Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Livrare bunuri pe teritoriul national. Ce implicatii TVA apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Dec. 2016 Exclusiv
Tags: livrari bunuri, codul fiscal, tva, nerezidenti, tva facturat, taxare inversa, tva deductibila

In analiza urmatoare, avem ca exemplu o persoana juridica A romana care isi infiinteaza o alta societate B intr-un stat UE si care vinde efectiv prin aceasta noua societate unei alte societati C tot din Romania. Transportul efectiv se face de la A la C. Societatea A factureaza cu TVA romanesc societatii B (afiliata) si B catre C fara TVA (deoarece nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA). Societatea C este inregistrata in scopuri de TVA si inregistreaza achizitia cu taxare inversa.


Stabilim astfel daca societatea B inregistrata in statul UE obtine de la statul roman TVA facturat de A, dar neplatit, ce se intampla cu rezidentii in acest caz si daca vor trebui sa-si faca firme in state membre ca sa fie competitivi.

Iata raspunsul specialistului:

In situatia prezentata, societatea B din UE, de exemplu din Grecia, efectueaza operatiuni taxabile pe teritoriul Romaniei deoarece cumpara bunuri de la societatea A din Romania pe care le vinde societatii C din Romania. Practic, societatea B din Grecia efectueaza in Romania doua operatiuni taxabile:
- o achizitie de bunuri de la societatea A din Romania care emite factura cu TVA colectata;
- o livrare de bunuri catre societatea C din Romania pentru care este obligata sa emita factura cu TVA colectata deoarece locul livrarii este in Romania.
 
In acest caz, societatea B din UE este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania conform prevederilor art. 316 alin. (4).  Inregistrarea se efectueaza inainte de derularea primei tranzactii, de exemplu inainte de primirea bunurilor de la societatea A din Romania, aspect reglementat chiar prin art. 316 alin. (4) " (4) O persoana impozabila care nu este stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) si nici inregistrata in scopuri de TVA in Romania conform prezentului articol va solicita inregistrarea in scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operatiuni realizate pe teritoriul Romaniei care dau drept de deducere a taxei, altele decat serviciile de transport si serviciile auxiliare acestora, scutite in temeiul art. 294 alin. (1) lit. c) - n), art. 295 alin. (1) lit. c) si art. 296, inainte de efectuarea respectivelor operatiuni, cu exceptia situatiilor in care persoana obligata la plata taxei este beneficiarul, conform art. 307 alin. (2) - (6). "
Dupa inregistrarea in scopuri de TVA in Romania, societatea B are aceleasi drepturi si obligatii ca ale unei societati cu sediul activitatii economice in Romania.
 
Astfel, chiar daca B are sediul activitatii economice in Grecia si este inregistrata in scopuri de TVA in Grecia, dar efectueaza o livrare pe teritoriul Romaniei, operatiunea nu reprezinta pentru  societatea C o achizitie intracomunitara de bunuri astfel incat C sa aplice regimul de taxare inversa. Conform prevederilor  de la alin. (1) punctul 2 al   art. 266 "Semnificatia unor termeni si expresii"  achizitia intracomunitara de bunuri  are intelesul de la art. 273 "Se considera achizitie intracomunitara de bunuri obtinerea dreptului de a dispune, ca si un proprietar, de bunuri mobile corporale expediate sau transportate la destinatia indicata de cumparator, de catre furnizor, de catre cumparator sau de catre alta persoana, in contul furnizorului sau al cumparatorului, catre un stat membru, altul decat cel de plecare a transportului sau de expediere a bunurilor. ". De asemenea, conform prevederilor art.  276  "Locul achizitiei intracomunitare de bunuri” alin.  (1), locul achizitiei intracomunitare de bunuri se considera a fi locul unde se gasesc bunurile in momentul in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor. Astfel, avand in vedere faptul ca locul de plecare si locul de sosire al bunurilor este in Romania, operatiunea reprezinta pentru B o livrare pe teritoriul Romaniei, iar pentru C o achizitie din Romania.
 
In alta ordine de idei, trebuie retinut faptul ca societatea B nu poate beneficia de restituirea sumei TVA facturate de catre societatea A deoarece bunurile respective nu sunt utilizate pe teritoriul Greciei pentru realizarea de operatiuni taxabile, fiind utilizate pe teritoriul  Romaniei pentru efectuarea livrarii de bunuri.  
 
Daca se inregistreaza in scopuri de TVA in Romania, societatea B are dreptul sa deduca TVA deductibila inscrisa in factura emisa de A, dar are si obligatia sa colecteze TVA prin factura emisa catre C. Inregistrarea societatii B din Romania la autoritatea fiscala din Romania poate fi efectuata direct sau prin reprezentant fiscal.

In concluzie, operatiunile prezentate de dvs. nu sunt corecte, motiv pentru care va recomand sa aveti in vedere precizarile  mai sus mentionate.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Amelia Dumitras - Consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Livrare bunuri pe teritoriul national. Ce implicatii TVA apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016