keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Reinnoire licenta servicii electronice. Ce impozit aplicam pe veniturile nerezidentilor?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Mai. 2012 Exclusiv
Tags: reinnoire licenta, tva, nerezidenti, curs valutar, omfp 3055/2009

O persoana juridica din Romania plateste o taxa catre o societate din UE pentru reinnoirea unei licente de software, valabila 1 an. Vom vedea, prin cele ce urmeaza, daca aceasta operatiune este o achizitie intracomunitare de servicii si daca este considerata redeventa aceasta taxa si intra in cadrul impozitarii veniturilor nerezidentilor. Mentionam ca factura a fost emisa in 28 aprilie, dar plata s-a facut in 2 mai. Vom vedea astfel care sunt termenele de plata si de declarare a impozitului pe veniturile nerezidentilor.


Raspuns:

1.Din punct de vedere al TVA, art. 125^1 alin.(1) punctul 26 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal defineste serviciile furnizate pe cale electronica ca fiind: furnizarea si conceperea de site-uri informatice, mentenanta la distanta a programelor si echipamentelor, furnizarea de programe informatice - software - si actualizarea acestora, furnizarea de imagini, de texte si de informatii si punerea la dispozitie de baze de date, furnizarea de muzica, de filme si de jocuri, inclusiv jocuri de noroc, transmiterea si difuzarea de emisiuni si evenimente politice, culturale, artistice, sportive, stiintifice, de divertisment si furnizarea de servicii de invatamant la distanta. Atunci cand furnizorul de servicii si clientul sau comunica prin curier electronic, aceasta nu inseamna in sine ca serviciul furnizat este un serviciu electronic.
 
Potrivit punctului 6 alin. (10) din Titlul VI al Normelor metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal , sunt considerate prestari de servicii urmatoarele:
 
a) furnizarea de programe informatice software standard prin internet sau prin orice alta retea electronica si care este in principal automatizata, necesitand interventie umana minima, fiind un serviciu furnizat pe cale electronica, conform art. 1251 alin. (1) pct. 26 din Codul fiscal ;
 
b) furnizarea de licente in cadrul unui contract de licenta privind programele informatice software, care permite clientului instalarea programului software pe diverse statii de lucru, impreuna cu furnizarea de programe software standard pe discheta sau pe un alt purtator de date, conform art. 129 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .

c) furnizarea de programe informatice software personalizate, chiar si in cazul in care programul software este furnizat pe discheta sau pe un alt purtator de date. Programul software personalizat reprezinta orice program software creat sau adaptat nevoilor specifice ale clientilor, conform cerintelor exprimate de acestia.
 
In concluzie, achizitionarea licentei informatice reprezinta o achizitie de servicii intracomunitare care se declara in declaratia recapitulativa (390) cu cod S.
 
2. Desi operatiunile se incadreaza in categoria prestarilor de servicii, valoarea acestora nu este de natura redeventelor astfel incat sa fie obligatorie retinerea la sursa a impozitului pe venit in conformitate cu prevederile art. 115, alin. (1) lit. d) din Codul fiscal . Aduc drept argument si prevederile punctului 2 alin. (1) din normele de aplicare ale acestui articol conform caruia redeventele reprezinta suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 alin. (1) pct. 28 din Codul fiscal . In fapt, soft-urile respective, inclusiv up-gradarea periodica a acestora sunt utilizate doar pentru functionarea echipamentelor achizitionate.
Definitia redeventei este redata la art. 7 pct. 27 din Codul fiscal :

" redeventa - orice suma ce trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea ori dreptul de folosinta al oricaruia dintre urmatoarele:

a) drept de autor asupra unei lucrari literare, artistice sau stiintifice, inclusiv asupra filmelor, benzilor pentru emisiunile de radio sau de televiziune, precum si efectuarea de inregistrari audio, video;
b) orice brevet, inventie, inovatie, licenta, marca de comert sau de fabrica, franciza, proiect, desen, model, plan, schita, formula secreta sau procedeu de fabricatie ori software.
Nu se considera redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitiile de software destinate exclusiv operarii respectivului software, fara alte modificari decat cele determinate de instalarea, implementarea, stocarea sau utilizarea acestuia. De asemenea, nu va fi considerata redeventa, in sensul prezentei legi, remuneratia in bani sau in natura platita pentru achizitia in intregime a drepturilor de autor asupra unui program pentru calculator".

Asadar, plata efectuata pentru serviciul de reinoirea licentelor ca prestare de serviciu realizat de o persoana nerezidenta nu constituie plata de redeventa, ci contravaloarea unui serviciu.
3. Inregistrarea in contabilitate se va face la cursul schimb valutar, comunicat de Banca Nationala a Romaniei, de la data efectuarii operatiunii potrivit pct. 185 alin. (5) din OMFP 3055/2009 reglementari contabile conforme cu directivele europene.
De asemenea, in Codul fiscal la art. 139^1 si in normele de aplicare se fac urmatoarele precizari:
ART. 139^1 Cursul de schimb valutar

"(1) Daca elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor comunitare care reglementeaza calculul valorii in vama.

(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, din data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza".

Norme metodologice

"22. (1) In sensul art. 139^1 alin. (2) din Codul fiscal , prin ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei se intelege cursul de schimb comunicat de respectiva banca in ziua anterioara si care este valabil pentru operatiunile care se vor desfasura in ziua urmatoare".

In concluzie, daca factura este emisa pe data de 28 aprilie, cursul de schimb utilizat pentru inregistrarea facturii in contabilitate , in decontul de TVA si in declaratia 390 va fi cursul de schimb valutar comunicat de BNR din data de 27 aprilie.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016