Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Atentie, contabili!
Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Imprumuturi asociati si grad de indatorare. Cum tratam aceste cheltuieli in 2013?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, cheltuieli, imprumuturi asociati, grad de indatorare, deductibilitate cheltuieli

Analizam mai jos cazul unei societati care are imprumuturi cu dobanda de la societatea-mama. In cursul anului 2012, societatea restituie imprumuturile si dobanda aferenta acestora. Gradul de indatorare in anii 2011 si 2012 este negativ deci cheltuielile cu dobanda si diferentele de curs valutar aferente imprumuturilor sunt nedeductibile si se reporteaza in anul 2013. Cum vor fi tratate aceste cheltuieli in 2013 in ce priveste deductibilitatea, in conditiile in care societatea nu mai are imprumuturi si nu se mai poate calcula un grad de indatorare.


Potrivit prevederilor art 23 alin (2) din Codul fiscal,  in conditiile in care gradul de indatorare a capitalului este peste trei, cheltuielile cu dobanzile si cu pierderea neta din diferentele de curs valutar, aferente imprumuturilor luate in calcul la determinarea gradului de indatorare, sunt nedeductibile. Acestea se reporteaza in perioada urmatoare, in conditiile alin. (1), pana la deductibilitatea integrala a acestora.

La alineatul (1) se prevede ca cheltuielile cu dobanzile sunt integral deductibile in cazul in care gradul de indatorare a capitalului este mai mic sau egal cu trei. Gradul de indatorare a capitalului se determina ca raport intre capitalul imprumutat cu termen de rambursare peste un an si capitalul propriu, ca medie a valorilor existente la inceputul anului si sfarsitul perioadei pentru care se determina impozitul pe profit. Prin capital imprumutat se intelege totalul creditelor si imprumuturilor cu termen de rambursare peste un an, potrivit clauzelor contractuale.

Potrivit alin. (5),  in cazul imprumuturilor obtinute de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la alin. (4), dobanzile deductibile sunt limitate la:

 a) nivelul ratei dobanzii de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, corespunzatoare ultimei luni din trimestru, pentru imprumuturile in lei; si
 b) nivelul ratei dobanzii anuale de 9%, pentru imprumuturile in valuta. Acest nivel al ratei dobanzii se aplica la determinarea profitului impozabil aferent anului fiscal 2004. Nivelul ratei dobanzii pentru imprumuturile in valuta se actualizeaza prin hotarare a Guvernului.

Limita prevazuta la alin. (5) se aplica separat pentru fiecare imprumut, inainte de aplicarea prevederilor alin. (1) si (2).

Potrivit prevederilor de la pct.65, 69 si 70 indice 1 din Normele metodologice date in aplicarea art. 23:

Pentru calculul deductibilitatii cheltuielilor cu dobanzile se au in vedere urmatoarele:

a) pentru imprumuturile angajate de la alte entitati, cu exceptia celor prevazute la art. 23 alin. (4) din Codul fiscal, se aplica limita prevazuta la art. 23 alin. (5) din acelasi act normativ, indiferent de data la care au fost contractate;

b) in scopul aplicarii art. 23 alin. (5) lit. a) din Codul fiscal, nivelul ratei dobanzii de referinta, recunoscuta la calculul profitului impozabil, este cea din ultima luna a trimestrului pentru care se calculeaza impozitul pe profit, publicata de Banca Nationala a Romaniei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I;

c) modul de calcul al dobanzii, conform art. 23 alin. (5) din Codul fiscal, va fi cel corespunzator modului de calcul al dobanzii aferente imprumuturilor;

d) rezultatul exercitiului financiar luat in calcul la determinarea capitalului propriu pentru sfarsitul perioadei este cel inregistrat de contribuabil inainte de calculul impozitului pe profit.

Daca gradul de indatorare astfel determinat este mai mare decat trei, suma cheltuielilor cu dobanzile si cu pierderea neta din diferente de curs valutar este nedeductibila in perioada de calcul al impozitului pe profit, urmand sa se reporteze in perioada urmatoare, devenind subiect al limitarii prevazute la art. 23 alin. (1) din Codul fiscal pentru perioada in care se reporteaza

Astfel, in situatia in care ati aplicat corect aceste prevederi, apreciez ca in anul 2013 aceste cheltuieli vor fi nedeductibila la determinarea profitului impozabil,  atata timp cat nu mai aveti baza de calcul pentru a fi limitate potrivit alin. 23 alin. (1 ). Pe masura ce ati rambursat creditul ar fi trebuit sa scada gradul de indatorare sub 3 (trei) iar cheltuiala cu dobanzi sa fie deductibila.

Sursa: PortalContabilitate.ro
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri

Compensari intre creante si datorii

Intrebare: Societatea preia deseuri din demolari (avem autorizatie). 1. Cum inregistrez preluarea deseului? 2. Conform autoriazatiei trebuie sa spun ce fac cu deseul. Cum inregistrez utilizarea deseului? Un exemplu: - "AMESTECURI DE BETON, CARAMIDA SI TIGLE" din acest deseu pot sa fac sorturi reciclate sau amenajari terenuri. Cu stima!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<

Poprire salariala. Prescriptie

Intrebare: S-a primit pentru un angajat o adresa de infiintare a popririi pentru mai multe obligatii de plata dupa cum urmeaza: Alte amenzi, PV din 2013 cu titlu executoriu din 2018 in suma de 900 lei, Amenzi transport in comun, PV din 2015 si 2018 cu titlu executoriu din 2018 si 2019 in suma de 200 lei, Amenzi politie, PV din 2015 cu titlu executoriu din 2018 in suma de 493 lei. 1. Va rugam sa ne ajutati cu repartizarea retinerilor din...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<



Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie, contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016