Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
Actul normativ este norma metodologica pentru O.U.G. nr. 94/2011 pentru organizarea inspectiei financiare la operatorii economici de drept public. Aceleasi reglementari se aplica si operatorilor economici de drept privat daca au beneficiat de subventii sau alte fonduri de la bugetul general consolidat.
Ca observatie cu caracter general, nu am observat introducerea unor prevederi ce exced cadrul normativ al ordonantei si detaliaza explicit anumite situatii, cum ar fi selectarea operatorilor economici ce sunt supusi controlului, obiectivele controlului, procedura de control si eventuala procedura de contestare a rezultatului inspectiei.Care sunt criteriile de selectie a operatorilor economici ce vor fi controlati?
Operatorii economici supusi controlului vor fi selectati avand in vedere urmatoarele criterii:
a) Importanta operatorului - regionala sau locala
b) Situatia economica a operatorului, existenta arieratelor, pierderi, datorii etc.
c) Volumul sumelor primite de la buget, facilitati acordate
d) Raportari si analize privind indeplinirea obiectivelor anterioare, indeplinirea bugetului de venituri si cheltuieli
e) Ultima perioada parcursa de la efectuarea precedentei inspectii economico-financiare, ce a avut obiective
f) Solicitarile punctuale ale unor alte instititutii si autoritati publice.
Cum se desfasoara inspectia?
Inceperea inspectiei este comunicata operatorului economic printr-un aviz de incepere a controlului. Operatorul poate solicita amanarea inspectiei o singura data, din motive obiective.
Inspectia, de regula, se desfasoara la sediul operatorului economic ce are obligatia sa puna la dispozitia echipei de control un spatiu adecvat si elemente minimale de birotice, conform posibilitatilor acestuia.
La inceperea controlului, echipa de control se legitimeaza si prezinta obiectivele controlului. In functie de obiectivele controlului, operatorul economic va pune la dispozitia echipei de control documentele si arhiva financiar-contabila pentru sustinerea situatiilor pe care le prezinta. Ori de cate ori este necesar, echipa de control solicita explicatii si clarificari in legatura cu documentatia prezentata.
La finalizarea controlului, reprezentantii autorizati ai operatorului economic vor da o declaratie ca au pus la dispozitia echipei de control toate documentele necesare si se va consemna ca toate documentele au fost restituite.
Raportul de inspectie trebuie sa fie concludent, eliminandu-se opiniile personale inutile si neconcludente, concluziile trebuie bazate numai pe date si documentele existente, iar pentru deficientele constatate se va indica actul normativ incalcat.
De asemenea, in cazul constatarii unor deficiente ce cauzeaza prejudicii, acestea se vor calcula si vor evidentia in raportul de control. De asemenea, echipa de control va anexa calcule si anexe privind continutul raportului de inspectie si se consemneaza punctele de vedere ale operatorului economic exprimate in legatura cu obiectivele controlului.
La finalizarea controlului, in functie de constatari se pot intocmi urmatoarele acte:
A) Acte de control:
1. Raport de inspectie economico-financiara
2. Nota unilaterala
3. Proces-verbal
4. Raport de urmarire si indeplinire a masurilor dispuse
B) Alte tipuri de acte de control, anexa la raportul de inspectie:
1. Raport de verificare documentara prealabila
2. Nota de constatare
3. Raport intermediar
4. Proces-verbal de sanctiune a contraventiilor
C) Dispozitii obligatorii
Autor: InfoTva.ro
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Votati articolul "Documentar fiscal: Ce stabileste HG nr. 101 din 2012 privind organizarea inspectiei economico-financiare":
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Rating:
Nota: 3.75 din 5 din 2 voturi
Articole similare
Atentie la noile reglementari privind controlul financiarOFICIAL: Continut integral al OUG privind organizarea si functionarea inspectiei economico-financiare la operatorii economiciObligatii fiscale suplimentare. Incadrare in prevederile OUG 69/2020HG 633/2015 privind modificarea HG 34/2009: organizarea si functionarea MFP si modificarea HG 520/2013 privind functionarea ANAFNou! Vezi ce proiect modifica structura MFP si ANAFUltimele articole
Anulare accesorii conform OUG nr. 69/2020. Posibilitatea de acordare a amnistiei fiscale in cazul unei inspectii fiscale in cursOrdinul nr. 2116/2020 modifica si completeaza mai multe ordine in domeniul contabilitatii institutiilor publiceOUG 69/2020: Facilitati fiscale pentru contribuabili. Bonificatii. Prorogare termeneONG-urile vor fi controlate de MFP cu privire la utilizarea sumelor primite din sponsorizari si de la bugetul de statOMFP 2350/2017 privind imputernicirea persoanelor din cadrul aparatului de INSPECTIE ECONOMICO-FINANCIARA
Mai multe articole despre inspectie economico-financiara
Articole similare
Codul fiscal 2008 - Capitolul I Sect. 2 - Produse accizabileOperatorii economici din Targurile de Craciun, consiliati de ANPC. Urmeaza controale in toata taraTermen de declarare si plata 25 maiCriza de managementOUG 69/2019: Masuri de protectie pentru concedierile colective in cadrul unor companii de statUltimele articole
OUG 2010/2020 modifica OG 99/2020 privind comercializarea produselor si serviciilor de piataRaportarea contabila semestriala la 30 iunie 2020. ONG-urile cu activitate economica au obligatia depunerii bilantului?HG. 729/2020: Noi reguli privind redeschiderea restaurantelor si cafenelelor. Cand se interzice participarea la evenimentele in spatii inchiseOperatorii economici de pe litoral sunt sanctionati dur de inspectorii ANPC. Iata ce nereguli au fost gasite pana acumTermenele pentru conectarea online a caselor de marcat (Informare ANAF)
Mai multe articole despre operatori economici
Articole similare
Depasire plafon TVA stabilit de control. Ar putea fi PFA-ul obligat la plata TVA retroactiv?CONTROL FISCAL: care este perioada pentru care se pot solicita documentele financiar-contabile?Facturi emise dupa CONTROL FISCAL - Deducere TVA beneficiarCodul Fiscal 2010 TITLUL VI - Capitolul XIV - Dispozitii comuneStudiu de caz: Declaratii fiscale. Ce consecinte apar in caz de nedepunere?Ultimele articole
ANAF va finaliza dezvoltarea sistemului informatic SAF - T in luna iulie 2021Proprietate inchiriata. Inregistrare impozite si taxe in numele proprietaruluiFlorin Citu: Firmele afectate de criza Covid-19 vor beneficia de esalonari pe 12 luni la plata taxelorAnulare accesorii conform OUG nr. 69/2020. Posibilitatea de acordare a amnistiei fiscale in cazul unei inspectii fiscale in cursMonografie contabila pentru inregistrarea facturilor de chirie si garantie. Renuntarea la contract.
Mai multe articole despre control fiscal

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"