Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


Ministerul Finantelor a publicat recent un nou Proiect de Ordin pentru aprobarea Sistemului de raportare contabila la 30 iunie 2023 a operatorilor economici.
Prin proiectul de ordin se propune ca sistemul de raportare contabila la 30 iunie 2023 sa se aplice operatorilor economici care in exercitiul financiar precedent au inregistrat o cifra de afaceri neta mai mare decat echivalentul in lei a 1.000.000 euro.
Pentru intocmirea raportarilor contabile la 30 iunie 2023, incadrarea in criteriul de mai sus se efectueaza pe baza indicatorilor determinati din situatiile financiare anuale ale exercitiului financiar precedent, respectiv a balantei de verificare incheiate la finele exercitiului financiar precedent, utilizand cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei, valabil la data incheierii exercitiului financiar precedent.
Insitutia precizeaza, de asemenea, in Referatul de aprobare, ca entitatile care nu au desfasurat activitate de la data infiintarii pana la 30 iunie 2023, cele care in tot semestrul I al anului 2023 s-au aflat in inactivitate temporara, cele infiintate in cursul anului 2023, precum s?i persoanele juridice care se afla in curs de lichidare, potrivit legii, nu intocmesc raportari contabile la 30 iunie 2023.
Informatiile cuprinse in raportarile contabile se bazeaza pe reglementarile contabile aplicabile fiecarei categorii de operatori economici, respectiv Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 1.802/2014, cu modificarile si completarile ulterioare, sau Reglementarile contabile aprobate prin Ordinul ministrului finantelor publice nr. 2.844/2016, cu modificarile si completarile ulterioare.
Proiectul de ordin este structurat astfel incat sa rezulte care este continutul de informatii al formularelor de raportare contabila la data de 30 iunie 2023, intocmite de entitati in functie de reglementarile contabile aplicabile.
Pentru raportarile contabile la 30 iunie nu se aplica unele reguli contabile, cum sunt inventarierea obligatorie s?i evaluarea tuturor elementelor bilantiere, iar nivelul de detaliere a informatiilor prezentate este mai redus, prin comparatie cu situatiile financiare anuale.
Intrucat datele cuprinse in raportarile contabile la 30 iunie sunt destinate, in principal, institutiilor statului, informatiile propuse a se raporta conform prezentului proiect de ordin au fost stabilite in urma consultarii institutiilor care utilizeaza baza de date a Ministerului Finantelor. Aceste informatii sunt similare celor raportate la data de 30 iunie 2022.
Raportarile contabile la 30 iunie 2023 urmeaza a fi depuse la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor pana cel mai tarziu la data de 16 august 2023.

Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor

Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2025

Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Sursa: MFP

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
TERMEN DE DEPUNERE si de declarare la bugetul general consolidat - 25 februariePrincipalele aspecte privind Procedura de aprobare a regimului de declarare derogatoriuDeclaratia 205 are un singur TERMEN DE DEPUNERE din 2012La Fisc mai pot fi depuse unele declaratii doar pana la 25 iulieLegea contabilitatiiUltimele articole
Impozit venituri din pensii. MODIFICARI importante aduse de OUG 11/2025Depunere declaratia unica. Cine poate opta pentru plata CASS in 2025Sponsorizari. Momentul scaderii din impozitul pe profitDeclaratia 070. Termen depunere si instructiuni de completareCalendar ANAF: Declaratii fiscale scadente in 25 noiembrie 2024Articole similare
Ghidul fiscal al Asociatiilor de proprietariTermenul limita pentru depunerea situatiilor financiare semestriale se implineste pe data de 16 august 2022Termenul pentru depunerea bilantului in cazul firmelor care au repartizat dividende interimareTeodorovici: As vrea ca activitatea mea la MFP sa fie analizata si prin prisma rezultatelorCorelatii intre bilantul contabil si D 101Ultimele articole
Cesiune parti sociale intre asociati sub valoarea nominala. Aspecte legaleBilantul contabil pentru folosirea inventarului intermitentFactura de la furnizor si erori in decontul de TVA. Sfatul expertuluiVladescu anunta sfarsitul cotei unice, scaderea TVA si impozit progresiv, inclusiv pe toate pensiileNoutati legislatie Fiscala 09-13 iunie 2008 - Monitorul Oficial
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"