Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Corelatii intre bilantul contabil si D 101

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Mai. 2019 Exclusiv
Tags: d 101, impozit pe profit, legea 227, bilant contabil

In studiul de caz propus astazi, specialistul nostru va raspunde intrebarilor formulate in urmatoarea situatie: "Am finalizat bilantul contabil si declaratia 101 pentru anul 2018. Ce corelatii trebuie sa fie intre bilantul contabil si declaratia 101? Exista corelatii ca totul sa fie in regula din punctul de vedere al ANAF-ului ca sa nu fiu nevoit sa fac corectii ulterior? Am facut cateva corelatii si astept parerea dumenavoastra daca este in ordine:

Venituri din exploatare: Bilant: pozitia F20 - randul 16 - 7.099.950
 
Venituri din exploatare: D101 - pozitia 1 - 7.099.950
 
Venituri din financiare: Bilant: pozitia F20 - randul 52 - 361.465
 
Venituri din financiare: D101 - pozitia 4 - 361.465
 
Cheltuieli din exploatare: Bilant: pozitia F20 - randul 42 ? 6.819.836 pozitia 66 ? 66.002 = 6.885.838
 
Cheltuieli din exploatare: D101 - pozitia 2 ? 6.885.838 (include si impozitul pe profit)
 
Cheltuieli financiare: Bilant: pozitia F20 - randul 59 ? 273.739
 
Cheltuieli financiare: D101 - pozitia 5 ? 273.739
 
Impozit pe profit: Bilant pozitia 66: 66.002

Impozit pe profit: D101 pozitia 45: 66.002 Pozitia ? formular F20 - rand 69 din bilant - 301.838 RON Pozitia 7 din D101: 301.838 RON

Nedumerirea mea este baza de calculul a impozitului este diferita: pozitia 64 din bilant: 367.840 RON -pozitia 40 din D101: 438.763 RON In bilant la profit brut nu sunt adaugate cheltuieli nedeductibile care au marit baza de impozitare. Are vreo relevanta pentru corelare?
 

Raspunsul specialistului


Rezultatul fiscal se calculeaza, potrivit prevederilor art. 19 din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile. La stabilirea rezultatului fiscal se iau in calcul si elemente similare veniturilor si cheltuielilor.

Potrivit acestor dispozitii, rezultatul contabil nu corespunde cu rezultatul fiscal, deoarece dupa determinarea "rezultatului brut" inscris la rd. 7 din D101 au loc prelucrari ale acestuia in functie de operatiunile derulate de societate.
 
De aceea la alin. (7) al art. 19 se stabileste necesitatea completarii registrului de evidenta fiscala din care rezulta veniturile si cheltuielile inregistrate in exercitiul fiscal respectiv, ajustate ulterior potrivit regulilor fiscale prevazute la art. 25 din Codul fiscal sau de alte acte normative.

Pana la rd. 7 din D101 veniturile si cheltuielile sunt cele inregistrate in evidenta contabila, iar dupa aceasta etapa intervin elementele similare veniturilor (de ex. atunci cand, potrivit reglementarilor contabile, nu se inregistreaza venituri din anularea de provizioane, dar din punct de vedere fiscal acestea sunt tratate ca elemente similare veniturilor sau atunci cand sunt utilizate rezervele din facilitati fiscale etc.).

Aceleasi prelucrari ale rezultatului fiscal au loc si cand este vorba de cheltuieli si elemente similare cheltuielilor.
 
Din aceste motive au fost eliminate si corelatiile care erau prevazute pentru situatiile financiare, la sfarsitul fiecarei sectiuni. Au ramas reglementate numai pentru institutiile publice.

Ceea ce pentru un platitor de impozit pe profit poate fi considerat ca respecta, pana la un punct, corelatiile acestea, atunci cand intervine si impozitul specific (pentru determinarea lui utilizandu-se o cheie de repartizare intre cele doua activitati) veniturile si cheltuielile luate in calcul pentru determinarea acestuia nu se trec in D101.

Corelatiile prezentate de dumneavoastra sunt generale si de bun simt si cu aplicabilitate la situatia financiara a societatii dumneavoastra.

Pentru eventualele diferente trebuie sa prezentati (pe baza registrului de evidenta fiscala) calculele pe care le-ati avut in vedere.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Corelatii intre bilantul contabil si D 101":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 7 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016