Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ajustari aferente regimului special pentru intreprinderile mici

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 01 Iun. 2012 Exclusiv
Tags: regim special intreprinderi mici, tva, codul fiscal, impozit pe profit

Dezbatem situatia unei societati platitoare de TVA care a cumparat in 2007 un apartament nou construit cu taxare inversa. In 2010, societatea isi suspenda activitatea si o reia in martie 2012. Incepand cu aprilie 2012, societatea se declara neplatitoare de TVA. Vom stabili astfel care sunt obligatiile TVA ale societatii in cazul in care aceasta doreste vanzarea apartamentului in 2012. Mentionam ca apartamentul a fost reevaluat in 2011 si s-a constatat o depreciere a acestuia (658=105).

Raspuns:

Conform art. 152 alin. (7) din Codul fiscal , persoana impozabila inregistrata in scopuri de TVA conform art. 153 care in cursul anului calendaristic precedent nu depaseste plafonul de scutire prevazut la alin. (1) sau, dupa caz, plafonul determinat conform alin. (5) poate solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 in vederea aplicarii regimului special de scutire, cu conditia ca la data solicitarii sa nu fi depasit plafonul de scutire pentru anul in curs, calculat proportional cu perioada scursa de la inceputul anului, fractiunea de luna considerandu-se o luna calendaristica intreaga.

Solicitarea se poate depune la organele fiscale competente intre data de 1 si 10 a fiecarei luni urmatoare perioadei fiscale aplicate de persoana impozabila in conformitate cu prevederile art. 156 indice 1. Anularea va fi valabila de la data comunicarii deciziei privind anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Organele fiscale competente au obligatia de a solutiona solicitarile de scoatere din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA a persoanelor impozabile cel tarziu pana la finele lunii in care a fost depusa solicitarea.

Pana la comunicarea deciziei de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, persoanei impozabile ii revin toate drepturile si obligatiile persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153. Persoana impozabila care a solicitat scoaterea din evidenta are obligatia sa depuna ultimul decont de taxa prevazut la art. 156 indice 2, indiferent de perioada fiscala aplicata conform art. 156 indice 1, pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA.

In ultimul decont de taxa depus, persoanele impozabile au obligatia sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de taxa, conform prezentului titlu. Prin exceptie, persoanele impozabile care solicita in cursul anului 2012 scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform acestui alineat nu au obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Asadar, in ultimul decont de TVA societatea care a solicitat scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA conform art. 153 in vederea aplicarii regimului special de scutire  trebuie sa evidentieze valoarea rezultata ca urmare a efectuarii tuturor ajustarilor de TVA, conform Titlului VI din Codul fiscal . Ultimul decont de TVA se va depune pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care este comunicata decizia de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA. Taxa se considera dedusa si in situatiile in care achizitiile sunt efectuate in regim de taxare inversa.
Intrucat solicitarea s-a efectuat in anul 2012, societatea nu are obligatia sa efectueze ajustarile de taxa corespunzatoare scoaterii din evidenta pentru bunurile/serviciile achizitionate pana la data de 30 septembrie 2011 inclusiv.

Dupa anularea inregistrarii in scopuri de TVA, in conformitate cu prevederile art. 152 alin. (8) din Codul fiscal , societatea nu va avea dreptul la deducerea taxei aferente achizitiilor, in conditiile art. 145 si 146 din Codul fiscal si nu va avea voie sa mentioneze taxa pe valoare adaugata pe factura sau alt document. Pentru vanzarea apartamentului dupa aplicarea regimului special de scutire societatea nu are obligatii cu privire la TVA.

Valoarea deprecierii inregistrata in anul 2011 reprezinta o cheltuiala nedeductibila la determinarea profitului impozabil in conformitate cu prevederile art. 21 alin. (4) lit. s) din Codul fiscal.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Ajustari aferente regimului special pentru intreprinderile mici":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Aplicarea corecta a cotelor de TVA. 5 studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016