Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva
la 05 Apr. 2011
Problema:Am constituit in provizioane litigii o suma 100% - pe care conform hotararii judecatoresti in 2011 o datorez. Cheltuiala cu provizionul este nedeductibila in 2010. In 2011 incep sa platesc ...
Problema:Am constituit in provizioane litigii o suma 100% - pe care conform hotararii judecatoresti in 2011 o datorez. Cheltuiala cu provizionul este nedeductibila in 2010. In 2011 incep sa platesc din suma stabilita in horarare (la nivelul provizionului constituit)
Inregistari 2011:
151=781- eliberare provizion
658=5121 - plata cheltuieli conform hotarare judecatoreasca.
In 2011 voi avea suma din provizion eliberat- suma deductibila la impozit pe profit 2011 si suma din 658- suma nedeductibila la impozit profit 2011. E corect?
Solutie:

Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic

Cartea verde a Contabilitatii 2023 varianta online

Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru respectarea principiului prudentei, o societate trebuie sa tina cont de toate datoriile previzibile si pierderile potentiale care apar in cursul exercitiului financiar.
Reglementarile contabile definesc provizioanele ca fiind pasive cu exigibilitate sau valoare incerta.
Pentru a putea fi inregistrate cheltuieli cu provizioanele trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:
- sa existe o obligatie curenta la data bilantului generata de evenimente anterioare acestei date;
- este probabila efectuarea unor plati pentru onorarea obligatiei respective;
- suma poate fi estimata
Datorita faptului ca provizioanele se constituie pe baza cheltuielilor este necesara o dimensionare corecta a acestora. La fiecare data a bilantului provizioanele se analizeaza in sensul de a se constata daca mai este necesara mentinerea lor in bilant sau daca trebuie marita valoarea lor. Daca se constata ca ele sunt supraevaluate sau nu mai au obiect, atunci se procedeaza la anularea sau micsorarea lor. Aceasta operatiune are loc pe seama veniturilor.
Din punct de vedere fiscal, in cazul prezentat de d-voastra, sunt aplicabile dispozitiile art. 20 si 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificările si completarile ulterioare.
La art. 20, lit. c) se prevede ca sunt venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit, veniturile rezultate din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, in speta venituri din anularea provizioanelor care au fost considerate nedeductibile in perioada anterioara.
Art. 21 alin. (3), lit. g) prevede ca sunt deductibile cheltuielile cu provizioanele constituite in limita prevazuta la art. 22. Provizioanele pentru litigii nu sunt prevazute la art. 22 ca fiind deductibile ceea ce inseamna ca intrega suma inregistrata in cheltuieli cu provizioanele este nedeductibila.
Plata cheltuielilor de judecata este considerata cheltuiala nedeductibila deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile. Daca insa este vorba de penalitati care v-au fost stabilite de societatea cu care sunteti in litigiu si care au fost insusite de judecator, aceste cheltuieli sunt deductibile.

Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!
Urmareste-ne pe Google News
Votati articolul "Constituire provizioane litigii":
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Rating:
Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Articole similare
TVA - Schimbul de bunuri sau de serviciiStabilirea cotelor pentru impozitul pe veniturile microintreprinderilor. Baza legalaSe mareste considerabil din 2016 termenul pentru rambursarea TVA. Ce alte modificari sunt incluse in Noul Cod de Procedura Fiscala?Ordonanta 29 din 2011: Modificarea si completarea Codului de Procedura Fiscala (Partea III.2)Regimul fiscal al livrarilor intracomunitare sub conditia EXWUltimele articole
Ghidul Totul despre timpul de munca rezolva impecabil aspecte sensibile pe care ITM-ul le verifica INTOTDEAUNA cand vine in controlFinantele modifica, din nou, Normele metodologice de aplicare a programului IMM Invest RomaniaLegea 127/2021 modifica Codul de Procedura Fiscala -Eliminarea dublei impuneri in baza Directivei (UE) 2017/1852Reguli aplicabile raporturilor de munca pe parcursul starii de alerta. Webinar Back to business.Analiza: Frauda masiva de TVA la nivelul UE costa tarile pana la 60 de miliarde de euro anual
Mai multe articole despre litigii
Articole similare
Sarbatorile aduc surprize deosebite pentru contabili!Sfaturile expertilor privind modificarile fiscale: Conferinta Nationala 2016Proiect nou pentru organizarea si functionarea Ministerului de Finante PubliceImobilizare necorporala: magazin online. Cum inregistram factura?Testele de verificare pentru auditorii financiari 2014!Ultimele articole
Firmele pot incepe sa depuna situatiile financiare pentru 2022. ANAF a actualizat PDF-ul inteligent in 25 ianuarieFiscul reglementeaza mai multe aspecte contabile printr-un nou Proiect de OrdinRaportarile contabile la 30 iunie 2022 urmeaza a fi depuse pana cel mai tarziu la data de 16 august 2022Evaluarea cheltuielilor si veniturilor in valuta pentru raportarea situatiilor financiare la final de 2021Repartizare dividende interimare pentru trim. II 2021. Cand se depun situatiile financiare
Mai multe articole despre reglementari contabile
Articole similare
Achizitii intracomunitare. Cum inregistram reducerile comercialeDeclarare in 394 factura cu reparatii auto. Cum procedam privind deducerea de 50%?Studiu de caz: Agentie de turism. Scopuri TVARegimul TVA al inchirierii imobilelor – probleme noi si vechiMFP ofera la rectificare doar 3,5 miliarde leiUltimele articole
GHID: Procedura inregistrarii in scopuri de TVAAchizitionare casa de marcat. Cum se va completa D101 pentru a scadea costurile?Acordare abonamente sportive prin Legea 34/2023. Cum vor fi decontate de firme?Legea 34/2023. Ce facilitati fiscale prevede actul normativ pentru firme si angajatiPFA cu mai multe contracte de inchiriere. Cum se calculeaza venitul brut?
Mai multe articole despre cheltuieli

Atentie contabili!
Modificari importante privind TVA in 2023!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Noutati TVA in 2023. Top 7 Studii de caz de actualitate"