Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Constituire provizioane litigii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 05 Apr. 2011
Tags: litigii, reglementari contabile, cheltuieli

Problema:Am constituit in provizioane litigii o suma 100% - pe care conform hotararii judecatoresti in 2011 o datorez. Cheltuiala cu provizionul este nedeductibila in 2010. In 2011 incep sa platesc ...

Problema:

Am constituit in provizioane litigii o suma 100% - pe care conform hotararii judecatoresti in 2011 o datorez. Cheltuiala cu provizionul este nedeductibila in 2010. In 2011 incep sa platesc din suma stabilita in horarare (la nivelul provizionului constituit)

Inregistari 2011:

151=781- eliberare provizion

658=5121 - plata cheltuieli conform hotarare judecatoreasca.

In 2011 voi avea suma din provizion eliberat- suma deductibila la impozit pe profit 2011 si suma din 658- suma nedeductibila la impozit profit 2011. E corect?

Solutie:

Conform prevederilor Legii contabilitatii 82/1991 , republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru respectarea principiului prudentei, o societate trebuie sa tina cont de toate datoriile previzibile si pierderile potentiale care apar in cursul exercitiului financiar.

Reglementarile contabile definesc provizioanele ca fiind pasive cu exigibilitate sau valoare incerta.

Pentru a putea fi inregistrate cheltuieli cu provizioanele trebuie sa fie indeplinite urmatoarele conditii:

- sa existe o obligatie curenta  la data bilantului generata  de evenimente anterioare acestei date;
- este probabila efectuarea unor plati pentru onorarea obligatiei respective;
- suma poate fi estimata
 
Datorita faptului ca provizioanele se constituie pe baza cheltuielilor este necesara o dimensionare corecta a acestora. La fiecare data a bilantului provizioanele se analizeaza in sensul de a se constata daca mai este necesara mentinerea lor in bilant sau daca trebuie marita valoarea lor. Daca se constata ca ele sunt supraevaluate sau nu mai au obiect, atunci se procedeaza la anularea sau micsorarea lor. Aceasta operatiune are loc pe seama veniturilor.
 
Din punct de vedere fiscal, in cazul prezentat de d-voastra, sunt aplicabile dispozitiile art. 20 si 21 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal , cu modificările si completarile ulterioare.
 
La art. 20, lit. c) se prevede ca sunt venituri neimpozabile la calculul impozitului pe profit, veniturile rezultate din anularea cheltuielilor pentru care nu s-a acordat deducere, in speta venituri din anularea provizioanelor care au fost considerate nedeductibile in perioada anterioara.
 
Art. 21 alin. (3), lit. g) prevede ca sunt deductibile cheltuielile cu provizioanele constituite in limita prevazuta la art. 22. Provizioanele pentru litigii nu sunt prevazute la art. 22 ca fiind deductibile ceea ce inseamna ca intrega suma inregistrata in cheltuieli cu provizioanele este nedeductibila.
 
Plata cheltuielilor de judecata este considerata cheltuiala nedeductibila deoarece nu este efectuata in scopul realizarii de venituri impozabile. Daca insa este vorba de penalitati care v-au fost stabilite de societatea cu care sunteti in litigiu si care au fost insusite de judecator, aceste cheltuieli sunt deductibile.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Constituire provizioane litigii":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016