Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Firme cu profit, in dizolvare. Se mai intocmeste bilant interimar in acest caz?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 14 Mai. 2024
Firme cu profit, in dizolvare. Se mai intocmeste bilant interimar in acest caz?
Tags: firme in dizolvare, intocmire bilant interimar, bilant interimar

Societatea are la 31.03.2024 profit. Intentionam sa demaram procedura de inchidere a firmei - lichidare/dizolvare. Cu acest profit de la 31.03.2024 ce facem? Suntem obligati sa facem bilant interimar si sa-l repartizam pe dividende si abia dupa facem si bilantul pentru etapa intai a lichidarii voluntare? Multumesc!

Bilant interimar si repartizarea dividendelor – raspunsul specialistului: 

 

Pentru a raspunde la intrebarea dumneavoastra, iata pasii pe care ar trebui sa-i urmati, avand in vedere legislatia aplicabila (redata, in extras, mai jos) si informatiile oferite:

1. Intocmirea Situatiilor Financiare Interimare: Daca nu ati inceput procedura de lichidare, puteti intocmi situatii financiare interimare la data de 31.03.2024. Aceasta este o etapa necesara pentru a putea repartiza profitul contabil net realizat.

2. Repartizarea dividendelor interimare: Conform Ordinului 3067/2018 si Legii contabilitatii nr. 82/1991, puteti opta pentru repartizarea dividendelor interimare pe baza situatiilor financiare interimare. Aceasta repartizare se face in urma aprobarii acestora de catre Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) si trebuie sa respectati termenul de 30 de zile pentru depunerea situatiilor la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice.
Dividendele interimare sunt impozitate cu 8%.
Odata ce lichidarea a fost initiata, nu mai puteti discuta despre repartizare de dividende. Dupa finalizarea lichidarii, discutiile vor fi legate doar de rezultatul din lichidare sau venitul din lichidare, care sunt impozitate cu 10%.

Deci, raspunsul la intrebarea dumneavoastra este da, ar trebui sa intocmiti un bilant interimar si sa repartizati profitul pe dividende, inainte de a incepe procedura de lichidare a firmei.

Temei legal



Ordinul ministrului finantelor nr. 3067/2018 pentru completarea unor reglementari contabile

Art. III. -
(1) Situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, fiind destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar.
(2) In vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor Ordinului ministrului finantelor publice nr. 2.861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
(3) Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
(4) Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza balantei de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
Art. IV. -
(1) Situatiile financiare interimare se intocmesc in limba romana si in moneda nationala.
(2) Situatiile financiare interimare sunt semnate de persoanele in drept, cuprinzand:
- numele si prenumele persoanei care le-a intocmit, inscrise in clar;
- calitatea acesteia (director economic, contabil-sef sau alta persoana desemnata prin decizie scrisa de administrator, persoana autorizata potrivit legii, membra a Corpului Expertilor Contabili si Contabililor Autorizati din Romania);
- numarul de inregistrare in organismul profesional, daca este cazul.
Art. V. -
Situatiile financiare interimare se depun la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre adunarea generala a actionarilor/asociatilor.

Legea contabilitatii nr. 82/1991

3) Repartizarea profitului se inregistreaza in contabilitate pe destinatii, dupa aprobarea situatiilor financiare anuale. Sumele aferente repartizarilor interimare de dividende se inregistreaza in contabilitate si se reflecta in situatiile financiare interimare drept creante fata de actionari, respectiv asociati. 

(3 1) Repartizarea trimestriala a profitului catre actionari sau asociati se poate efectua optional, in cursul exercitiului financiar, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, plus eventualele profituri reportate si sume retrase din rezerve disponibile in acest scop, din care se scad orice pierderi reportate si sume depuse in rezerve in conformitate cu cerintele legale sau statutare, respectiv pe baza situatiilor financiare interimare aprobate de adunarea generala a actionarilor sau asociatilor, dupa caz. 

(3 2) Regularizarea sumelor repartizate in cursul exercitiului financiar potrivit alin. (3 1) trebuie sa aiba loc dupa aprobarea situatiilor financiare anuale, iar dividendele repartizate si platite in plus in cursul exercitiului financiar se restituie in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale. Obligatia de restituire intervine pentru persoanele care au incasat dividende trimestrial, iar conducerea societatii are obligatia de a urmari recuperarea acestor sume si de a dispune masurile ce se impun in acest scop.


Raspuns oferit in luna mai 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Firme cu profit, in dizolvare. Se mai intocmeste bilant interimar in acest caz?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]