keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Procedura de dizolvare - lichidare si radiere in cazul microinteprinderilor. Dividende bilant interimar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iul. 2020 Exclusiv
Tags: procedura de dizolvare-lichidare, radiere societate, dividende bilant interimar

Microintreprindere, platitoare de impozit pe venit 1%, inregistrata in scopuri de TVA, intentioneaza sa demareze procedura de dizolvare, lichidare si radiere. In acest moment, societatea nu mai desfasoara activitate, nu are profit nerepartizat din anii anteriori, nu mai detine bunuri mobile sau imobile.

In luna iulie a obtinut venituri din vanzarea unei proprietati.
 
Se doreste ca, anterior inceperii procedurii de lichidare si radiere, sa se realizeze un bilant partial la 31 iulie 2020 pentru stabilirea profitului societatii pana la aceasta data, in vederea repartizarii de dividende in avans pentru anul 2020. Este corecta procedura?
 
Dupa repartizarea in avans a dividendelor pentru anul 2020, conform bilantului partial care se va realiza la 31 iulie, in contul societatii va mai ramane o suma de bani. Aceasta suma trebuie repartizata asociatilor, conform partilor sociale prin procesul de lichidare? Ce impozite si cine le achita pentru plata acestor sume?
 
Avand in vedere intentia de a realiza bilant partial la 31 iulie si retragerea de dividende in avans pe anul 2020, cand poate sa fie demarata procedura de dizolvare - lichidare si radiere?
 
Raspunsul consultantului fiscal Elena Ionescu:
 
Operatiunea de distribuire trimestriala a dividendelor, pe baza situatiilor financiare interimare, este prevazuta, incepand cu anul 2018, atat in Legea societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, art. 67, cat si in Legea contabilitatii nr. 82/1991, cu modificarile ulterioare, art. 28, alin. (8 indice 1) asa cum a fost modificata prin art. I pct. 3 din Legea nr. 163/2018 si pct. 602 din Reglementarile contabile aprobate prin Omfp nr. 1802/2014, cu modificarile ulterioare.
 
Actele normative invocate dispun ca repartizarea trimestriala a dividendelor, pe baza situatiilor financiare interimare, in limita profitului contabil net realizat trimestrial, trebuie sa fie urmata obligatoriu de regularizarea anuala a sumelor repartizate, pe baza situatiilor financiare anuale. Aceasta prevedere acopera situatiile in care se doreste repartizarea de dividende din profitul exercitiului financiar in curs, nedefinitivat.
La intocmirea situatiilor financiare interimare se vor in vedere prevederile art. III-V din Omfp nr. 3067/2018 potrivit carora, situatiile financiare interimare reprezinta situatii financiare cu scop special, destinate repartizarii de dividende in cursul exercitiului financiar care trebuie depuse la organul fiscal, in termen de 30 de zile de la aprobarea lor de catre AGA.
 
In speta prezentata de d-voastra, adunarea generala are obligatia aprobarii situatiilor financiare intocmite pentru data de 30 septembrie 2020 si a repartizarii profitului net realizat pana la aceasta data. Prevederile legale in vigoare reglementeaza numai repartizarea profiturilor trimestriale/anuale si nu lunare (la 31 iulie 2020, asa cum doresc asociatii entitatii d-voastra).
 
Pe baza situatiilor fiannciare interimare, intocmite pentru data de 30 septembrie 2020 se inregistreaza in evidenta contabila creanta respectiva prin articolul contabil 463 ”Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar” = 456 ”Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul”. Inregistrarea se efectueaza luna octombrie.
 
Mentionam ca, pentru efectuarea repartizarii profitului in cursul exercitiului trebuie avute in vedere si dispozitiile art. III-V din Omfp nr. 3067/2018 conform carora, in vederea intocmirii situatiilor financiare interimare se procedeaza la efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, conform prevederilor OMFP 2861/2009 pentru aprobarea Normelor privind organizarea si efectuarea inventarierii elementelor de natura activelor, datoriilor si capitalurilor proprii, si a evaluarii acestor elemente. Rezultatele inventarierii si ale evaluarii efectuate cu aceasta ocazie se inregistreaza in contabilitatea entitatii, potrivit reglementarilor contabile aplicabile.
 
Situatiile financiare interimare se intocmesc pe baza datelor inscrise in balanta de verificare in care sunt cuprinse rezultatele inventarierii.
 
Programul informatic pe baza caruia se intocmeste situatia financiara interimara este de tip S1120-S1121-S1122 si este disponibil pe pagina de internet a ANAF.
 
Situatiile financiare interimare sunt insotite de politicile contabile semnificative aprobate de conducerea societatii.
 
In cazul in care asociatii datoreaza restituiri de dividende, in urma regularizarii operate in situatiile financiare anuale, intocmite pentru data de 31.12.2020, acestea se achita societatii in termen de 60 de zile de la data aprobarii situatiilor financiare anuale.
 
Este de mentionat ca plata dividendelor trebuie sa fie efectuata numai dupa depunerea situatiilor financiare interimare la organul fiscal.
 
Plata dividendelor interimare se inregistreaza prin nota: 456 “Decontari cu actionarii/asociatii privind capitalul” = 5121 “Conturi la banci”/531 “Casa.”
 
Regularizarea pe seama dividendelor distribuite pe baza situatiilor financiare anuale aprobate potrivit legii se inregistreaza: 457 “Dividende de plata” = 463 “Creante reprezentand dividende repartizate in cursul exercitiului financiar".
 
In ceea ce priveste operatiunea de lichidare a societatii, mentionam ca, din punct de vedere juridic, aceasta se efectueaza potrivit prevederilor Legii societatilor nr. 31/1990, cu modificarile ulterioare, iar reflectarea in contabilitate este reglementata de Omfp nr. 897/2015. 
 
Potrivit dispozitiilor pct. 5 din Omfp nr. 897/2015 emise in conformitate cu prevederile art. 28 alin. (1¹) din Legea contabilitatii, fiecare societate are obligatia sa intocmeasca situatii financiare cu ocazia lichidarii, in conditiile acestei legi, precum si in conformitate cu prevederile legii societatilor. 
 
Exercitiul financiar al unei persoane juridice care se lichideaza incepe in ziua urmatoare incheierii exercitiului financiar anterior si se incheie in ziua precedenta datei cand incepe lichidarea. Perioada de lichidare este considerata un exercitiu financiar distinct fata de cel precedent, indiferent de durata sa.
 
 Potrivit prevederilor art. 233 din Legea societatilor, dizolvarea are ca efect deschiderea procedurii de lichidare a entitatii, in termen de 60 de zile de la inregistrarea in registrul comertului a mentiunii de dizolvare.
 
Este de retinut faptul ca, daca microintreprinderea intra in procesul de dizolvare, urmat de lichidare, potrivit legii, aceasta este obligata sa iasa din sistemul de impunere pe venit incepand cu anul fiscal urmator (comunicarea se transmite pana la 31 martie prin Declaratia 010).
 
In cartusul VI ”Date privind starea contribuabilului” la rd. 1 ”Dizolvare cu lichidare” se marcheaza cu "X" in cazul in care se declara inceperea procedurii de lichidare.
 
Se completeaza data inceperii procedurii de dizolvare stabilita conform dispozitiilor legale in materie, respectiv data radierii din registrul comertului.
 
La final, cand se detine certificatul de radiere se depune D 010 si se completeaza rd. 3 ”Radierea inregistrarii fiscale” cand se inscrie si data radierii inregistrarii fiscale, impreuna cu certificatul de inregistrare fiscala, in vederea anularii acestuia.
 
Astfel, conform prevederilor art. 55, alin. (3) din Legea nr. 227/2015, cu modificarile ulterioare, daca persoana juridica nu mai indeplineste conditia privind statutul fiscal de microintreprindere, trebuie sa comunice organelor fiscale teritoriale competente iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor. Situatia este aplicabila in cazul in care lichidarea nu se finalizeaza pana la 31.12.2020.
 
In ceea ce priveste data demararii procedurii de dizolvare, aceasta este stabilita prin hotararea AGA. In speta prezentata de d-voastra, prin care mentionati ca doriti sa ridicati dividendele inainte de inceperea operatiunii de dizolvare, acest termen poate fi oricand dupa depunerea situatiilor financiare interimare, in luna octombrie.
 
Dupa parcurgerea pasilor premergatori intocmirii bilantului de lichidare, urmeaza partajarea capitalurilor proprii, respectiv impartirea activului net, rezultat din lichidare, intre asociatii societatii.
 
Pentru sumele obtinute din lichidare, asociatii datoreaza impozit, in cota de 10% din suma excedentului distribuit peste aportul acestora la capitalul social.
 
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului. 
 
La data finalizarii operatiunilor de lichidare se intocmesc situatiile financiare cu solduri finale 0 rezultate in urma achitarii datoriilor (inclusiv impozitul pe profit), incasarii creantelor si a partajarii capitalului propriu intre asociati, care se depun in termen de 30 de zile de la aprobarea acestora de catre AGA. 
 
Acestea se intocmesc tot pe formatul S1004 cu bifarea casutei 2 - persoane juridice aflate in lichidare. Soldurile coloanei 2 la bilant vor fi 0. Situatiile financiare astfel intocmite se depun impreuna cu S1039 cu bifarea casutei 2 - situatii financiare dupa terminarea lichidarii. 
 
Daca operatiunea de dizolvare cu lichidare, efectuata potrivit legii, se incheie in cursul aceluiasi an in care a inceput lichidarea (in speta, pana la 31.12.2020) este obligatorie depunerea declaratiei de impozit pe veniturile microintreprinderilor (declaratia 100) si sa plateasca impozitul aferent pana la data depunerii situatiilor financiare la organul fiscal competent.
 
Daca lichidarea intervine in anul 2021 se declara si se achita impozitul pe veniturile microintreprinderilor pana la 25 ianuarie 2021.
 
Situatiile financiare intocmite in conformitate cu art. 263 alin. (1) si art. 268 alin. (1) din legea societatilor se depun si la unitatile teritoriale ale Ministerului Finantelor Publice, odata cu depunerea acestora la oficiul registrului comertului.




Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016