Tags: radiere societate, distribuire imobil, impozit din lichidare
Microintreprindere platitoare de impozit pe venit 1% si platitoare de TVA, cu doi asociati, hotaraste dizolvarea si radierea de la Registrul Comertului.
Societatea are in patrimoniu un imobil construit in 2015, valoare contabila actuala 1.500.000 lei si terenul aferent constructiei, cumparat in anul 2014, cu pretul de 300.000 lei.
Societatea nu are datorii fata de terti sau fata de actionari.
Profitul istoric nerepartizat inregistrat de societate este de 1.000.000 lei.
Dupa procedura de dizolvare si radiere, terenul si imobilul construit trebuie sa ajunga in patrimoniul actionarilor.
Intrebare:
Care este tratamentul fiscal al transferului celor doua imobile din patrimoniul societatii in patrimoniul actionarilor in urma procedurii de dizolvare si radiere a societatii? Ce obligatii fiscale (impozit, TVA, termene de plata) are societatea si cei doi actionari?
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
In ceea ce priveste TVA, conform prevederilor de la art. 270 alin. (5) din Codul fiscal, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
Astfel, daca la momentul construirii imobilului s-a dedus TVA, la momentul lichidarii se va colecta TVA, operatiunea fiind considerata livrare de bunuri impozabila. Baza de impozitare va fi, in cazul dat, valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila, conform prevederilor de la pct. 30 alin. (3) din Normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal.
Pentru colectarea TVA, se va emite autofactura, numai in scop de TVA, Aceasta se va raporta in decontul de taxa (300) si se va achita la Bugetul de Stat, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii autofacturii.
Din punct de vedere al impozitului (din lichidare), transmiterea cladirilor catre asociati se face la valoarea de piata, avand in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, potrivit carora “Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.”
De asemenea pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 94 alin. (11) din Codul fiscal prevede ca, in cazul lichidarii unei persoane juridice, la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Redam in continuare, prevederile de la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice:
“In sensul art. 94 alin. (11) In cazul lichidarii unei persoane juridice, la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
Baza impozabila in cazul lichidarii unei persoane juridice se stabileste astfel:
a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
b) determinarea excedentului sumei stabilite la lit. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.”
In situatia lichidarii, venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul.
La stabilirea venitului impozabil se va lua in calcul valoarea imobilului ,nu cea din contabilitate, ci valoarea de piata,stabilita de un evaluator independent, in baza unui raport de evaluare.
Astfel, inainte de a impozita venitul din lichidare, un evaluator trebuie sa efectueze o evaluare a imobilului/terenului si sa-i stabileasca o valoare de piata.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intreprindere familiala. Modificare cota participare
Intrebare:
O Intreprindere Familiala (IF), in cadrul careia pana in luna octombrie 2024 mama a detinut 100% din partile de interes, iar incepand cu luna octombrie 2024 a devenit co-asociata si fiica, detinand fiecare cate 50%.
In aceasta situatie, cum se calculeaza impozitul pe venit? Venitul realizat in ultimele doua luni ale anului se imparte proportional (50%-50%) intre cele doua co-asociate?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Venituri din activitati independente si salarii
Intrebare:
Profesionist contabil independent si salariat angajat cu contract de munca realizeaza venituri din activitati independente, individual, in sistem real in suma neta de 32800 lei.
In afara de impozit pe venit mai datoreaza si CASS?
Este vorba despre raportare in Declaratia unica pe anul 2024, iar veniturile din activitati independente sunt pe anul 2024.
12 salarii minime pentru anul 2024 sunt in suma de 39600 lei. deci venitul este sub aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Marfa distrusa in incendiu, tratament fiscal
Intrebare:
Societate care face distributie de marfa catre marile supermarketuri cu depozit si servicii logistice externalizate. Depozitul cu care avem contract de logistica a luat foc si toata marfa noastra a fost distrusa. Noi nu avem asigurare incheiata pentru stocuri si este foarte posibil, ca nici furnizorul de logistica sa nu aiba asigurare incheiata. Care este procedura legala dpdv fiscal de scoatere din evidenta a stocurilor pierdute/distruse in incendiu (atat dpdv al impozitului pe...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Completare formular D101 pentru 2024 cu pierdere reportata
Intrebare:
In anul 2023 s-a depus D101 cu perdere fiscala de recuperat rand 40 cu -655309 lei
Anul 2024 a avut profit de 434149 lel
La rand 39 (pierdere fiscala de recuperat din anii precedenti) 655309 lei
La ce rand bag -221160 LEI, adica pierdere fiscala de recuperat in anii urmatori
rand 38^1nu pot sterege, mi-a preluat automat 434149 lei
eu am bagat -221160 lei la rand 39^1, bineinteles la depunere au fost...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitii centralizate. Emitere factura fiscala
Intrebare:
O societate comerciala are ca obiect vanzarea de carburati in statii PECO
Clientul cumpara carburant si produse de magazin de x ori intro luna in baza unui contract. La fiecare tranzactie se emite un bon fiscal pe credit (nu se incaseaza sume)
La finalul luni pt toate tranzactiile se emite o factura care poate avea si discounturi. (deci valoarea cumulata a bonurilor poate fi diferita decat factura FIFF & GO).
Clientii pot fi persoane...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<