Un proiect editorial
marca Rentrop&Straton

Liderul informatiilor specializate din Romania
keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
keyboard_double_arrow_left

Dizolvare/radiere societate. Distribuire imobil/teren catre asociati. TVA si impozit din lichidare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: radiere societate, distribuire imobil, impozit din lichidare

Microintreprindere platitoare de impozit pe venit 1% si platitoare de TVA, cu doi asociati, hotaraste dizolvarea si radierea de la Registrul Comertului.

Societatea are in patrimoniu un imobil construit in 2015, valoare contabila actuala 1.500.000 lei si terenul aferent constructiei, cumparat in anul 2014, cu pretul de 300.000 lei.
 
Societatea nu are datorii fata de terti sau fata de actionari.
 
Profitul istoric nerepartizat inregistrat de societate este de 1.000.000 lei.
 
Dupa procedura de dizolvare si radiere, terenul si imobilul construit trebuie sa ajunga in patrimoniul actionarilor.
 
Intrebare:
 
Care este tratamentul fiscal al transferului celor doua imobile din patrimoniul societatii in patrimoniul actionarilor in urma procedurii de dizolvare si radiere a societatii? Ce obligatii fiscale (impozit, TVA, termene de plata) are societatea si cei doi actionari?
 
Raspunsul consultantului fiscal Dana Hristu:
 
In ceea ce priveste TVA, conform prevederilor de la art. 270 alin. (5) din Codul fiscal, orice distribuire de bunuri din activele unei persoane impozabile catre asociatii sau actionarii sai, inclusiv o distribuire de bunuri legata de lichidarea sau de dizolvarea fara lichidare a persoanei impozabile constituie livrare de bunuri efectuata cu plata, daca taxa aferenta bunurilor respective sau partilor lor componente a fost dedusa total sau partial.
 
Astfel, daca la momentul construirii imobilului s-a dedus TVA, la momentul lichidarii se va colecta TVA, operatiunea fiind considerata livrare de bunuri impozabila. Baza de impozitare va fi, in cazul dat, valoarea de inregistrare in contabilitate diminuata cu amortizarea contabila, conform prevederilor de la pct. 30 alin. (3) din Normele metodologice date in aplicarea Codului fiscal.
 
Pentru colectarea TVA, se va emite autofactura, numai in scop de TVA, Aceasta se va raporta in decontul de taxa (300) si se va achita la Bugetul de Stat, pana pe data de 25 a lunii urmatoare emiterii autofacturii.
 
Din punct de vedere al impozitului (din lichidare), transmiterea cladirilor catre asociati se face la valoarea de piata, avand in vedere prevederile art. 11 alin. (4) din Codul fiscal, potrivit carora “Tranzactiile intre persoane afiliate se realizeaza conform principiului valorii de piata.”
 
De asemenea pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice date in aplicarea art. 94 alin. (11) din Codul fiscal prevede ca, in cazul lichidarii unei persoane juridice, la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
 
Redam in continuare, prevederile de la pct. 23 alin. (2) din Normele metodologice:
 
“In sensul art. 94 alin. (11) In cazul lichidarii unei persoane juridice, la transmiterea universala a patrimoniului societatii catre asociati/actionari activele din situatiile financiare vor fi evaluate la valoarea justa, respectiv pretul de piata.
 
Baza impozabila in cazul lichidarii unei persoane juridice se stabileste astfel:
 
a) determinarea sumei reprezentand diferenta intre valoarea elementelor de activ si sumele reprezentand datoriile societatii;
 
b) determinarea excedentului sumei stabilite la lit. a) peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.”
 
In situatia lichidarii, venitul impozabil realizat din lichidarea unei persoane juridice reprezinta excedentul distributiilor in bani sau in natura peste aportul la capitalul social al persoanei fizice beneficiare.
 
Venitul impozabil obtinut din lichidarea unei persoane juridice de catre actionari/asociati persoane fizice sau din reducerea capitalului social, potrivit legii, care nu reprezinta distributii in bani sau in natura ca urmare a restituirii cotei-parti din aporturi se impun cu o cota de 10%, impozitul fiind final.
 
Obligatia calcularii, retinerii si platii impozitului revine persoanei juridice. Impozitul calculat si retinut la sursa in cazul lichidarii persoanei juridice se plateste pana la data depunerii situatiei financiare finale la oficiul registrului comertului, intocmita de lichidatori, respectiv pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost distribuit venitul.
 
La stabilirea venitului impozabil se va lua in calcul valoarea imobilului ,nu cea din contabilitate, ci valoarea de piata,stabilita de un evaluator independent, in baza unui raport de evaluare.
 
Astfel, inainte de a impozita venitul din lichidare, un evaluator trebuie sa efectueze o evaluare a imobilului/terenului si sa-i stabileasca o valoare de piata.
 
Aceasta valoare de piata – obligatoriu stabilita pirntr-un raport de evaluare – se ia in calcul pentru determinarea venitului impozabil din lichidare.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "Studii de caz"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz
Modificari importante privind TVA!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016