keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

ITM: Infomatii utile pentru angajat si angajator, cu privire la perioada de proba

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 12 Iul. 2024
ITM: Infomatii utile pentru angajat si angajator, cu privire la perioada de proba
Tags: perioada de proba, informatii despre perioada de proba

ITM Salaj a publicat, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la perioada de proba, o perioada de acomodare onainte de semnarea CIM, atat pentru angajat, cat si pentru angajator.

Un nou inceput in activitate implica o perioada de acomodare pentru ambele parti implicate: angajat si angajator. Aceasta etapa este cunoscuta in termeni legali drept perioada de proba.

Conform legislatiei muncii perioada de proba nu este obligatorie. Este o optiune, pe care o poate utiliza angajatorul pentru a evalua adaptabilitatea, competentele si potentialul salariatului. In aceasta perioada, angajatorul poate monitoriza evolutia angajatului, calitatea muncii sale, dar si interactiunea acestuia cu ceilalti membri ai echipei.


Pentru angajat, perioada de proba ofera o oportunitate de a se familiariza cu atributiile si responsabilitatile sale, de a evalua posibilitatea de adaptare in cadrul societatii si de a decide daca postul se potriveste cu obiectivele si asteptarile sale profesionale.

Este important ca atat angajatul, cat si angajatorul sa inteleaga termenii si conditiile perioadei de proba si sa foloseasca aceasta etapa pentru a lua decizii pertinente privind colaborarea lor viitoare.

Potrivit Codului Muncii, la incheierea contractului individual de munca, pentru a verifica aptitudinile angajatului, se poate stabili o singura perioada de proba cu un interval de timp diferit in functie de tipul contractului (durata nedeterminata sau determinata) respectiv functia detinuta de salariat (executie sau conducere).

Conform prevederilor din Codul Muncii, daca intre acelasi angajator si angajat se incheie un nou contract de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii in termen de 12 luni de la semnarea contractului initial, impunerea unei noi perioade de proba este interzisa. Prin exceptie, atunci cand salariatul debuteaza intr-o noua functie sau profesie in cadrul aceluiasi angajator, acesta poate fi supus unei noi perioade de proba.

Avand in vedere ca scopul acestei perioade este verificarea aptitudinilor salariatului nou angajat, prin raportare la specificul activitatii angajatorului, este recomandat si util ca, la inceputul perioadei de proba, sa fie stabilite in scris obiectivele, asteptarile si responsabilitatile pe care angajatul urmeaza sa le indeplineasca. Un set de obiective si criterii clare poate servi drept reper pentru ambele parti in procesul evaluarii progresului si performantelor in timpul perioadei de proba.

Evaluarea aptitudinilor salariatului de catre angajator pe parcursul perioadei de proba poate viza atat aptitudinile profesionale ale angajatului cit si cele de adaptare la situatiile aparute, de relationare in cadrul societatii, de promptitudine, de ridicare la anumite standarde ale companiei, etc.

Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.

In cazul in care angajatorul sau salariatul nu mai doresc continuarea colaborarii, contractul individual de munca  poate inceta atat pe durata, cat si la sfarsitul perioadei de proba  printr-o notificare scrisa, fara a fi necesara respectarea unui termen de preaviz.

Exista insa o serie de situatii in care incetarea contractului de munca la sfarsitul perioadei de proba poate fi considerata abuziva, cum ar fi:

Neinformarea prealabila: Angajatul nu a fost informat inainte de semnarea contractului de munca despre existenta, durata si conditiile perioadei de proba.

Lipsa clauzei de proba: Contractul de munca nu contine o clauza care sa reglementeze perioada de proba sau drepturile si obligatiile partilor in aceasta perioada.

Notificare neintocmita in scris sau necomunicata: Notificarea de incetare a contractului de munca nu a fost redactata in forma scrisa sau nu a fost comunicata angajatului.

Incetare dupa expirarea perioadei de proba: Notificarea de incetare a raporturilor de munca a fost emisa dupa expirarea perioadei de proba.

Mai multe perioade de proba: In cadrul aceluiasi contract de munca sunt prevazute mai multe perioade de proba, ceea ce este contrar legii.

Respectarea prevederilor legale si a principiilor unei relatii de munca bazate pe incredere si comunicare transparenta este esentiala pentru a evita eventuale neintelegeri sau litigii. Astfel, cunoasterea drepturilor si obligatiilor, deschiderea catre dialog si definirea clara a asteptarilor pot transforma perioada de proba intr-o etapa constructiva si benefica pentru ambele parti.


Sursa: ITM

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016