Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Inspectia Muncii explica modul in care va fi completat noul formular al CIM, in contextul schimbarilor aduse prin 283/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 15 Dec. 2022
Inspectia Muncii explica modul in care va fi completat noul formular al CIM, in contextul schimbarilor aduse prin 283/2022
Tags: model cim, modificare cim, completare cim

Inspectorul general de stat, Dantes Nicolae Bratu, raspunde celor mai frecvente intrebari privind modalitatile de aplicare a celor mai recente modificari aduse Codului Muncii, printr-o postare publicata pe pagina oficiala de Facebook.

1. Ce se intampla cu contractele de munca aflate in derulare in privinta introducerii noilor clauze obligatorii? Este nevoie de acte aditionale?

 

Nu este nevoie de acte aditionale. in conformitate cu prevederile art.II din Legea nr. 283/2022, pentru salariatii care au raporturi de munca stabilite anterior datei de intrare in vigoare a legii, informa?iile suplimentare privind condi?iile aplicabile raportului de munca se comunica de catre angajator, la cerere, in maximum 30 de zile lucratoare de la data primirii solicitarii scrise a salariatului. Lipsa unei astfel de solicitari nu exclude aplicarea drepturilor minime stabilite de Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, inclusiv cu cele aduse prin lege. 

 

2. Care sunt modalitatile de completare a punctului D lit. a) din modelul-cadru al contractului individual de munca? 

 

In conformitate cu prevederile art. 31 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, la incheierea contractului individual de munca, pentru verificarea aptitudinilor salariatului, se poate stabili o perioada de proba, in limitele prevazute de actul normativ, in zile calendaristice. insa, pentru contractul individual de munca incheiat pe durata determinata, la art. 85 din acelasi act normativ este prevazut faptul ca perioada de proba se stabileste in zile lucratoare, numarul acestora fiind diferit in functie de durata contractului.

 

Prin urmare, completarea punctului D lit. a) din modelul-cadru al contractului individual de munca, se va realiza dupa cum urmeaza:

 

- in cazul contractului individual de munca incheiat pe durata nedeterminata, perioada de proba se va stabili in zile calendaristice, barandu-se sintagma “lucratoare in cazul contractului individual de munca pe perioada determinata” de la punctul respectiv;

- in cazul contractului individual de munca incheiat pe durata determinata, perioada de proba se va stabili in zile lucratoare, barandu-se termenul “calendaristice” de la punctul respectiv.

 

3. Ce inseamna schimbarea postului cu unul care prevede conditii mai bune de munca?

 

In situatia in care un salariat considera ca un post vacant al societatii in care isi desfasoara activitatea ii asigura, conform propriilor cerinte, din punct de vedere al evolutiei profesionale, al stabilitatii pe un post, al securitatii si sanatatii in munca, al programului de lucru, conditii mai bune de munca, acesta poate solicita angajatorului trecerea pe acel post, in conditiile legii si daca indeplineste cerintele de ocupare a postului respectiv.

 

4. Care sunt sanctiunile pentru salariatii care au doua contracte individuale de munca in acelasi interval orar?

 

In situatia in care inspectorii de munca, in urma verificarilor la un angajator, constata situatia expusa si anume ca exista salariati care isi desfasoara activitatea cu doua contracte individuale de munca in acelasi interval orar, se dispune masura pentru remedierea intr-un timp determinat a neconformitatii constatate si se vor aplica sanctiuni contraventionale, in caz de neindeplinire a acestora, in conditiile stabilite de Legea nr.108/1999 pentru infiin?area si organizarea Inspec?iei Muncii. Legislatia in vigoare nu prevede sanctiuni pentru salariatii aflati in aceasta situatie. 


Sursa: Facebook

 

 

5. Cele maximum 10 zile lucratoare de absenta intr-un an calendaristic pot fi consecutive? 

 

Cele maximum 10 zile lucratoare de absenta intr-un an calendaristic pot fi consecutive, avand in vedere faptul ca legiuitorul nu precizeaza ca acordarea acestora sa se faca fractionat.

Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Inspectia Muncii explica modul in care va fi completat noul formular al CIM, in contextul schimbarilor aduse prin 283/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 4 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016