Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
A fost publicata, in Monitorul Oficial, Legea nr. 283/2022 pentru modificarea si completarea Legii nr. 53/2003 Codul Muncii, precum si a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul Administrativ.
Noile prevederi se refera la:
- instituirea concediului de ingrijitor al unei rude bolnave;
(2) Concediul de ingrijitor este concediul acordat salariatilor in vederea oferirii de ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave
(3) ingrijitor este salariatul care ofera ingrijire sau sprijin personal unei rude sau unei persoane care locuieste in aceeasi gospodarie cu salariatul si care are nevoie de ingrijire sau sprijin ca urmare a unei probleme medicale grave.(4) in sensul art. 152^1 alin. (1), precum si al alin. (3), prin ruda se intelege fiul, fiica, mama, tatal sau sotul/sotia unui salariat.
- absenta de la locul de munca in situatii-limita;
Salariatul are dreptul de a absenta de la locul de munca in situatii neprevazute, determinate de o situatie de urgenta familiala cauzata de boala sau de accident, care fac indispensabila prezenta imediata a salariatului, in conditiile informarii prealabile a angajatorului si cu recuperarea perioadei absentate pâna la acoperirea integrala a duratei normale a programului de lucru a salariatului.
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Planul de conturi general Functiunea si corespondenta conturilor
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Absentarea de la locul de munca nu poate avea o durata mai mare de 10 zile lucratoare intr-un an calendaristic.
Angajatorul si salariatul stabilesc de comun acord modalitatea de recuperare a perioadei de absenta.
- concediul paternal;
Concediul paternal este concediul acordat tatalui copilului nou-nascut in conditiile prevazute de Legea concediului paternal nr. 210/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.
Angajatorul are obligatia acordarii concediului paternal la solicitarea scrisa a salariatului, cu respectarea dispozitiilor Legii nr. 210/1999, cu modificarile si completarile ulterioare.(2) Acordarea concediului paternal nu este conditionata de perioada de activitate prestata sau de vechimea in munca a salariatului.
- programul individualizat de munca;
(1) Orice salariat are dreptul de a munci la angajatori diferiti sau la acelasi angajator, in baza unor contracte individuale de munca, fara suprapunerea programului de munca, beneficiind de salariul corespunzator pentru fiecare dintre acestea. Niciun angajator nu poate aplica un tratament nefavorabil salariatului care isi exercita acest drept.
- schimbarea postului cu unul vacant care prevede conditii mai bune de munca;
‘’dreptul de a solicita trecerea pe un post vacant care ii asigura conditii de munca mai favorabile daca si-a incheiat perioada de proba si are o vechime de cel putin 6 luni la acelasi angajator’’
- telemunca pentru angajatii de la stat.
In aplicarea prevederilor art. 374 alin. (3)-(11), la nivelul autoritatilor si institutiilor publice se aproba proceduri pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, respectiv pentru desfasurarea muncii la domiciliu, care cuprind cel putin urmatoarele aspecte:
a) formatul cererii pentru desfasurarea activitatii in regim de telemunca, respectiv al cererii de munca la domiciliu;
b) mijloacele necesare indeplinirii atributiilor potrivit fisei de post, in regim de telemunca, respectiv de munca la domiciliu, pe care trebuie sa le detina functionarii publici, inclusiv, dar fara a se limita la: telefon, calculator desktop sau laptop, acces la internet, semnatura electronica, acces securizat la distanta la sistemele IT, la sistemul de e-mail si la resursele documentare ale institutiei utilizate la nivelul compartimentului unde functionarii publici isi desfasoara activitatea ori la alte resurse si informatii necesare pentru indeplinirea activitatii, dupa caz;
c) mecanismele doveditoare, de raportare si de monitorizare a activitatii in regim de telemunca, respectiv de munca la domiciliu.
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CIM, modificat prin LEGEA 283/2022. In urma noilor schimbari este nevoie ca firmele sa introduca acte aditionale?LEGEA 283/2022 a adus modificari Codului Muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentareConcediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihnaCodul Muncii, modificat prin LEGEA 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiAngajatii pot LIPSI de la munca, in mod legal. Ce obligatii le revin in acest caz?Ultimele articole
Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin LEGEA 283/2022Firmele care refuza sa acorde concediul paternal sau cel de ingrijitor vor fi amendate cu pana la 8.000 lei, conform Legii 283/2022Nou model-cadru pentru CIM, conform Legii 283/2022. Ce informatii va contine documentul?Articole similare
Codul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiHartuirea si discriminarea la locul de munca, redefinite in codul muncii. Sunt sanctionate cu amenzi de pana la 20.000 lei!Modificari introduse prin OUG 98/2023 care se aplica incepand cu 1 noiembrie 2023Concediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihnaCum a fost modificat Codul Muncii de Legea 138/2021. Reglementari in situatia in care angajatorul se afla in insolventaUltimele articole
Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022Legea 289/2020 modifica Codul Muncii. CIM poate fi suspendat de angajator si in situatia intreruperii temporare sau reducerii activitatiiModificari in Codul Muncii: Zilele libere conexe se vor stabili pana pe 15 ianuarieAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"