Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Printre modificarile aduse Codului muncii de Legea nr.283/2022 in privinta elementelor care fac, pe de o parte, obiectul informarii, iar pe de alta parte se regasesc in cuprinsul contractului individual de munca, este si faptul ca, pe langa durata normala a muncii, salariatul ia la cunostinta de conditiile de efectuare a muncii suplimentare, de compensare sau de plata a acesteia, precum si daca va lucra sau nu in schimburi.
Faptul ca acum, in continutul contractului de munca, se regasesc „conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare” nu inseamna ca angajatorul nu mai este obligat sa respecte celelalte prevederi ale Codului muncii referitoare la aceasta tema.
Astfel, in continuare, munca suplimentara poate fi efectuata numai cu acordul salariatului, trebuie sa se regaseasca in evidenta timpului de munca iar angajatului i se vor acorda toate drepturile conform legii.
Ca urmare, situatia legala a muncii suplimentare ramane neschimbata pentru toti salariatii, iar celelalte dispozitii din Codul muncii se vor aplica in mod corespunzator, ca si pana acum:
poate fi efectuata la solicitarea angajatorului si numai cu acordul salariatului;
limitarea in timp a duratei muncii suplimentare –art.114 si 115 Codul muncii;
compensarea prin acordarea de ore libere platite in urmatoarele 90 de zile ramane in continuare prima optiune, iar numai in situatia in care, in mod obiectiv si justificat, acest lucru nu este posibil, prin plata unui spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza;
evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, angajatorul avand obligatia de a se asigura ca timpul maxim de munca nu este depasit iar repausul zilnic si saptamanal este asigurat.
Registrul de Evidenta Fiscala PFA
Ghidul practic al contabilitatii Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Institutia subliniaza faptul ca munca suplimentara se poate efectua doar de catre salariatii incadrati cu contract de munca cu norma intreaga. in cazul celor cu contract cu timp partial, Codul muncii interzice expres acest lucru.
Sursa: Inspectia Muncii
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
CIM, modificat prin LEGEA 283/2022. In urma noilor schimbari este nevoie ca firmele sa introduca acte aditionale?Nou model-cadru pentru CIM, conform Legii 283/2022. Ce informatii va contine documentul?Codul Muncii, modificat prin LEGEA 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiAngajatii pot LIPSI de la munca, in mod legal. Ce obligatii le revin in acest caz?Precizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin LEGEA 283/2022Ultimele articole
Firmele care refuza sa acorde concediul paternal sau cel de ingrijitor vor fi amendate cu pana la 8.000 lei, conform Legii 283/2022LEGEA 283/2022: 6 modificari importante aduse Codului MunciiConcediul de ingrijitor, cel paternal si absenta de la munca NU vor fi incluse in durata concediului anual de odihnaArticole similare
Angajatii pot LIPSI de la munca, in mod legal. Ce obligatii le revin in acest caz?Articole similare
5 motive sa treci la o aplicatie de pontaj si resurse umaneCum sa fii mereu pregatit pentru verificarea ITMAMENZI mai mari pentru angajatorii care nu respecta prevederile privind munca suplimentaraNoutati legislatie Fiscala 02-08 iunie 2008 - Monitorul OficialParintii care au copiii in clasele primare ar putea beneficia de vouchere pentru programele afterschool (propunere legislativa)Ultimele articole
Controale ITM. Activitatea de verificare din luna iunie 2024Verificari ITM in 2024. Cum s-a desfasurat activitatea de control din luna februarieControale ITM. Ce neconformitati au fost identificate in urma controalelor din decembrie 202310 neconformitati au fost regasite de inspectorii ITM in timpul controalelor privind relatiile de muncaCe trebuie sa stie firmele la inceput de 2023 pentru buna desfasurare a raporturilor de muncaAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"