Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Legea 283/2022 a adus modificari Codului Muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentare

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Stancu Alina la 21 Nov. 2022
Legea 283/2022 a adus modificari Codului Muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentare
Tags: legea 283/2022, codul muncii modificat, ore suplimentare

Printre modificarile aduse Codului muncii de Legea nr.283/2022 in privinta elementelor care fac, pe de o parte, obiectul informarii, iar pe de alta parte se regasesc in cuprinsul contractului individual de munca, este si faptul ca, pe langa durata normala a muncii, salariatul ia la cunostinta de conditiile de efectuare a muncii suplimentare, de compensare sau de plata a acesteia, precum si daca va lucra sau nu in schimburi.

Faptul ca acum, in continutul contractului de munca, se regasesc „conditiile de efectuare si de compensare sau de plata a orelor suplimentare” nu inseamna ca angajatorul nu mai este obligat sa respecte celelalte prevederi ale Codului muncii referitoare la aceasta tema.

Astfel, in continuare,  munca suplimentara  poate fi efectuata numai cu acordul salariatului,  trebuie sa se regaseasca in evidenta timpului de munca iar angajatului i se vor  acorda toate drepturile conform legii.

Ca urmare, situatia legala a muncii suplimentare ramane neschimbata pentru toti salariatii, iar celelalte dispozitii din Codul muncii se vor aplica in mod corespunzator, ca si pana acum:

 

poate fi efectuata la solicitarea angajatorului si numai cu acordul salariatului;  

 

limitarea in timp a duratei muncii suplimentare –art.114 si 115 Codul muncii;

 

compensarea prin acordarea de ore libere platite in urmatoarele 90 de zile ramane in continuare prima optiune, iar numai in situatia in care, in mod obiectiv si justificat, acest lucru nu este posibil, prin plata unui spor ce nu poate fi mai mic de 75% din salariul de baza;

 

evidenta orelor de munca prestate zilnic de fiecare salariat, angajatorul avand  obligatia de a se asigura ca timpul maxim de munca nu este depasit iar repausul zilnic si saptamanal este asigurat.

 

Institutia subliniaza faptul ca munca suplimentara se poate efectua doar de catre salariatii incadrati cu contract de munca cu norma intreaga. in cazul celor cu contract cu timp partial, Codul muncii interzice expres acest lucru.




Sursa: Inspectia Muncii
Stancu Alina de Stancu Alina
Alina Stancu scrie pentru InfoTVA.ro de la inceputul anului 2018 si are experienta in domeniul fiscal de peste 10 ani! In prezent, scrie pentru dumneavoastra despre tot ceea ce inseamna monografii contabile, aplicarea corecta a TVA, declaratii fiscale si va tine la curent cu ultimele noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Legea 283/2022 a adus modificari Codului Muncii privind efectuarea si compensarea orelor suplimentare":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016