Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Salariatul angajat cu CIM cu timp partial poate efectua ore suplimentare?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Dec. 2019 Exclusiv
Tags: cim, timp partial, ore suplimentare

In studiul de caz de astazi vom discuta despre orele suplimentare lucrate de angajatii care au contract part time, de exemplu, de 1 ora /zi. Cum se ponteaza orele suplimentare? Specialistul nostru va arata care este cadrul legal in astfel de situatii.

Raspunsul specialistului


Conform art. 105 alin. (1) din Codul muncii, contractul individual de munca cu timp partial cuprinde, in afara elementelor prevazute la art. 17 alin. (3), urmatoarele:

a) durata muncii si repartizarea programului de lucru;
b) conditiile in care se poate modifica programul de lucru;
c) interdictia de a efectua ore suplimentare, cu exceptia cazurilor de forta majora sau pentru alte lucrari urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori inlaturarii consecintelor acestora.
 
Conform art. 103 din Codul muncii, salariatul cu fractiune de norma este salariatul al carui numar de ore normale de lucru, calculate saptamanal sau ca medie lunara, este inferior numarului de ore normale de lucru al unui salariat cu norma intreaga comparabil.
 
Astfel, in cazul salariatilor cu timp partial cum este cazul situatiei expuse, daca in contractul individual de munca este mentionata durata timpului de lucru de o ora pe zi salariatul nu poate presta doua ore pe zi.
 
Salariatul angajat cu contract cu timp partial nu poate presta ore suplimentare iar programul sau de lucru este strict repartizat.
 
De exemplu

In cazul salariatului cu Cim cu timp partial de o ora pe zi, programul sau de lucru stabilit intre orele 9,00 si 10,00 nu poate fi in alt interval orar decat cel stabilit in chiar continutul contractului individual de munca.

Conform art. 260 alin. (1) lit. e3) din Codul muncii, primirea la munca a unuia sau a mai multor salariati in afara programului de lucru stabilit in cadrul contractelor individuale de munca cu timp partial, constituie contraventie si este sanctionata cu amenda de 10.000 lei pentru fiecare persoana astfel identificata, fara a depasi valoarea cumulata de 200.000 lei (articol completat prin O.U.G. nr. 53/2017 si modificat prin Legea nr. 88/2018).
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Salariatul angajat cu CIM cu timp partial poate efectua ore suplimentare?":
Rating:

Nota: 4.77 din 5 din 11 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016