keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Cum se calculeaza plafonul contributiilor sociale in cazul angajatilor care au mai multe CIM

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 02 Sep. 2022
Cum se calculeaza plafonul contributiilor sociale in cazul angajatilor care au mai multe CIM
Tags: calculare cas si cass, cumul de cim

Un salariat cu contract individual de munca cu timp partial de 4 ore/zi, salariu de incadrare de 1.225 lei a avut in luna august concediu fara plata in perioada 29-31.08.2022. Venitul realizat aferent celor 64 ore lucrate in august 2022 a fost de 980 lei.

Cum ar trebui sa isi calculeze venitul realizat din toate contractele individuale de munca pe care le are incheiate in luna august 2022, la ce valoare a salariului minim ar trebui sa se raporteze, avand in vedere ca nu a avut, la un angajator, contract activ pe toata perioada lunii august? Multumesc.
 
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-9 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 7022
 
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 

Conform art. 1 si 2 din Ordinul nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
 
Art. 1. - (1) Prezenta procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(2) In scopul aplicarii prezentei proceduri termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel prevazut prin hotarare a Guvernului;
b) perioada in care contractul individual de munca este activ reprezinta perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara garantat in plata/Numarul de zile lucratoare din luna) x Numarul de zile lucrate din luna
 
Art. 2. - (1) In scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 146 alin. (57) lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.
(3) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
(4) In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (1) pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.
(5) In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.
(6) In vederea incadrarii in situatia prevazuta la art. 1, salariatul cumuleaza nivelul bazei lunare de calcul aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor de la fiecare angajator, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.
 
Rezulta ca doar salariul de baza minim brut pe tara se calculeaza tinand cont de numarul de zile de contract activ.
Exemplu:
 
Salariatul cumuleaza doua contracte individuale de munca la angajatorul A si B.
Venit brut in august la angajatorul A 980 lei contract activ 19 zile
Venitul brut in august la angajatorul B 1.225 lei contract activ intrega luna
980 1.225 = 2.205 lei
2.550 / 22x22 = 2.550 lei
2.205 lei este sub plafonul de 2.550 lei
Angajator A - 2.550/22x 19 = 2.202 contributiile sociale se calculeaza la suma de 2.202 lei
Angajator B - 1.225/22x22 = 1.225 contributiile sociale se calculeaza la suma de 1.225 lei.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016