Tags: calculare cas si cass, cumul de cim
Un salariat cu contract individual de munca cu timp partial de 4 ore/zi, salariu de incadrare de 1.225 lei a avut in luna august concediu fara plata in perioada 29-31.08.2022. Venitul realizat aferent celor 64 ore lucrate in august 2022 a fost de 980 lei.
Cum ar trebui sa isi calculeze venitul realizat din toate contractele individuale de munca pe care le are incheiate in luna august 2022, la ce valoare a salariului minim ar trebui sa se raporteze, avand in vedere ca nu a avut, la un angajator, contract activ pe toata perioada lunii august? Multumesc.
• Tip societate: S.R.L.
• Numar de angajati: 1-9 angajati
• Platitoare TVA: Da
• Cod CAEN: 7022
Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu:
Conform art. 1 si 2 din Ordinul nr. 1855/2022 privind procedura de aplicare a prevederilor art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal:
Art. 1. - (1) Prezenta procedura se aplica in cazul salariatilor care realizeaza in cursul aceleiasi luni venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata in vigoare in luna in care au fost realizate, conform art. 146 alin. (57) lit. e) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumita in continuare Codul fiscal, si care datoreaza contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul bazei de calcul aferente venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, si nu la nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ.
(2) In scopul aplicarii prezentei proceduri termenii de mai jos au urmatoarele semnificatii:
a) salariul minim brut pe tara garantat in plata este cel prevazut prin hotarare a Guvernului;
b) perioada in care contractul individual de munca este activ reprezinta perioada in care contractul individual de munca nu este suspendat potrivit Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In cazul in care, in cursul lunii, contractul individual de munca este activ pentru o fractiune din luna, nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata aferent zilelor lucrate din luna se stabileste dupa cum urmeaza: (Salariul minim brut pe tara garantat in plata/Numarul de
zile lucratoare din luna) x Numarul de zile lucrate din luna
Art. 2. - (1) In scopul aplicarii prevederilor art. 1, salariatii aflati in situatia prevazuta la art. 146 alin. (57) lit. e) din Codul fiscal au obligatia sa depuna la fiecare angajator/platitor de venit o declaratie pe propria raspundere din care sa rezulte ca realizeaza venituri din salarii sau asimilate salariilor in baza a doua sau mai multe contracte individuale de munca, iar baza lunara de calcul cumulata aferenta acestora este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata.
(2) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), in cazul in care la unul dintre angajatori/platitori de venituri, baza lunara de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor, corespunzatoare numarului de zile lucrate in luna, este cel putin egala cu salariul minim brut pe tara garantat in plata, salariatii nu au obligatia depunerii declaratiei pe propria raspundere la angajatorul/platitorul respectiv.
(3) Declaratia pe propria raspundere prevazuta la alin. (1) se depune lunar, pe perioada in care salariatul se afla in situatia prevazuta la art. 1, pana la data de 5 a lunii urmatoare celei pentru care se constituie drepturile salariale.
(4) In vederea completarii declaratiei pe propria raspundere prevazute la alin. (1) pana la termenul stabilit pentru depunerea acesteia, fiecare angajator/platitor de venit elibereaza salariatului, la cerere, un document din care sa rezulte nivelul bazei lunare de calcul al contributiei de asigurari sociale si al contributiei de asigurari sociale de sanatate aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor.
(5) In cazul in care salariatii nu depun declaratia pe propria raspundere, fiecare angajator/platitor de venit stabileste contributia de asigurari sociale si contributia de asigurari sociale de sanatate la nivelul salariului minim brut pe tara corespunzator numarului zilelor lucratoare din luna in care contractul a fost activ, daca baza de calcul aferenta venitului realizat, determinata potrivit regulilor specifice fiecarei contributii, se situeaza sub nivelul salariului lunar minim brut pe tara garantat in plata.
(6) In vederea incadrarii in situatia prevazuta la art. 1, salariatul cumuleaza nivelul bazei lunare de calcul aferente veniturilor realizate din salarii si asimilate salariilor de la fiecare angajator, iar suma rezultata o compara cu nivelul salariului minim brut pe tara garantat in plata, in vigoare in luna pentru care se datoreaza contributiile sociale.
Rezulta ca doar salariul de baza minim brut pe tara se calculeaza tinand cont de numarul de zile de contract activ.
Exemplu:
Salariatul cumuleaza doua contracte individuale de munca la angajatorul A si B.
Venit brut in august la angajatorul A 980 lei contract activ 19 zile
Venitul brut in august la angajatorul B 1.225 lei contract activ intrega luna
980 1.225 = 2.205 lei
2.550 / 22x22 = 2.550 lei
2.205 lei este sub plafonul de 2.550 lei
Angajator A - 2.550/22x 19 = 2.202 contributiile sociale se calculeaza la suma de 2.202 lei
Angajator B - 1.225/22x22 = 1.225 contributiile sociale se calculeaza la suma de 1.225 lei.

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie UE. SAF-T. Ajustare tva
Intrebare:
Va rog sa imi spuneti care vor fi inregistrarile, Tax type, Tax code, Tax amount-urile in SAF-t aferente urmatoarei situatii:
Achizitie intracomunitara de materiale pentru nevoile personale ale administratorului.
Nu se deduce TVA, si se impoziteaza cu cota de 10% toata achizitia, si se declara in 100 la "Venituri din alte surse".
3028 = 401 100
4426 = 4427 19
635.2 = 4426 19
635.2 =...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Monografie contabila operatiuni Pay Point
Intrebare:
O societate desfasoara operatiuni de tip PayPoint - incasari a facturilor de utilitati, internet, telefonie, reincarcare cartele telefonice, etc..
Banii incasati pentru utilitati se depun la banca si se face ordin de plata catre PayPoint Services.
La sfarsitul lunii, PayPoint emite factura pentru serviciul de incarcare electronica telefonie, factura cu TVA. Mentionez ca incasarea de la clienti nu se inregistreaza pe casa de marcat, ci doar pe aparatul pay...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Situatii financiare anulate in functie de criteriile de marime
Intrebare:
Un SRL a realizat urmatorii indicatori de marime la data de 31.12.2023: Total Active 1.400.000 lei, cifra de afaceri neta 448.000 lei, numar mediu salariati 11 si a intomit situatii financiare - entitate mica. La 31.12.2024 a inregistrat urmatorii indicatori de marime: Total Active 60.800.000 lei, Cifra de afaceri neta 92.900.000 lei, nr. mediu salariati 17. Ce situatii financiare intocmeste la data de 31.12.2024?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Donatie acordata de catre o ONG
Intrebare:
O asociatie studenteasca doreste sa isi ajute o colega studenta cu un ajutor financiar (parinti decedati intr-un accident iar ea este spitalizata de 2 luni). Pentru a aduna fonduri, organizatia a prestat niste activitati unui SRL, in baza unui contract de prestari servicii si pentru care asociatia a emis factura.
1. factura emisa pentru acele servicii de catre asociatie ar trebui considerate venituri din activitati economice, chiar daca suma incasata se doneaza catre...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Soldurile negative in conturile 401 si 461
Intrebare:
Societatea (platitoare de TVA) are ca obiect de activitate inchirierea de spatii. Activitatea societatii este mica ca cifra de afaceri, nu are alte datorii si de aceea aceasta situatie ne impacteaza ca sume.
Conform Codului Fiscal, societatea factureaza chiria in conformitate cu clauzele contractuale si refactureaza utilitatile catre clienti, (energie, gaze, internet etc) in baza facturilor primite de la furnizorii de utilitati.
La data de 31.12.2024,...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<