Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
As dori sa-mi spuneti ce obligatii declarative si de plata (cu termenele aferente) are o persoana fizica, consilier juridic, care in baza unui contract de mandatar incaseaza o singura data o suma mai mare decat plafonul prevazut pentru a deveni platitor de TVA.
Este obligata sa se inregistreze ca platitor de TVA chiar daca operatiunea are loc o singura data? Dar daca aceeasi suma ar fi incasata in doua transe in cursul unui an calendaristic? Multumesc!
Depasire plafon TVA de 300.000 lei – raspunsul specialistului:
In ceea ce priveste obligatia de inregistrare ca platitor de TVA, ceea ce conteaza este valoarea facturilor emise, nu momentul incasarii acestora. Pragul de 300.000 lei se refera la cifra de afaceri realizata, calculata ca valoare totala a facturilor emise in cursul unui an calendaristic.
Conform art. 310 din Codul fiscal, o persoana impozabila este scutita de la plata TVA daca cifra de afaceri anuala este sub pragul de 300.000 lei. Atunci cand aceasta cifra este depasita, persoana trebuie sa solicite inregistrarea ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la atingerea sau depasirea acestui plafon, indiferent daca depasirea plafonului este rezultatul unei singure tranzactii sau mai multor tranzactii in cursul anului calendaristic.
Daca suma de peste 300.000 lei este incasata o singura data:
Persoana respectiva trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, deoarece a depasit plafonul stabilit pentru scutirea de TVA intr-un an calendaristic (la emiterea facturii). Inregistrarea trebuie facuta in termen de 10 zile de la data depasirii plafonului.
Daca suma facturata se incaseaza in doua transe in decursul unui an calendaristic:
Suma totala incasata in anul respectiv este irelevanta pentru inregistrarea ca platitor de TVA. Daca totalul sumelor facturate depaseste plafonul de 300.000 lei, persoana fizica trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA (indiferent de momentul la care incaseaza sumele facturate).
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile
Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor
Bugete cash flow rentabilitate risc - ghid practic
Este important sa faceti distinctia intre cifra de afaceri anuala (facturi emise) si incasarile efective (facturi incasate). Daca sumele facturate depasesc pragul de scutire de 300.000 lei (fie o singura factura emisa, fie mai multe facturi emise care cumulativ depasesc plafonul), obligatia de inregistrare apare la data depasirii plafonului (fiind irelevant pentru plafonul de TVA momentul incasarii).
In concluzie, pentru o persoana fizica autorizata care activeaza in calitate de consilier juridic, obligatia de inregistrare ca platitor de TVA este determinata de valoarea totala a facturilor emise, nu de momentul incasarii acestora. Depasirea pragului de 300.000 lei printr-o singura factura sau prin mai multe facturi emise in cursul unui an calendaristic necesita inregistrarea ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la data emiterii facturilor care au condus la depasirea plafonului. Prin urmare, persoana trebuie sa monitorizeze cu atentie suma totala a facturilor emise pentru a identifica momentul depasirii plafonului de scutire. De exemplu, daca la 31.08.2024 valoarea facturilor emise vor depasi plafonul de 300.000 lei (indiferent daca aceste facturi sunt sau nu incasate) pana la 10 septembrie persoana trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA, urmand ca, incepand cu 01 octombrie 2024 sa emita facturi cu TVA, si sa depuna decontul de TVA trimestrial si declaratia 394.
Temei legal
Codul fiscal
Art. 310. - Regimul special de scutire pentru intreprinderile mici
(1) Persoana impozabila stabilita in Romania conform art. 266 alin. (2) lit. a), a carei cifra de afaceri anuala, declarata sau realizata, este inferioara plafonului de 88.500 euro, al carui echivalent in lei se stabileste la cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei la data aderarii si se rotunjeste la urmatoarea mie, respectiv 300.000 lei, poate aplica scutirea de taxa, denumita in continuare regim special de scutire, pentru operatiunile prevazute la art. 268 alin. (1), cu exceptia livrarilor intracomunitare de mijloace de transport noi, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b).
(2) Cifra de afaceri care serveste drept referinta pentru aplicarea alin. (1) este constituita din valoarea totala, exclusiv taxa in situatia persoanelor impozabile care solicita scoaterea din evidenta persoanelor inregistrate in scopuri de TVA, a livrarilor de bunuri si a prestarilor de servicii efectuate de persoana impozabila in cursul unui an calendaristic, taxabile sau, dupa caz, care ar fi taxabile daca nu ar fi desfasurate de o mica intreprindere, a operatiunilor rezultate din activitati economice pentru care locul livrarii/prestarii se considera ca fiind in strainatate, daca taxa ar fi deductibila, in cazul in care aceste operatiuni ar fi fost realizate in Romania conform art. 297 alin. (4) lit. b), a operatiunilor scutite cu drept de deducere si, daca nu sunt accesorii activitatii principale, a operatiunilor scutite fara drept de deducere prevazute la art. 292 alin. (2) lit. a), b), e) si f). Prin exceptie, nu se cuprind in cifra de afaceri prevazuta la alin. (1), daca sunt accesorii activitatii principale, livrarile de active fixe corporale, astfel cum sunt definite la art. 266 alin. (1) pct. 3, si livrarile de active necorporale, efectuate de persoana impozabila.
(3) Persoana impozabila care indeplineste conditiile prevazute la alin. (1) pentru aplicarea regimului special de scutire poate opta oricand pentru aplicarea regimului normal de taxa. Persoana impozabila care realizeaza in cursul unui an calendaristic exclusiv operatiuni scutite fara drept de deducere conform art. 292 nu se considera ca depaseste plafonul prevazut la alin. (1).
(4) O persoana impozabila nou-infiintata poate beneficia de aplicarea regimului special de scutire, daca la momentul inceperii activitatii economice declara o cifra de afaceri anuala estimata, conform alin. (2), sub plafonul de scutire si nu opteaza pentru aplicarea regimului normal de taxare, conform alin. (3).
(5) Pentru persoana impozabila nou-infiintata care incepe o activitate economica in decursul unui an calendaristic, plafonul de scutire este plafonul prevazut la alin. (1).
(6) Persoana impozabila care aplica regimul special de scutire si a carei cifra de afaceri, prevazuta la alin. (2), este mai mare sau egala cu plafonul de scutire prevazut la alin. (1) trebuie sa solicite inregistrarea in scopuri de TVA, conform art. 316, in termen de 10 zile de la data atingerii ori depasirii plafonului. Data atingerii sau depasirii plafonului se considera a fi prima zi a lunii calendaristice urmatoare celei in care plafonul a fost atins ori depasit. Regimul special de scutire se aplica pana la data inregistrarii in scopuri de TVA, conform art. 316. Daca persoana impozabila respectiva nu solicita sau solicita inregistrarea cu intarziere, organele fiscale competente procedeaza dupa cum urmeaza:
a) stabilesc obligatii privind taxa de plata, constand in diferenta dintre taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze si taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, daca taxa colectata este mai mare decat taxa deductibila, precum si accesoriile aferente, sau dupa caz;
b) determina suma negativa a taxei, respectiv diferenta dintre taxa pe care ar fi avut dreptul sa o deduca, de la data la care persoana impozabila respectiva ar fi fost inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 daca ar fi solicitat inregistrarea in termenul prevazut de lege, si taxa pe care persoana impozabila ar fi trebuit sa o colecteze de la data la care ar fi trebuit sa fie inregistrata in scopuri de taxa conform art. 316, daca taxa deductibila este mai mare decat taxa colectata.
Revenire:
Revin cu urmatoarele precizari la intrebarea anterioara: persoana fizica este angajata cu contracte individuale de munca cu timp partial la mai multi angajatori. Suma incasata in baza contractului de mandatar, care depaseste plafonul pentru a deveni platitor de TVA, poate fi asimilata veniturilor din alte surse? Trebuie depusa declaratia unica ? In ce termen? Multumesc!
Raspuns:
In cazul persoanei fizice angajate cu contracte individuale de munca cu timp partial, veniturile obtinute in baza contractului de mandatar (deci alt contract, nu contractual individual de munca) sunt tratate diferit fata de salarii si pot fi asimilate veniturilor din activitati independente sau alte surse, in functie de natura contractului si a serviciilor prestate.
Asimilarea veniturilor din contractul de mandatar:
Daca acel contract de mandatar presupune prestarea unor servicii care nu sunt legate direct de angajamentele sale ca salariat, aceste venituri sunt considerate venituri din activitati independente.
Aceste venituri ar putea fi, de asemenea, clasificate ca venituri din alte surse daca natura contractului nu implica o activitate desfasurata in mod regulat si continuu, ci este un eveniment punctual.
Inregistrarea ca platitor de TVA:
Daca prin contractul de mandatar (separate de contractile individuale de munca) persoana depaseste plafonul de 300.000 lei, trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA, indiferent de clasificarea venitului (din activitati independente sau alte surse).
Depunerea Declaratiei Unice:
Persoanele care obtin venituri din activitati independente sau alte surse in afara salariilor (pentru care angajatorul nu are obligatia retinerii la sursa a impozitului) trebuie sa depuna Declaratia Unica.
Termenul de depunere a Declaratiei Unice este 25 mai a anului urmator pentru veniturile realizate in anul fiscal precedent. De exemplu, pentru veniturile din 2023, termenul este 25 mai 2024, declaratia Unica fiind utilizata pentru declararea impozitelor pe venit si a contributiilor sociale datorate de persoanele fizice.
Asadar, daca persoana desfasoara activitati in mod individual, cum ar fi un contract de mandatar pentru care niciun angajator nu retinute la sursa, este obligata sa depuna Declaratia Unica. Daca acel contract de mandatar este o noua sursa de venit (separata de veniturile din contractile individuale de munca) inceputa in cursul anului fiscal, declaratia trebuie depusa in termen de 30 de zile de la data inceperii activitatii.
Daca venitul din contractul de mandatar depaseste plafonul de 300.000 lei, persoana fizica trebuie sa se inregistreze ca platitor de TVA in termen de 10 zile de la data atingerii plafonului.
Concluzie: Persoana fizica trebuie sa fie atenta atat la obligatiile de inregistrare pentru TVA, cat si la depunerea Declaratiei Unice pentru veniturile estimate sau nou incepute (daca acele venituri sunt altele decat cele din contractele individuale de munca).
Temei legal
Codul fiscal
Art. 120. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul II. Date privind impozitul pe veniturile estimate/norma de venit a se realiza in Romania si contributiile sociale datorate
(1) Contribuabilii care desfasoara activitate, in cursul anului fiscal, in mod individual sau intr-o forma de asociere fara personalitate juridica, sunt obligati sa depuna la organul fiscal competent declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice, pentru venitul estimat a se realiza in fiecare an fiscal, indiferent daca in anul fiscal anterior au inregistrat pierderi, pana la data de 25 mai inclusiv a fiecarui an. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se retine la sursa.
(2) Contribuabilii care incep o activitate in cursul anului fiscal sunt obligati sa depuna declaratia prevazuta la alin. (1) in termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului. Fac exceptie contribuabilii care realizeaza venituri pentru care impozitul se percepe prin retinere la sursa.
Art. 122. - Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice - Capitolul I. Date privind veniturile realizate
(1) Contribuabilii care realizeaza, individual sau intr-o forma de asociere, venituri/pierderi din activitati independente, din drepturi de proprietate intelectuala, din cedarea folosintei bunurilor, din activitati agricole, silvicultura si piscicultura, determinate in sistem real, au obligatia de a depune declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, pana la data de 25 mai inclusiv a anului urmator celui de realizare a veniturilor in vederea definitivarii impozitului anual pe venit. Declaratia unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice se completeaza pentru fiecare sursa din cadrul fiecarei categorii de venit. Pentru veniturile realizate intr-o forma de asociere, venitul declarat va fi venitul net/pierderea distribuita din asociere.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Noi modificari in Codul fiscal: a fost publicata Ordonanta nr. 24Depasire PLAFON TVA la incasare. Trecerea la impozit pe profitCASS - cum procedam daca in 2018 am estimat venituri peste plafon insa veniturile realizate sunt sub plafonDepasirea plafonului de TVA si influentele la stocuriCalcul PLAFON TVA. Cum procedam si care e cifra de afaceri pe care o luam in calcul?Ultimele articole
Depasire PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAFirme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAPLAFON TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorSocietate infiintata in anul 2023. Cum se calculeaza plafonul TVA de 300.000 leiSistemul TVA la incasare: ce este, cand si de cine poate fi aplicatArticole similare
OG pentru modificarea Codului fiscal: regimul special de scutire TVA pentru intreprinderi miciDEPASIRE PLAFON TVA de 300.000 lei. Cum se face inregistrarea in scopuri de TVAAnulare cod de inregistrare TVA. Ce consecinte apar?Cifra de afaceri luata in considerare la inregistrarea in scopuri de TVADepasire plafon micorintreprindere in trimestrul II 2019Ultimele articole
Firme care depasesc plafonul de 300.000 lei. De cand trebuie solicitata inregistrarea in scopuri de TVAInregistrare in scopuri de TVA prin optiune. Organizarea contabilitatiiBaza impozabila a impozitului pe veniturile microintreprinderilorPrestari servicii. Avansuri facturate. Cifra de afaceri DEPASIRE PLAFON TVADEPASIRE PLAFON TVA la incasare. Trecerea la impozit pe profitAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Decontul precompletat de TVA. Noutati 2025 + studii de caz"