Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!


ITM Arad a publicat recent, pe site-ul oficial, un material informativ cu privire la perioada de proba, perioada stabilita la incheierea contractului individual de munca pentru angajati.
Pentru verificarea aptitudinilor salariatului, la incheierea contractului individual de munca se poate stabili o perioada de proba de cel mult 90 de zile calendaristice pentru functiile de executie si de cel mult 120 de zile calendaristice pentru functiile de conducere.
Verificarea aptitudinilor profesionale la incadrarea persoanelor cu handicap se realizeaza exclusiv prin modalitatea perioadei de proba de maximum 30 de zile calendaristice.
Pe durata sau la sfarsitul perioadei de proba, contractul individual de munca poate inceta exclusiv printr-o notificare scrisa, fara preaviz, la initiativa oricareia dintre parti, fara a fi necesara motivarea acesteia.
Pe durata perioadei de proba salariatul beneficiaza de toate drepturile si are toate obligatiile prevazute in legislatia muncii, in contractul colectiv de munca aplicabil, in regulamentul intern, precum si in contractul individual de munca.
Pentru absolventii institutiilor de invatamant superior, primele 6 luni dupa debutul in profesie se considera perioada de stagiu. Fac exceptie acele profesii in care stagiatura este reglementata prin legi speciale. La sfarsitul perioadei de stagiu, angajatorul elibereaza obligatoriu o adeverinta, care este vizata de inspectoratul teritorial de munca in a carui raza teritoriala de competenta acesta isi are sediul.
Pe durata executarii unui contract individual de munca nu poate fi stabilita decat o singura perioada de proba.
Prin exceptie, salariatul poate fi supus la o noua perioada de proba in situatia in care acesta debuteaza la acelasi angajator intr-o noua functie sau profesie ori urmeaza sa presteze activitatea intr-un loc de munca cu conditii grele, vatamatoare sau periculoase.
Este interzisa stabilirea unei noi perioade de proba in cazul in care, in termen de 12 luni, intre aceleasi parti se incheie un nou contract individual de munca pentru aceeasi functie si cu aceleasi atributii
Perioada de proba constituie vechime in munca.
Perioada in care se pot face angajari succesive de proba ale mai multor persoane pentru acelasi post este de maximum 12 luni.

Portal Codul fiscal - acces 12 luni consultanta in scris si telefonica 30 intrebari

Operare SAGA Exemple practice si recomandari

Agenda Fiscala a Contabilului 2025
Sursa: ITM

Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Deschidere procedura faliment debitor/aprobarea planului de reorganizare: Ajustare TVA. Modificari 2019Declarare sume TVA dupa anulare cod de inregistrare. Cum procedam?Nerespectarea obligatiei de conectare a caselor de marcat electronice la ANAF se sanctioneaza cu pana la 10.000 leiVreti sa deveniti consultanti fiscali? Iata ce trebuie sa faceti!Oamenii de afaceri cer scaderea TVA si CAS. Ce argumente existaUltimele articole
Cod UIT ANAF: 3 lucruri esentiale de stiut la achizitii de bunuriE-Transport. Bunurile primite prin curier trebuie declarate in E-Transport?Cadouri de 1 iunie. Cum declari corect in D112TVA imobiliare. Conditii pentru aplicarea cotei de TVA de 9%Declaratia D100. Aveti la dispozitie 2 variante pentru corectarea IMCAArticole similare
Guvernul a aprobat! MAJORARI salariale, de la 1 august 2023, pentru personalul de specialitate medico-sanitarCodul Muncii, modificat prin Legea 283/2022: CIM va contine noi informatii, iar angajatii vor avea mai multe drepturiFirmele care NU platesc salariile la timp pot fi amendate cu pana la 10.000 lei pentru fiecare angajatCe trebuie sa stie firmele la inceput de 2023 pentru buna desfasurare a raporturilor de munca5 motive sa treci la o aplicatie de pontaj si resurse umaneUltimele articole
ITM: Infomatii utile pentru angajat si angajator, cu privire la PERIOADA DE PROBAInspectia Muncii explica modul in care va fi completat noul formular al CIM, in contextul schimbarilor aduse prin 283/2022Ministerul Muncii a pus in dezbatere publica noul model al Contractului Individual de Munca. Cum arata formularulPrecizare ITM: 6 modificari importante aduse Codului Muncii prin Legea 283/2022Legea 283/2022: 6 modificari importante aduse Codului MunciiArticole similare
Termenul de depunere pentru declaratia de mentiuni in cazul SRL-urilor care vor sa angajeze salariatiCu ce data trebuie angajat cel putin un salariat pentru ca firmele sa poata plati impozit micro din 2023?Se depune declaratia 070 pentru PFA daca nu sunt salariati?Examenul medical pentru salariati trebuie efectuat la angajare, dar si in alte situatii
Atentie, contabili!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"TVA exigibil si neexigibil. Corelatii intre decontul de TVA si balanta. Cum procedam"