Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

UE garanteaza ca produsele noastre alimentare sunt sigure

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iul. 2012 Exclusiv
Tags: alimente, ue, sanatate, rasff, consumatori, produse alimentare, e coli

Conform unui raport al Comisiei Europene, datorita Sistemului Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje (RASFF), numeroase riscuri in materie de siguranta alimentara au fost evitate sau atenuate si controalele de siguranta garanteaza ca produsele noastre alimentare sunt sigure. RASFF joaca un rol esential in garantarea sigurantei "de la ferma la consumator" prin declansarea unei reactii rapide in cazul detectarii unui risc privind siguranta alimentara.



Toti membrii sistemului RASFF[1] sunt informati rapid cu privire la riscuri grave constatate in legatura cu alimente sau furaje, astfel incat acestia pot reactiona la amenintarile la adresa sigurantei alimentare in mod coordonat pentru a proteja sanatatea cetatenilor UE.

[1] Statele membre ale UE, tarile SEE (Norvegia, Liechtenstein si Islanda), Secretariatul AELS, Elvetia, Comisia Europeana si Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (EFSA).

John Dalli, comisarul responsabil cu politica in domeniul sanatatii si al protectiei consumatorilor, a declarat: "Consumatorii europeni beneficiaza de cele mai inalte standarde de siguranta alimentara din lume. Sistemul rapid de alerta al UE pentru alimente si furaje reprezinta un instrument esential, deoarece permite identificarea si eliminarea riscurilor de pe piata europeana. RASFF consolideaza increderea consumatorilor nostri in sistemul nostru de siguranta a produselor alimentare si a furajelor. in 2011, ne-am confruntat cu o serie de probleme grave, cum ar fi efectele accidentului nuclear de la Fukushima si crizele declansate de dioxina si de E.coli. UE a reusit sa faca fata acestor probleme, iar lectiile pe care le-am invatat cu totii ne vor ajuta, fara indoiala, sa actionam si mai eficient in viitor."

Rezultate generale

In 2011, au fost raportate 9 157 notificari in RASFF privind nerespectari ale legislatiei UE in domeniul alimentar, dintre care 617 se refereau la riscuri grave.

Majoritatea notificarilor erau notificari de urmarire (5 345), mai degraba decat noi notificari (3 812). Aceasta reflecta cresterea eficientei sistemului printr-o mai buna orientare si o mai ampla monitorizare.

Dintre cele 3 812 noi notificari: 3 139 se refereau la produse alimentare, 361 se refereau la furaje si 312 se refereau la materiale care vin in contact cu alimentele. Printre problemele raportate cel mai frecvent s-au numarat aflatoxinele din furaje, din fructele uscate si din fructele cu coaja lemnoasa si migratia substantelor chimice din ustensilele de bucatarie provenite din China.
    
Sporirea sigurantei importurilor

Unul dintre succesele deosebite a fost consolidarea controalelor de siguranta la frontierele UE. Aproape jumatate din notificari se refereau la produse alimentare si furaje respinse la frontierele UE. Atunci cand se identifica un astfel de produs, RASFF informeaza tara terta in cauza, solicitandu-i sa intreprinda actiuni corective si sa evite repetarea acestei probleme. Atunci cand se detecteaza o problema grava si persistenta, Comisia solicita tarii in cauza sa aplice masuri corective urgente, cum ar fi radierea unitatilor de pe lista intreprinderilor autorizate, blocarea exporturilor sau intensificarea actiunilor de control.
    
Atenuarea riscurilor si gestionarea crizelor

Sistemul RASFF ne-a ajutat sa facem fata mai multor focare epidemice grave cauzate de consumul de alimente contaminate in ultimii ani, cum ar fi crizele declansate de dioxina si de E. coli, si sa atenuam efectele acestora. in 2011, RASFF a jucat un rol-cheie in gestionarea a doua incidente grave in materie de siguranta alimentara: accidentul de la Fukushima si criza declansata de E.coli.

Criza declansata de E.coli a fost unul dintre cele mai grave focare epidemice cauzate de consumul de alimente contaminate din istoria UE cu peste 50 de victime, in principal in Germania. Un grup operativ format din specialisti a lucrat in permanenta pentru a identifica sursa focarului si pentru a facilita schimbul rapid de informatii care a permis autoritatilor din domeniul sigurantei alimentare sa reactioneze eficient si sa atenueze impactul sanitar si economic al crizei.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "UE garanteaza ca produsele noastre alimentare sunt sigure":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016