Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Bunuri constatate lipsa din gestiune. TVA. Formularul 300 Irina DumitrescuIntrebare: Firma detine un contract de administare a unei benzinarii si a primit o factura in data de 05.07.2010 in suma de ...
Bunuri constatate lipsa din gestiune. TVA. Formularul 300
Irina Dumitrescu
Intrebare: Firma detine un contract de administare a unei benzinarii si a primit o factura in data de 05.07.2010 in suma de 500 lei reprezentand minusuri inventar imputabile aferente lunii iunie 2010, la care cota de TVA este de 9% pentru reviste si 19% pentru produse alimentare. Prin urmare firma trebuie sa se autofactureze pentru aceste minusuri in suma de 500 lei. Cota de TVA pe care o vom folosi va fi de 9% pentru reviste si 19% pentru restul? In jurnalul de cumparari si vanzari aferent lunii iulie 2010 programul permite inregistrarea facturilor cu TVA 19%, dar cand intocmim decontul de TVA daca prindem vanzarea la rd. 9 si achizitia la rd. 22 va fi corect decontul tinand cont ca la baza impozabila nu va corespunde un TVA de 24% (pentru cel de 19%)?
Raspuns: Potrivit art. 128 alin. (4) lit. d) din Legea 571/2003 privind Codul fiscal sunt asimilate livrarilor de bunuri efectuate cu plata bunurile constatate lipsa din gestiune, cu exceptia celor la care se face referire la alin. (8) lit. a)-c) al acestui articol.
Asadar, bunurile constatate lipsa din gestiune, imputabile sunt asimilate unei livrari de bunuri efectuata cu plata. Cotele de TVA aplicabile sunt cele prevazute la art. 140 din Codul fiscal.
Astfel cum prevede alin. (3) al acestui articol cota de TVA aplicabila este cea in vigoare la data la care intervine faptul generator, cu exceptia cazurilor prevazute la art. 1342 alin. (2), pentru care se aplica cota in vigoare la data exigibilitatii taxei. Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete Ghidul practic al contabilului din domeniul constructiilor Examen Consultant Fiscal 2024
In conformitate cu dispozitiile art. 1341 alin. (1) faptul generator intervine la data livrarii bunurilor sau la data prestarii serviciilor. Exigibilitatea taxei intervine la data la care are loc faptul generator (art. 1342 alin. (1)).
In cazul prezentat, faptul generator si exigibilitatea TVA au intervenit in luna iunie 2010. Cotele de TVA aplicabile sunt cele in vigoare la aceasta data, respectiv:
- cota standard TVA – 19%
- pentru livrarea de manuale scolare, carti, ziare si reviste, cu exceptia celor destinate exclusiv sau in principal publicitatii - cota redusa de 9%.
Art. 1562 din Legea 571/2003 privind Codul fiscal stabileste ca persoanele inregistrate conform art. 153 trebuie sa depuna la organele fiscale competente, pentru fiecare perioada fiscala, un decont de taxa, pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care se incheie perioada fiscala respectiva.
Acesta va cuprinde suma taxei deductibile pentru care ia nastere dreptul de deducere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei pentru care se exercita dreptul de deducere, in conditiile prevazute la art. 1471 alin. (2), suma taxei colectate a carei exigibilitate ia nastere in perioada fiscala de raportare si, dupa caz, suma taxei colectate care nu a fost inscrisa in decontul perioadei fiscale in care a luat nastere exigibilitatea taxei, precum si alte informatii prevazute in modelul stabilit de Ministerul Finantelor Publice.
Datele inscrise incorect intr-un decont de taxa se pot corecta prin decontul unei perioade fiscale ulterioare si se vor inscrie la randurile de regularizari.
Incepand cu declararea obligatiilor fiscale aferente lunii iulie 2010 se utilizeaza Decontul de TVA a carui continut si model sunt aprobate prin OANAF 2245/2010.
Potrivit Instructiunilor pentru completarea formularului (300) "Decont de TVA" cuprinse in Anexa nr. 2 a OANAF 2245/2010, la Randul 15 - „Regularizari taxa colectata” al acestui formular se evidentiaza:
- sumele rezultate din corectarea informatiilor de la randurile 9, 10, 11 si 12 din deconturile anterioare,
- ajustarile bazei de impozitare prevazute la art. 138 din Codul fiscal pentru care exigibilitatea taxei intervine in perioada de raportare, conform art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de TVA aplicata a fost de 19%,
- sumele rezultate din regularizarile prevazute la art. 140 alin. (4) din Codul fiscal datorate modificarii cotelor de TVA,
- orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.
La Randul 28 „Regularizari taxa dedusa” se evidentiaza:
- sumele rezultate din corectarea informatiilor de la randurile 21, 22, 23 din deconturile anterioare,
- ajustarile prevazute la art. 138 din Codul fiscal, a caror exigibilitate este ulterioara datei de 1 iulie 2010, dar care au fost generate de operatiuni pentru care cota de TVA aplicata a fost de 19%, potrivit dispozitiilor art. 1342 alin. (3) din Codul fiscal,
- orice alte sume rezultate din regularizarile prevazute de legislatia in vigoare datorate unor evenimente, cu exceptia celor prevazute la art. 138 din Codul fiscal, care determina modificarea datelor declarate initial, cum ar fi nedeclararea din eroare a operatiunii in perioada in care intervine exigibilitatea.
Asadar, aceste operatiuni a caror exigibilitate a intervenit in luna iunie 2010 se vor raporta prin formularul (300) "Decont de TVA" aferent lunii iulie la randurile de regularizari.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"