Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator. Ce facilitati impun conventiile intre state?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Apr. 2017 Exclusiv
Tags: administrator, nerezidenti, dubla impunere, contract de mandat

In analiza urmatoare, avem situatia in care administratorul companiei este cetatean non-UE si are permis de sedere in Romania. Pentru veniturile din contractul de mandat pe care le obtine din Romania se retin si vireaza taxele si contributiile pentru venituri asimilate salariilor. Cum poate beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri dintre Romania si Japonia?

In temeiul art. 223 alin. (2) lit. e) din Codul fiscal, veniturile reprezentand remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator venituri primite de persoane fizice nerezidente care actioneaza in calitatea lor de administrator, fondator sau membru al consiliului de administratie al unei persoane juridice romane se impoziteaza conform Titlului IV din Codul fiscal.
 
Veniturile obtinute in aceasta calitate sunt impozabile in mod similar veniturilor asimilate salariilor, iar persoana juridica romana care efectueaza plata remuneratiei/indemnizatiei are obligatia retinerii si platii impozitului pe salarii in cota de 16% aplicabila asupra bazei de calcul determinata in conformitate cu prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Codul fiscal, astfel cum se dispune prin art. 128 - 129 din Codul fiscal. In conditiile in care pentru aceasta categorie de venituri sunt aplicabile dispozitiile Titlului IV, rezulta ca se urmeaza regimul fiscal de declarare prevazut la acelasi titlu. Raportarea obligatiilor fiscale privind veniturile asimilate salariilor (impozit pe salarii si contributii sociale, dupa caz) se face prin completarea si depunerea formularului 112 - Declaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominala a persoanelor asigurate.
 
Prevederile conventiilor pentru evitarea dublei impuneri prevad de regula ca administratorul care este rezident in celalalalt stat va fi impozitat in Romania pentru veniturile pe care le primeste in calitate de membru in consiliul de administrare, respectiv administrator, al persoanei juridice care este rezidenta in Romania. Rezidentii statelor cu care Romania are incheiate conventii de evitare a dublei impuneri trebuie sa isi dovedeasca rezidenta fiscala printr-un certificat de rezidenta emis de catre autoritatea fiscala competenta din statul strain sau printr-un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat. Acest certificat/document este valabil pentru anul/anii pentru care este emis.
 
Acesta este si cazul Conventiei dintre Romania si Japonia pentru evitarea dublei impuneri cu privire la impozitele pe venit, semnata la Tokio la 12 februarie 1976, ratificata prin Decretul nr. 213/1976, care prevede la art. 16 ca "Remuneratia obtinuta de catre un rezident al unui stat contractant in calitatea sa de membru al consiliului de administratie al unei societati care este rezidenta a celuilalt stat contractant poate fi impusa in acel celalalt stat contractant".
 
Este adevarat ca pentru a beneficia de prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri incheiate intre Romania si statul sau de rezidenta, nerezidentul beneficiar al veniturilor din Romania trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala eliberat de autoritatea fiscala din statul respectiv sau un alt document eliberat de catre o alta autoritate decat cea fiscala, care are atributii in domeniul certificarii rezidentei conform legislatiei interne a acelui stat.
 
Cu toate acestea, in cazul remuneratiilor primite de administratori, chiar in situatia prezentarii certificatului de rezidenta fiscala de catre administratorul nerezident in Romania, si indiferent de numarul de zile de sedere in Romania, veniturile sale obtinute in aceasta calitate din Romania vor face obiectul impunerii prin retinere la sursa cu cota de 16%, conform celor de mai sus.
 
Persoana fizica nerezidenta va putea solicita insa in baza art. 232 din Codul fiscal eliberarea certificatului de atestare a impozitului platit in Romania, urmand sa ii fie aplicate prevederile privind evitarea dublei impuneri in tara sa de rezidenta.
 
 
 
Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Justinian Cucu - Jurist si expert in proceduri fiscale
 
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Remuneratii primite de nerezidenti ce au calitatea de administrator. Ce facilitati impun conventiile intre state?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016