Tags: impozitul pe veniturile nerezidentilor, tratament fiscal, firme straine infiintate in romania
Suntem o companie din Romania parte a unui grup francez, asociatul unic este o companie din Franta pentru care detinem certificat de rezidenta fiscala. Lunar primim factura de servicii de la compania din Franta (servicii HR, IT, Supply Chain, Redevente, management fee). Care este tratamentul dpdv al impozitului de nerezidenti? Dar pentru dobanda platita aceluiasi asociat unic pentru un imprumut primit, dobanda 3.5%/an in euro, care este regimul impozitului pe nerezidenti?
Raspunsul consultantului Costin A. Istrate:
Baza legala:
Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
TITLUL VI - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti si impozitul pe reprezentantele firmelor straine infiintate in Romania
CAPITOLUL I - Impozitul pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti
ART. 221 - Contribuabili
Nerezidentii care obtin venituri impozabile din Romania au obligatia de a plati impozit conform prezentului capitol si sunt denumiti in continuare contribuabili.
ART. 222 - Sfera de cuprindere a impozitului
Impozitul stabilit prin prezentul capitol, denumit in continuare impozit pe veniturile obtinute din Romania de nerezidenti, se aplica asupra veniturilor brute impozabile obtinute din Romania.
ART. 223 - Venituri impozabile obtinute din Romania
(1) Veniturile impozabile obtinute din Romania, indiferent daca veniturile sunt primite in Romania sau in strainatate, sunt:
b) dobanzi de la un rezident;
d) redevente de la un rezident;
Norme metodologice
2. In aplicarea prevederilor art. 223 alin. (1) lit. d) si e) din Codul fiscal:
(1) Termenul redeventa cuprinde orice suma care trebuie platita in bani sau in natura pentru folosirea sau dreptul de a folosi orice proprietate sau drept prevazut la art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, indiferent daca suma trebuie platita conform unui contract sau ca urmare a copierii ilegale sau a incalcarii drepturilor legale ale unei alte persoane.
(2) Nu reprezinta redevente, potrivit art. 7 pct. 36 din Codul fiscal, sumele platite in schimbul obtinerii drepturilor exclusive de distributie a unui produs sau serviciu, deoarece acestea nu sunt efectuate in schimbul folosintei sau dreptului de folosinta a unui element de proprietate inclus in definitie. Intermediarul distribuitor rezident nu plateste dreptul de a folosi marca sau numele sub care sunt vandute bunurile, el obtine doar dreptul exclusiv de a vinde bunurile pe care le cumpara de la producator.
i) venituri din prestarea de servicii de management sau de consultanta din orice domeniu, daca aceste venituri sunt obtinute de la un rezident sau daca veniturile respective sunt cheltuieli ale unui sediu permanent in Romania;
Norme metodologice
3. (1) Potrivit art. 223 alin. (1) lit. i) din Codul fiscal, veniturile obtinute de nerezidenti din Romania din prestari de servicii de management sau de consultanta in orice domeniu de la un rezident sau veniturile de aceasta natura obtinute de nerezidenti si care sunt cheltuieli ale sediului permanent din Romania al unui nerezident, indiferent daca sunt sau nu prestate in Romania, sunt considerate venituri impozabile in Romania potrivit titlului VI din Codul fiscal, atunci cand nu sunt incheiate conventii de evitare a dublei impuneri intre Romania si statul de rezidenta al beneficiarului de venit sau cand beneficiarul de venit nu prezinta dovada rezidentei sale fiscale.
(2) Incadrarea in categoria veniturilor din prestari servicii de consultanta si de management se efectueaza prin analiza contractelor incheiate si a altor documente care justifica natura veniturilor.
k) venituri din servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si prestarile de servicii accesorii acestui transport;
Norme metodologice
4. In aplicarea art. 223 alin. (1) lit. k) din Codul fiscal, prin transport international se intelege orice activitate de transport pasageri sau bunuri efectuat de o societate in trafic international, precum si activitatile auxiliare, strans legate de aceasta activitate de transport si care nu constituie activitati separate de sine statatoare. Nu reprezinta transport international cazurile in care mijlocul de transport este operat exclusiv intre locuri aflate pe teritoriul Romaniei.
ART. 224 - Retinerea impozitului din veniturile impozabile obtinute din Romania de nerezidenti
(1) Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania se calculeaza, se retine, se declara si se plateste la bugetul de stat de catre platitorii de venituri. Impozitul retinut se declara pana la termenul de plata a acestuia la bugetul de stat.
(4) Impozitul datorat se calculeaza prin aplicarea urmatoarelor cote asupra veniturilor brute:
d) 16% in cazul oricaror altor venituri impozabile obtinute din Romania, asa cum sunt enumerate la art. 223 alin. (1)..
(5) Impozitul se calculeaza, respectiv se retine in momentul platii venitului, se declara si se plateste la bugetul de stat pana la data de 25 inclusiv a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul. Impozitul se calculeaza, se retine, se declara si se plateste, in lei, la bugetul de stat, la cursul de schimb al pietei valutare comunicat de Banca Nationala a Romaniei, pentru ziua in care se efectueaza plata venitului catre nerezidenti.
.
Opinie:

de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Achizitie auto. Tratament fiscal
Intrebare:
O societate din Romania, nu are salariati, platitoare de TVA, platitoare de impozit pe profit, (administrator si asociat unic nerezident de origine sarba) doreste sa achizitioneze de la dealer auto din Romania, un autoturism BMW X3 XDRIVE20D MILDHYBRID-DIESEL din anul 2023, 16700 km la bord, prima inmatriculare in 15.01.2024, retras din utilizare incepand cu 01.03.2025, pret de achizitie 43580 euro + TVA. Cum trebuie tratata din punct de vedere fiscal si contabil aceasta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Facturare penalitati comerciale
Intrebare:
Am primit o comanda de produse de la un client din afara UE, dar pe parcursul derularii relatiilor comerciale, clientul a renuntat la o mica parte dintre produse si a acceptat sa i se factureze si sa plateasca valoarea materialelor care se aprovizionase deja, pentru produsele la care a renuntat.
Va rog sa ne ajutati cu o clarificare privind tratamentul fiscal si contabil al facturii care se va emite pentru recuperarea costurilor cu contravaloarea materialelor...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Raportare venituri formular 20
Intrebare:
Va rugam sa ne ajutati cu o clarificare privind randul 03 din formularul de bilant Cod20 "cifra de afaceri neta realizata din operatiuni desfasurate pe teritoriul national". Cifra de afaceri a societatii noastre este 100% constituita din prestare de servicii care in cea mai mare parte se desfasoara pe cale electronica. Aceste servicii unde le consideram ca fiind restate pe teritoriul national sau pe teritoriu extern? In cazul serviciilor ce anume trebuie completat...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<