Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Depunerea formularului D 207 in diverse situatii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Ian. 2020 Exclusiv
Tags: declaratia 207, factura de comision, impozit nerezident

Pentru o factura de comision primita de la o firma din Germania, pentru care nu a prezentat certificatul de rezidenta din Germania, o societatea beneficiara a calculat/a suportat si a platit impozit pe venitul nerezidentilor in baza art. 224 din Codul Fiscal. Specialistul nostru ne va arata daca este corect si in ce categorie de venit se incadreaza aceasta operatiune.

De asemenea, de la o societate din Polonia, firma primeste lunar o factura pentru efectuarea unui studiu de piata din Bucuresti. Societatea a primit certificatul de rezidenta si, conform conventiei de evitare a dubleri impuneri, nu a retinut si nu a platit impozitul pe veniturile nerezidentilor. Pentru cele doua impozite, societatea trebuie sa depuna declaratia 207? In ce categorie venit se incadreaza fiecare?
 

Raspunsul oferit de specialist:

Impozitul datorat de nerezidenti pentru veniturile impozabile obtinute din Romania, altfel decat printr-un sediu permanent, se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre platitorii de venituri, in conditiile expres prevazute de Titlul VI din Codul fiscal, in functie si de tipul veniturilor realizate.

 
1. Referitor la prima intrebare privind veniturile de natura comisioanelor realizate de persoana juridica straina, cu rezidenta in Germania, mentionam ca impozitarea acestora este prevazuta la art. 233, alin. (1) lit. f) din Codul fiscal.
 
Comisionul este definit de art. 7, pct. 9 din Legea nr. 227/2015 ca fiind ”orice plata, in bani sau in natura efectuata catre un broker, un agent comisionar general sau catre orice persoana asimilata unui broker sau unui agent comisionar general, pentru serviciile de intermediere efectuate in legatura cu o operatiune economica”
 
Pentru veniturile de natura comisioanelor obtinute din Romania de un comisionar persoana juridica rezidenta in UE, impozitul datorat de nerezidenti, se calculeaza, se retine si se varsa la bugetul de stat de catre platitorul de venituri. Cota de impozit se aplica asupra venitului brut realizat.
 
In situatia in care societatea straina nu prezinta certificatul de rezidenta fiscala, firma din Romania are obligatia de a retine impozit pe veniturile obtinute de aceasta din Romania, in cota de 16%.
 
Daca prezentarea certificatului se face ulterior realizarii veniturilor din Romania, atunci se vor aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri si se va face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.
 
Daca pentru veniturile respective nu s-a calculat impozitul de 16% de catre beneficiarul din Romania prin retinere la sursa ci s-a suportat de catre societatea din Romania, atunci cheltuiala respectiva este incadrata ca nedeductibila cand se stabileste rezultatul fiscal.
 
In ceea ce priveste obligatia de raportare a operatiunii in formularul 207 ”Declaratie informativa privind impozitul retinut la sursa/veniturile scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti, cod 14.13.01.13/v.n., aprobata prin Opanaf nr. 48/2019 emis in aplicarea dispozitiilor art. 231 alin. (1) din Codul fiscal, mentionam ca aceasta trebuie depusa indiferent ca veniturile au fost scutite sau ca s-a convenit sa nu se retina impozitul, pana la data de 31 ianuarie inclusiv a anului curent pentru anul expirat.
 
Veniturile de natura comisioanelor sunt prevazute la pct. 3.1. lit. d) din formular.
 
De asemenea, persoana nerezidenta trebuie sa detina si CIF atribuit de organul fiscal competent din Romania.
 
2. Potrivit dispozitiilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile ulterioare, reglementarea veniturilor din serviciile prestate de nerezidenti face obiectul prevederilor art. 223, lit. i) – ”servicii de management si consultanta” si lit. k) –”servicii prestate in Romania, exclusiv transportul international si serviciile accesorii acestuia”. Conform acestor dispozitii sunt impozabile in Romania numai veniturile din servicii care sunt de natura consultantei si managementului, din orice domeniu si sub orice forma sunt executate, indiferent ca sunt prestate in Romania sau in afara Romaniei.
 
Celorlalte prestari de servicii, cum sunt cele prezentate de d-voastra, care nu se incadreaza in sfera managementului si consultantei si care sunt efectuate in afara Romaniei, le sunt aplicabile prevederile art. 7 ”Profiturile intreprinderii”, paragraful 1, din Conventia de evitare a dublei impuneri ratificata prin Legea nr. 61995 intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Polone pentru evitarea dublei impuneri si prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit si pe capital si a protocolului anexat, atunci cand beneficiarul de venit prezinta dovada rezidentei fiscale. 
 
Prevederile actului respectiv stabilesc ca veniturile unui rezident al unuia dintre statele contractante vor fi ”scutite de impozit de celalalt stat contractant, in afara de cazul in care rezidentul are un sediu permanent in acel celalalt stat contractant”.
 
Pentru aplicarea acestor dispozitii furnizorul serviciilor (persoana juridica din Polonia) trebuie sa prezinte certificatul de rezidenta fiscala la data platii veniturilor de catre societatea din Romania (art. 230 din Legea nr. 227/2015). Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.
 
Din prezentarea informatiilor pentru cazul al doilea, d-voastra specificati ca studiul de piata se efectueaza in Bucuresti.
 
Daca din analiza contractului incheiat cu persoana juridica straina rezidenta in Polonia rezulta ca acest studiu nu imbraca forma unei prestari de servicii de management sau consultanta atunci pentru veniturile realizate nu este necesar sa retineti impozit (exista conventie si certificat de rezidenta fiscala).
 
Repetam faptul ca este obligatorie prezentarea certificatului de rezidenta pentru a se aplica prevederile conventiei si pentru a nu se retine impozit in Romania.
 
Contractele de prestari servicii derulate in Romania trebuie declarate in termen de 30 de zile de la data incheierii acestora conform prevederilor Opanaf nr. 2994/2016 (formular 017).
 
Veniturile obtinute de persoana juridica din Polonia din prestarile de servicii efectuate in Romania, dar care nu sunt impozabile in Romania, potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri, nu se declara in formularul 207.
 
Nu sunt impozabile in Romania si ca atare nu se declara nici veniturile realizate din studiul de piata din Bucuresti daca prestarile de servicii sunt efectuate in afara Romaniei.
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Depunerea formularului D 207 in diverse situatii":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016