keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Impozit nerezidenti neretinut la sursa. Cum se corecteaza si ce declaratii se depun?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 31 Dec. 2015 Exclusiv
Tags: imprumut extern, impozit nerezidenti, inregistrai contabile, dobanda

In analiza de mai jos, avem o societate care primeste imprumut extern cu dobanda 3%/an pe care o plateste in luna ianuarie a anului 2015. In contabilitate se omite sa se inregistreze si sa se declare impozitul pe nerezidenti. Ulterior, in luna noiembrie 2015 se sesizeaza greseala, se primeste certificat de rezidenta fiscala si se doreste corectarea erorii. Stabilim care este procedura de corectare in contabilitate (monografie contabila), precum si ce declaratii trebuie depuse.


In situatia in care s-a platit dobanda integral nerezidentului fara a se retine impozit pe veniturile nerezidentilor, si daca conform Conventiei de Evitare a dublei impuneri se prevede retinerea la sursa a acestui impozit in cota mai mica decat cea prevazuta de codul fiscal - respectiv 16%, atunci singura modalitate ar fi sa platiti impozitul pe venitul nerezdentilor in cota prevazuta in conventie la bugetul de stat - procent calculat la brut, sa depuneti Declaratia 100 aferenta lunii ianuarie cu impozitul retinut, iar nerezidentul sa va plateasca efectiv acest impozit care nu a fost retinut la sursa.

Numai in acest caz este valabila retinerea cotei de impunere prevazuta in Conventia de evitare a dublei impuneri in baza certificatului de rezidenta fiscala.

In acest caz, inregistrarile contabile vor fi:
-    inregistrarea impozitului:
635    =    446
 - plata acestuia:
446    =    5121
 - restituirea impozitului neretinut de catre nerezidnet:

5124    =    708 /7588

Daca, conform Conventiei de evitare a dublei impuneri nu exista obligatia retinerii la sursa a impozitului pe veniturile din dobanzi pentru astfel de imprumuturi, atunci nu aveti nimic de facut – aveti certificatul de rezidenta fiscala care justifica aplicarea prevederilor Conventiei.
In cazul in care beneficiarul de venit din dobanzi nu va va restitui contravaloarea impozitului pe venitul din dobanzi neretinut la sursa, atunci nu veti putea aplica prevederile Conventiei de evitare a dublei impuneri, practic Certificatul de rezidenta fiscala nu va este de folos, si veti avea obligatia sa calculati impozitul pe venitul nerezidentilor prin procedeul sutei marite – aplicarea cotei de 16%, considerand suma platita acestuia – suma neta.

Cheltuiala cu impozitul neretinut la sursa  este o cheltuiala nedeductibila fiscal la calculul impozitului pe profit, conform art. 21 alin. (4) lit. a), redat mai jos:
"(4) Urmatoarele cheltuieli nu sunt deductibile:

a) cheltuielile proprii ale contribuabilului cu impozitul pe profit datorat, inclusiv cele reprezentand diferente din anii precedenti sau din anul curent, precum si impozitele pe profit sau pe venit platite in strainatate. Sunt nedeductibile si cheltuielile cu impozitele neretinute la sursa in numele persoanelor fizice si juridice nerezidente, pentru veniturile realizate din Romania, precum si cheltuielile cu impozitul pe profit amanat inregistrat de catre

Calcul si inregistrare impozit nerezidenti cu suta marita:

Impozit = 16% x dobanda platita x 100 /84

In cazul in care impozitul nu se retine la sursa, inregistrarile contabile vor fi:

666 =  5124  cu dobanda platita

Inregistrare impozit
635    =    446
Plata impozitului
446    =    5121


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Irina Coma - Consultant fiscal, expert contabil si auditor

 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016