Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Impozit pe nerizidenti platit in anul 2009 de recuperat. Cum procedam?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 18 Iul. 2013 Exclusiv
Tags: formulare impozite, impozit nerezidenti, conventia de evitare a dublei impuneri, nerezidenti, certificatul de rezidenta fiscala

Vom analiza mai jos cazul unei societati careia i s-a retinut impozit pe nerezidenti in anul 2009 de catre o persoana juridica straina (din Grecia), conform conventiei de evitare a dublei impuneri existenta intre statul elen si Romania. Vom stabili astfel in ce masura se poate face compensarea cu impozitul pe profit, avand in vedere ca societatea a intrat in posesia certificatului de rezidenta fiscala al societatii straine si daca aceasta compensare se poate face la trimestru sau numai la incheierea exercitiului financiar.


Solutia consultantului:

Potrivit art. 118 alin. (2) din Codul fiscal certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa fie valabil la data platii veniturilor catre persoana juridica nerezidenta din Grecia. De exemplu, daca s-au facut plati in anul 2009, certificatul trebuie sa fie valabil pentru anul 2009.

In vederea recuperarii de la buget a sumelor ce urmeaza a fi restituite persoanei nerezidente, platitorul de venit va depune la organul fiscal o declaratie fiscala rectificativa (formular 710) corespunzatoare diminuarii obligatiilor fiscale determinate de aplicarea Conventiei si a art. 118 alin. (3) din Codul fiscal in care va inscrie suma de restituit persoanei nerezidente cu titlu de impozit retinut in plus.
 
Ulterior depunerii declaratiei fiscale rectificative, platitorul de venit va depune la acelasi organ fiscal o cerere de restituire a impozitului platit in plus, sau o cerere de compensare, daca se doreste compensarea impozitului retinut in plus cu impozitul pe profit datorat, iar solutionarea cererii realizandu-se potrivit legislatiei in materie, respectiv la data depunerii formularului 710 sau a emiterii deciziei de catre organul fiscal (art. 116 din Codul de procedura fiscala).
 
Redam in continuare prevederile de la art. 118 alin. (2) din Codul fiscal si pe cele de la pct. 13^1 din Normele metodologice, date in aplicarea art. 118 alin. (3) din "Codul fiscal:

Art. 118 alin. (2):


 "(2) Pentru aplicarea prevederilor conventiei de evitare a dublei impuneri si a legislatiei Uniunii Europene, nerezidentul are obligatia de a prezenta platitorului de venit, in momentul realizarii venitului, certificatul de rezidenta fiscala eliberat de catre autoritatea competenta din statul sau de rezidenta, precum si, dupa caz, o declaratie pe propria raspundere in care se indica indeplinirea conditiei de beneficiar in situatia aplicarii legislatiei Uniunii Europene. Daca certificatul de rezidenta fiscala, respectiv declaratia ce va indica calitatea de beneficiar nu se prezinta in acest termen, se aplica prevederile titlului V. In momentul prezentarii certificatului de rezidenta fiscala si, dupa caz, a declaratiei prin care se indica calitatea de beneficiar se aplica prevederile conventiei de evitare a dublei impuneri sau ale legislatiei Uniunii Europene si se face regularizarea impozitului in cadrul termenului legal de prescriptie.

 In acest sens, certificatul de rezidenta fiscala trebuie sa mentioneze ca beneficiarul venitului a avut, in termenul de prescriptie, rezidenta fiscala in statul contractant cu care este incheiata conventia de evitare a dublei impuneri, intr-un stat al Uniunii Europene sau al Asociatiei Europene a Liberului Schimb pentru toata perioada in care s-au realizat veniturile din Romania.

Calitatea de beneficiar in scopul aplicarii legislatiei Uniunii Europene va fi dovedita prin certificatul de rezidenta fiscala si, dupa caz, declaratia pe propria raspundere a acestuia de indeplinire cumulativa a conditiilor referitoare la: perioada minima de detinere, conditia de participare minima in capitalul persoanei juridice romane, incadrarea in una dintre formele de organizare prevazute in titlul II sau titlul V, dupa caz, calitatea de contribuabil platitor de impozit pe profit sau un impozit similar acestuia, fara posibilitatea unei optiuni sau exceptari.

Certificatul de rezidenta fiscala prezentat in cursul anului pentru care se fac platile este valabil si in primele 60 de zile calendaristice din anul urmator, cu exceptia situatiei in care se schimba conditiile de rezidenta.

"Pct. 13^ 1 din normele metodologice , dat in aplicarea art. 118 alin. (3) din Codul fiscal:

13^1. (1) In cazul cand in Romania s-au facut retineri de impozit ce depasesc prevederile din conventiile de evitare a dublei impuneri sau din legislatia Uniunii Europene, dupa caz, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.

(2) Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite nerezidentului, acesta depune, in termenul legal de prescriptie o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit.

(3) Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri sau a legislatiei Uniunii Europene, dupa caz, coroborate cu legislatia interna, se efectueaza de catre platitorul de venit, independent de situatia obligatiilor sale fiscale.

(4) Platitorul de venit va calcula si va restitui nerezidentului suma reprezentand impozit retinut in plus, astfel:
a) in situatia in care cota de impunere stabilita in conventiile de evitare a dublei impuneri sau de legislatia Uniunii Europene este mai mica decat cea prevazuta de Codul fiscal, suma restituita nerezidentului este egala cu diferenta de impozit platit in plus;

b) in situatia in care potrivit conventiilor de evitare a dublei impuneri sau legislatiei Uniunii Europene nu se datoreaza impozit, suma restituita nerezidentului este egala cu impozitul platit in Romania;
(5) In vederea recuperarii de la buget a sumelor efectiv restituite, platitorul de venit va depune la organul fiscal competent in administrarea sa declaratia/declaratiile fiscala/fiscale rectificativa/rectificative cu diminuarea obligatiilor fiscale, in care va inscrie suma efectiv restituita persoanei nerezidente cu titlu de impozit retinut in plus.

(6) Ulterior depunerii declaratiei fiscale rectificative, platitorul de venit va depune la acelasi organ fiscal o cerere de restituire a impozitului platit in plus, solutionarea cererii realizandu-se potrivit legislatiei in materie.

(7) In situatia in care restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, sau a legislatiei Uniunii Europene, dupa caz, coroborate cu legislatia interna, nu se poate efectua de catre platitorul de venit, contribuabilul nerezident isi va recupera de la bugetul statului, acest impozit platit in plus, personal sau prin imputernicit. Procedura de restituire a impozitului platit in plus se va stabili prin ordin al presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala."
 
Inregistrarile contabile vor fi:
446 = 401 (corectare impozit retinut in plus)
401 = 5124 (plata diferenta catre nerezident)
441 = 446 (compensarea impozitului platit cu impozitul pe profit datorat).


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Votati articolul "Impozit pe nerizidenti platit in anul 2009 de recuperat. Cum procedam?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016