Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Retinerea la sursa a impozitului pe venit in cazul nerezidentilor

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 06 Sep. 2011 Exclusiv
Tags: impozit nerezidenti, tva, inregistrari contabile, certificat de rezidenta fiscala

Valabil la 7.09.2011 - O societate a incheiat un contract de consultanta cu o societate din alta tara. Societatea straina a primit o factura fara TVA si un certificat de rezidenta fiscala valabil. Potrivit Conventiei de evitare a dublei impuneri dintre cele doua state, este mentionata impozitarea in tara de resedinta a beneficiarului de venit la articolul "alte venituri". Date fiind aceste conditii, in ce masura se mai calculeaza si se retine ca stopaj la sursa impozitul pe venit? In cazul in care acesta a fost retinut si virat, se poate solicita de nerezident recuperarea impozitului? De asemenea, daca factura a fost emisa fara TVA in conformitate cu art. 133(2) lit. g) din Codul fiscal se calculeaza, declara si plateste TVA 24%?

Daca societatea din Romania detine un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale israeliene, valabil la data platii venitului catre nerezidenti, in conformitate cu Conventia de Evitare a dublei impuneri art. 7 si articolul la care se face referire, venitul platit nerezidentilor nu face obiectul impunerii conform Titlului V din Codul fiscal. Asadar, nu se mai aplica prevederile din Codul fiscal, si nu se mai retine la sursa impozit pe veniturile nerezidentilor.
 
In situatia in care s-a retinut impozit pe venit, desigur, se poate solicita de nerezident restituirea impozitului platit, conform art.118 alin (3) din Cidul fiscal, care prevede:

"(3) in cazul in care s-au facut retineri de impozit ce depasesc cotele din conventiile de evitare a dublei impuneri, respectiv din legislatia Uniunii Europene, suma impozitului retinut in plus poate fi restituita la cererea beneficiarului de venit, respectiv a persoanei nerezidente.
   
Pentru restituirea impozitului retinut in plus din veniturile platite de un rezident roman persoanelor nerezidente, acestea depun o cerere de restituire a impozitului platit in plus la platitorul de venit rezident roman.
   
Cererea de restituire a impozitului va fi depusa de persoana nerezidenta in termenul legal de prescriptie, stabilit prin legislatia statului roman.
   
Restituirea impozitului retinut in plus fata de sarcina fiscala rezultata din aplicarea prevederilor conventiilor de evitare a dublei impuneri, respectiv a legislatiei Uniunii Europene coroborat cu legislatia interna, dupa caz, se efectueaza independent de situatia obligatiilor fiscale ale contribuabilului rezident roman, platitor al venitului catre nerezident, obligat potrivit legii sa faca stopajul la sursa".
 
De asemenea, se considera ca societatea nu trebuie sa calculeze si sa plateasca TVA de 24%, (art. 133 alin. (2) lit. g) - nu mai este valabil incepand cu anul 2010, Codul fiscal modificandu-se in acest sens). Oricum, daca este vorba despre o factura primita anterior anului 2010, nici in acest caz nu trebuia sa platiti TVA, in acest caz, aplicandu-se taxarea inversa). Pe legislatia in vigoare in anul 2011 - aplicabile pentru factura dvs. este art. 133 alin (2) din Codul fiscal, conform caruia locul prestarii serviciilor este acolo unde beneficiarul este stabilit, aplicandu-se si in acest caz taxarea inversa: 4426 = 4427 si neefectuand efectiv plata TVA la bugetul de stat.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Retinerea la sursa a impozitului pe venit in cazul nerezidentilor":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016