Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri realizate de nerezidenti. Cum facem retinerea la sursa a impozitului?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Iun. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, venituri impozit nerezidenti, codul fiscal, achizitii servicii

Vom analiza mai jos in ce masura, in cazul unei achizitii de servicii de publicitate din Marea Britanie, societatea romana e obligata sa retina si sa vireze impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti.



Vom vedea astfel care este procedura de declarare si de plata a acestui tip de impozit si care sunt documentele pe care trebuie sa le puna la dispozitie furnizorul de servicii. Totodata, se va vedea care este cota de impozitare care ar trebui utilizata pentru aceste servicii, cu mentiunea ca serviciile nu sunt prestate pe teritoriul Romaniei.

Forma de organizare este cea a unui ONG de utilitate publica, fara activitati economice, neplatitor de TVA, inscris cu un cod de TVA pentru achizitii intracomunitare.


Solutia consultantului:

In conformitate cu prevederile art. 115 lit. k) din Codul fiscal sunt venituri impozabile obtinute din Romania veniturile din servicii prestate in Romania de orice natura si in afara Romaniei de natura serviciilor de management, de consultanta in orice domeniu, de marketing, de asistenta tehnica, de cercetare si proiectare in orice domeniu, de reclama si publicitate indiferent de forma in care sunt realizate si celor prestate de avocati, ingineri, arhitecti, notari publici, contabili, auditori.

Avand in vedere enumerarea expresa a acestor activitati printre care se numara si cele mentionate in intrebarea dvs. urmeaza ca in temeiul acestei dispozitii sa fie impozabil venitul platit nerezidentului in conformitate cu prevederile art. 116 alin. (2) lit. d) respectiv prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului realizat. Asadar, impozitul face obiectul retinerii la sursa, se declara de catre platiror prin Declaratia 100 si se plateste pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a platit venitul.

Trebuie subliniat ca in cazul in care prestatorul prezinta un certificat de rezidenta fiscala atunci vor fi aplicabile prevederile art. 7 din Conventia pentru evitarea dublei impuneri dintre Romania si Marea Britanie ratificata prin " Decretul nr. 26/1976 in sensul ca veniturile realizate de catre rezidentul britanic pe teritoriul national face obiectul impunerii doar in acest stat fara ca Romania sa ilmai poate impune.

Intr-o astfel de situatie platitorul venitului nu va avea nici o obligatie de retinere si plata a impozitului, ci doar de declarare in Declaratia informativa privind impozitul retinut si platit pentru veniturile cu regim de retinere la sursa / venituri scutite, pe beneficiari de venit nerezidenti reglementata prin HG 50/2012 art. 1, cap. D, pct. 10. Platitorii de venituri depun aceasta declaratie la autoritatea fiscala competenta pana la data de 30 iunie inclusiv a anului urmator celui pentru care s-a platit impozitul.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri realizate de nerezidenti. Cum facem retinerea la sursa a impozitului?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016