Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Aspecte privind achizitii de servicii de la persoane din afara Comunitatii. Ce obligatii privind TVA-ul apar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 26 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii servicii, tva, prestare servicii, sume, cod fiscal, tva, servicii electronice

In cazul urmator, o firma din Romania, neplatitoare de TVA, primeste facturi de servicii electronice (constructie website, inchiriere spatiu server) de la prestatori extracomunitari (INDIA, UCRAINA). Facturile primite nu contin TVA.


Ce obligatii declarative si de plata, privind TVA, are firma din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, beneficiara a serviciilor electronice, prestate de furnizori persoane impozabile stabilite in afara spatiului comunitar?

Ca si regula generala, o societate neinregistrata in scopuri de TVA ce achizitioneaza servicii de la societati din afara Comunitatii este obligata la plata TVA in Romania pentru aceste achizitii de servicii cand acestea sunt considerate ca avand locul prestarii de servicii in Romania si numai pentru aceasta situatie, conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Plata efectiva a TVA se realizeaza prin depunerea la autoritatea fiscala a decontului special de TVA formular 301 aferent lunii in care au fost achizitionate aceste servicii iar scadenta platii si termenul de depunere al formularului este data de 25 a lunii urmatoare.
 
In acest context, societatea dumneavoastra trebuie sa analizeze daca locul prestarii de servicii analizat din perspectiva TVA este in Romania sau este considerat a fi in Romania prin efectul legii, in temeiul art. 133 din Codul fiscal.
 
Acest temei normativ introduce un numar de doua reguli generale si un numar de aproximativ 50 de exceptii, exceptiile prevaland asupra regulilor generale.
 
Prin urmare, pentru a raspunde punctual la situatiile transmise in intrebarea dumneavoastra, trebuie sa analizam punctual fiecare categorie de servicii achizitionata si in functie de locul prestarii de servicii, daca acesta este in Romania, vom fi obligati la plata TVA in Romania.
 
De exemplu, pentru serviciile de prelucrari date (constructie website), consideram ca locul prestarii de servicii este locul unde beneficiarul acestor servicii isi desfasoara activitatea, in cazul de fata societatea din Romania isi desfasoara activitatea in tara, prin urmare locul prestarii de servicii este considerat in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz, societatea din Romania are obligatia sa plateasca TVA in procent de 24% la achizitia acestor servicii in baza decontului special de TVA formular 301.
 
Daca de exemplu, intr-un caz ipotetic, societatea din India refactureaza catre societatea din Romania reparatia instalatiei electrice la care este conectat serverul de date, in acest caz locul prestarii de servicii nu este considerat in Romania ci este considerat locul unde se afla aceasta instalatie electrica, in cazul de fata in India, conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal iar societatea din Romania nu are obligatia platii TVA.
 
Va recomandam sa analizati suplimentar platile facute pentru mentinerea paginii dumneavoastra web pe un server apartinand unei societati straine deoarece acest drept de depunere asupra unui spatiu situat pe unitatea hard a unui echipament de calcul reprezinta plati de redevente conform art. 7 pct. 28 din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Aspecte privind achizitii de servicii de la persoane din afara Comunitatii. Ce obligatii privind TVA-ul apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016