Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Aspecte privind achizitii de servicii de la persoane din afara Comunitatii. Ce obligatii privind TVA-ul apar?

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 26 Iun. 2015 Exclusiv
Tags: achizitii servicii, tva, prestare servicii, sume, cod fiscal, tva, servicii electronice

In cazul urmator, o firma din Romania, neplatitoare de TVA, primeste facturi de servicii electronice (constructie website, inchiriere spatiu server) de la prestatori extracomunitari (INDIA, UCRAINA). Facturile primite nu contin TVA.


Ce obligatii declarative si de plata, privind TVA, are firma din Romania, neinregistrata in scopuri de TVA, beneficiara a serviciilor electronice, prestate de furnizori persoane impozabile stabilite in afara spatiului comunitar?

Ca si regula generala, o societate neinregistrata in scopuri de TVA ce achizitioneaza servicii de la societati din afara Comunitatii este obligata la plata TVA in Romania pentru aceste achizitii de servicii cand acestea sunt considerate ca avand locul prestarii de servicii in Romania si numai pentru aceasta situatie, conform art. 150 alin. (2) din Codul fiscal.
 
Plata efectiva a TVA se realizeaza prin depunerea la autoritatea fiscala a decontului special de TVA formular 301 aferent lunii in care au fost achizitionate aceste servicii iar scadenta platii si termenul de depunere al formularului este data de 25 a lunii urmatoare.
 
In acest context, societatea dumneavoastra trebuie sa analizeze daca locul prestarii de servicii analizat din perspectiva TVA este in Romania sau este considerat a fi in Romania prin efectul legii, in temeiul art. 133 din Codul fiscal.
 
Acest temei normativ introduce un numar de doua reguli generale si un numar de aproximativ 50 de exceptii, exceptiile prevaland asupra regulilor generale.
 
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Ghidul practic al contabilitatii in 2020
Ghidul practic al contabilitatii in 2020

Vezi detalii


Prin urmare, pentru a raspunde punctual la situatiile transmise in intrebarea dumneavoastra, trebuie sa analizam punctual fiecare categorie de servicii achizitionata si in functie de locul prestarii de servicii, daca acesta este in Romania, vom fi obligati la plata TVA in Romania.
 
De exemplu, pentru serviciile de prelucrari date (constructie website), consideram ca locul prestarii de servicii este locul unde beneficiarul acestor servicii isi desfasoara activitatea, in cazul de fata societatea din Romania isi desfasoara activitatea in tara, prin urmare locul prestarii de servicii este considerat in Romania conform art. 133 alin. (2) din Codul fiscal. In acest caz, societatea din Romania are obligatia sa plateasca TVA in procent de 24% la achizitia acestor servicii in baza decontului special de TVA formular 301.
 
Daca de exemplu, intr-un caz ipotetic, societatea din India refactureaza catre societatea din Romania reparatia instalatiei electrice la care este conectat serverul de date, in acest caz locul prestarii de servicii nu este considerat in Romania ci este considerat locul unde se afla aceasta instalatie electrica, in cazul de fata in India, conform art. 133 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal iar societatea din Romania nu are obligatia platii TVA.
 
Va recomandam sa analizati suplimentar platile facute pentru mentinerea paginii dumneavoastra web pe un server apartinand unei societati straine deoarece acest drept de depunere asupra unui spatiu situat pe unitatea hard a unui echipament de calcul reprezinta plati de redevente conform art. 7 pct. 28 din Codul fiscal.

Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Adrian Benta, consultant fiscal si doctor in economie
Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Aspecte privind achizitii de servicii de la persoane din afara Comunitatii. Ce obligatii privind TVA-ul apar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016