Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Operatiuni neimpozabile in Romania, impozabile in stat tert. Regim fiscal TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Nov. 2019 Exclusiv
Tags: operatiuni taxabile, stat tert, regim fiscal si declarativ achizitie marfa

Care sunt obligatiile unei societati romanesti in ce priveste declararea tranzactiilor realizate in state terte? Are importanta conditia de livrare pentru societatea romaneasca? Despre acest subiect vom discuta in studiul de caz propus astazi.

O societate A din Romania cumpara dintr-un statul tert - Moldova - marfa pe care o pune direct la dispozitia unui client din Slovacia. Transportul se efectueaza direct de la furnizorul din Moldova catre clientul societatii A situat in Slovacia. Care sunt obligatiile societatii A ce tin de declararea tranzactiei in declaratiile 300 si 390? Are importanta conditia de livrare pentru societatea A? 
 
Raspuns:
Societatea A din Romania efectueaza doua operatiuni cu bunuri (o achizitie de la furnizorul din Rep. Moldova si un export catre clientul din Slovacia) pentru care locul se considera a fi pe teritoriul Republicii Moldova. Astfel, cele doua operatiuni sunt neimpozabile in Romania, motiv pentru care societatea A din Romania trebuie sa respecte prevederile legislatiei fiscale aplicabile pe teritoriul Republicii Moldova. 
 
Pentru a fi impozabila in Romania din punct de vedere al TVA, orice operatiune trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele patru conditii reglementate prin articolul 268, alin. (1): 
1) operatiunile care reprezinta sau sunt asimilate cu o livrare de bunuri sau cu o prestare de servicii in sensul art. 270 – 272 din Codul fiscal sa fie efectuate cu plata;
2) locul de livrare a bunurilor sau de prestare a serviciilor sa fie considerat in Romania, in conformitate cu prevederile art. 275 si 278;
3) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa fie realizata de o persoana impozabila, definita la art. 269 alin. (1), actionand ca atare;
4) livrarea bunurilor sau prestarea serviciilor sa rezulte din una dintre activitatile economice prevazute la art. 269 alin. (2).
Aceste prevederi trebuie coroborate cu cele de la pct. 3 alin. (1) din normele de aplicare ale art. 268, adoptate prin H.G. nr. 1 din 6 ianuarie 2016 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, publicata in M.Of. nr. 22 din 13 ianuarie 2016
 
“Daca o operatiune indeplineste cumulativ conditiile prevazute la art. 268 alin. (1) lit. a), c) si d) din Codul fiscal, dar nu indeplineste conditia prevazuta la art. 268 alin. (1) lit. b) din Codul fiscal, operatiunea nu este impozabila in Romania. ”
 
In situatia in care pentru cele doua operatiuni nu este obligata sa se inregistreze in scopuri de TVA la autoritatea fiscala din Rep. Moldova, societatea A din Romania raporteaza valoarea acestora doar prin decontul de TVA cod 300, la urmatoarele randuri:
- achizitia: la randul 30 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile,….”;
- livrarea: la randul 3 “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si .………”.
 
Operatiunea nu reprezinta o livrare intracomunitara de bunuri scutita de TVA cu drept de deducere conform prevederilor art. 294 alin. (2) lit. a), motiv pentru care valoarea acesteia nu se raporteaza prin declaratia recapitulativa cod 390 VIES cu simbolul L. Operatiunea ar fi reprezentat o livrare intracomunitara de bunuri numai daca bunurile respective ar fi fost expediate de pe teritoriul Romaniei pe teritoriul Slovaciei. Asa cum este reglementata la punctul 17 al art. 266 “Semnificatia unor termeni si expresii” alin. (1), livrarea intracomunitara are intelesul prevazut la art. 270 alin. (9). Prin aceste articol, livrarea intracomunitara este definita drept o livrare de bunuri expediate sau transportate dintr-un stat membru in alt stat membru de catre furnizor sau de persoana catre care se efectueaza livrarea ori de alta persoana in contul acestora.
 
In alta ordine de idei, avand in vedere ca cele doua operatiuni nu au locul in Romania, pentru societatea A din Romania conditia de livrare negociata nu este relevanta din punct de vedere al legislatiei fiscale din Romania, dar poate fi relevanta din punct de vedere al legislatiei fiscale aplicabile in Republica Moldova ale carei prevederi nu le cunosc. 
 
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Operatiuni neimpozabile in Romania, impozabile in stat tert. Regim fiscal TVA":
Rating:

Nota: 4.67 din 5 din 3 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016