Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Premii acordate salariatilor si altor persoane. Tratament fiscal

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 09 Iul. 2019 Exclusiv
Tags: tratament fiscal, regim fiscal si declarativ achizitie marfa, codul fiscal

Societatea de Distributie a Energiei Electrice Transilvania Nord SA organizeaza anual concursul profesional, Trofeul Electricianului, care are ca obiectiv cresterea profesionalismului personalului direct productiv al societatii, reprezentat majoritar de electricieni. Organizarea acestui concurs se face pe baza unui Regulament prin care se stabilesc reguli referitoare la: stabilirea specialitatilor de concurs; stabilirea modului de examinarea a concurentilor (proba teoretica, proba practica, proba cu public ); stabilirea sistemul de punctare a probelor; stabilirea modului de solutionare a contestatiilor.

Castigatorii acestui concurs primesc premii in bani si participa la faza nationala a concursului. Faza nationala a acestui concurs poate fi organizata de societatea noastra sau o alta societate nationala care activeaza in acelasi domeniu de activitate, iar participantii la faza nationala a concursului provin din cadrul tuturor societatilor care participa la acest concurs. Si participantii la faza nationala a acestui concurs sunt recompensati pentru rezultatele obtinute cu premii in bani, conform Regulamentului de desfasurare a concursului. Premiile la faza nationala a concursului se platesc de societatea organizatoare pentru toti castigatorii participanti care pot fi salariati proprii sau salariati ai celorlalte societati participante. Mentionam ca in Contractul Colectiv de Munca al societatii nu exista prevederi privind acordarea de premii salariatilor care participa la concursuri.
 
Care este tratamentul fiscal al premiilor acordate in cadrul concursului profesional -Trofeul Electricianului?
 

Raspunsul specialistului


In ceea ce priveste premiile acordare salariatilor proprii mentionam ca acestea reprezinta venituri din salarii si urmeaza regimul fiscal al acestei categorii de venituri. 

Astfel, conform Normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal  (Capitolul III , pct. 12):
(1) In sensul art. 76 alin. (1) si (2) din Codul fiscal, veniturile brute din salarii sau asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate si/sau contravaloarea veniturilor in natura primite ca urmare a unei relatii contractuale de munca, raport de serviciu, act de detasare, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor statute speciale prevazute de lege, indiferent de perioada la care se refera, si care sunt realizate din: 
a) sume primite pentru munca prestata ca urmare a contractului individual de munca, a contractului colectiv de munca, precum si pe baza actului de numire: 
(iv) recompensele si premiile de orice fel; 
 
Art. 32 alin.(1)  din aceleasi Norme stabileste astfel:

In sensul aplicarii prevederilor art. 108 alin. (1) din Codul fiscal in aceasta categorie se cuprind venituri in bani si/sau in natura, ca de exemplu: 

a) venituri sub forma de premii de orice fel, acordate oamenilor de cultura, stiinta si arta la gale, simpozioane, festivaluri, concursuri nationale sau internationale, concursuri pe meserii sau profesii; 
b) venituri sub forma de premii in bani si/sau in natura acordate sportivilor, antrenorilor, tehnicienilor si altor specialisti prevazuti in legislatia in materie, pentru rezultatele obtinute la competitii sportive interne si internationale, altele decat: 
(i) veniturile prevazute la art. 62 din Codul fiscal; 
(ii) veniturile platite de entitatea cu care acestia au relatii generatoare de venituri din salarii potrivit cap. III al titlului IV din Codul fiscal; 
c) venituri impozabile obtinute din jocuri de noroc. 
 
In consecinta, in cazul salariatilor veniturile din premii sunt considerate venituri din salarii. 

In cazul castigatorilor care nu au calitatea de salariat sunt aplicabile dispozitiile art. 108 si urmatoarele din Codul fiscal conform carora:
(1) Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decat cele prevazute la art. 62, sumele primite ca urmare a participarii la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobata cu modificari si completari prin Legea 166/2015, precum si din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale. 
 
Art. 109. - Stabilirea venitului net din premii 
Venitul net este diferenta dintre venitul din premii si suma reprezentand venit neimpozabil. 

Art. 110. - Determinarea impozitului aferent veniturilor din premii si din jocuri de noroc 
(1) Veniturile sub forma de premii se impun, prin retinerea la sursa, cu o cota de 10% aplicata asupra venitului net realizat din fiecare premiu. 

Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Premii acordate salariatilor si altor persoane. Tratament fiscal":
Rating:

Nota: 3.42 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016