Tags: tva, codul fiscal, prestare servicii
In articolul de astazi, unul dintre specialistii nostri va analiza situatia unei societati care are in vedere ca pe viitor sa efectueze servicii de proiectare pentru un client dintr-o tara non-UE. O parte din serviciile de proiectare vor fi efectuate de catre o firma din SUA, care va factura respectivele servicii fara TVA.
Din punct de vedere al TVA, ce obligatii are firma la inregistrarea celor doua facturi in contabilitate? In ce declaratii ar trebui inregistrate? La aceste intrebari va raspunde unul dintre expertii nostri contabili.
Raspunsul specialistului
Intocmirea unui proiect de construire a unui bun imobil pe un teren alocat distinct de catre beneficiarul constructiei, reprezinta un serviciu legat direct de un bun imobil pentru care este aplicabila exceptia de la regula generala de taxare reglementata prin art. 278 alin. (2) conform careia locul prestarii este considerat a fi locul unde este stabilit beneficiarul serviciului. Exceptia de la aceasta regula este reglementata prin art. 278 alin. (4) lit. a) din
Codul fiscal si prevede ca serviciile legate direct de un bun imobil au "locul unde sunt situate bunurile imobile, pentru prestarile de servicii efectuate in legatura cu bunurile imobile" .
In acest sens, am in vedere prevederile pct.16 din normele de aplicare ale art. 278 alin. (4) lit. a), astfel:
- alin. (2) lit. a) si lit. b) conform carora "Serviciile legate de bunuri imobile prevazute la art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal includ numai acele servicii care au o legatura suficient de directa cu bunul imobil in cauza. Serviciile sunt considerate ca avand o legatura suficient de directa cu bunul imobil in urmatoarele cazuri:
a) sunt derivate dintr-un bun imobil, iar respectivul bun imobil este un element constitutiv al serviciului si este central si esential pentru serviciile prestate;
b) sunt furnizate in beneficiul unui bun imobil sau vizeaza un bun imobil si au drept obiectiv modificarea caracteristicilor fizice sau a statutului juridic al respectivului bun. "
- alin. (3) lit. a) conform carora "Prevederile alin. (2) se aplica in special pentru urmatoarele:
a) elaborarea de planuri pentru o constructie sau parti ale unei constructii destinate sa fie edificata pe un anumit lot de teren, indiferent daca constructia este sau nu edificata; "
Deci,se considera ca serviciul de proiectare este legat direct de un bun imobil numai daca proiectul este aferent unei constructii pentru care se cunoaste terenul pe care constructia urmeaza a fi edificata.In acest caz, locul prestarii serviciilor de proiectare nu este considerat in Romania, ca loc in care este stabilit beneficiarul (antreprenorul), fiind considerat locul unde urmeaza a fi edificat acel bun imobil proiectat,de exemplu,un hypermarket din Elvetia, pentru care se intocmeste proiectul respectiv.
Valoarea serviciului facturat de catre subantreprenorul din S.U.A. (proiectantul), se evidentiaza de catre antreprenorul/beneficiarul din Romania in jurnalul pentru cumparari si se raporteaza prin
decontul de TVA cod 300, la randul 28 “Achizitii de bunuri si servicii scutite de taxa sau neimpozabile”. La randul sau, la facturarea serviciului de proiectare a imobilului catre beneficiarul dintr-un stat tert, antreprenorul din Romania aplica aceiasi exceptie de la regula generala de taxare de la art. 278 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, considerand serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil in statul pe teritoriul caruia va fi construit bunul imobil. Valoarea facturii emise de catre antreprenorul/proiectantul din Romania se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 3 alocat pentru “Livrari de bunuri sau prestari de servicii pentru care locul livrarii/locul prestarii este in afara Romaniei (in UE sau in afara UE), precum si livrari intracomunitare de bunuri, scutite conform art. 294 alin. (2) lit. b) si c) din Codul fiscal, ………”, fara report la randul 3.1.
In situatia in care proiectul intocmit are un caracter general, fara a fi alocat unei anumite parcele de teren,operatiunea reprezinta o prestare de servicii pentru care beneficiarul din Romania aplica regula generala de la art. 278 alin. (2) conform careia locul prestarii se considera a fi locul unde este stabilit beneficiarul.In acest caz, beneficiarul din Romania aplica regimul de taxare inversa prin formula contabila 4426 = 4427 deoarece serviciul este impozabil in Romania.Valoarea serviciului primit se evidentiaza in jurnale pentru TVA si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300 la randul 7 si 20 alocat pentru “Achizitii de bunuri, altele decat cele de la rd. 5 si 6 si achizitii de servicii pentru care beneficiarul din Romania este obligat la plata TVA (taxare inversa)”,dar fara/cu reportarea sumei la randul 7.1 “Achizitii de servicii intracomunitare pentru care beneficiarul este obligat la plata TVA (taxare inversa)”. La emiterea facturii pe numele beneficiarului dintr-un stat tert, prestatorul din Romania considera serviciul neimpozabil in Romania, dar impozabil la beneficiar, aplicand aceiasi regula generala de la art. 278 alin. (2). Valoarea facturii emise se evidentiaza in jurnalul pentru vanzari si se raporteaza prin decontul de TVA cod 300, la randul 3.
Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton. 
de
Redactia InfotvaRedactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Obligatia de a emite facturi
Intrebare:
Suntem o casa de avocatura care avem incheiate cu avocatii nostri colaboratori contracte de prestari servicii, deoarece ei sunt profesii liberale si functioneaza sub forma PFA-urilor. In baza acestor contracte de prestari servicii ei isi factureaza catre casa de avocatura, onorariile lunare (sunt sume fixe, lunare, precizate in contract).
Conform Cod Fiscal, factura trebuie emisa pana in a 15 a zi a lunii urmatoare prestarii serviciilor. Avocatii insa nu respecta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<TVA inchiriere spatiu
Intrebare:
Firma noastra are activitate de baruri.
Inchiriaza un spatiu pentru o alta firma care are aparate de jocuri de noroc,firma noastra factureaza chiria fara TVA in fiecare luna pentru spatiul inchiriat.
Din anul acesta firma noastra a mai inchiriat un spatiu pentru depozitare marfa, pentru aceasta firma facturam chiria cu tva. Este corect ceea ce facem? Ar trebui sa facturam pentru ambele firme fara TVA?
Multumesc ptr raspuns.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Achizitie intracomunitara facturata cu TVA
Intrebare:
O firma din Romania platitoare de TVA face o comanda online pe un site pentru niste piese de schimb pentru masina care este in proprietatea societatii. Livrarea produselor se face prin Fan Courier cu plata ramburs. Factura pentru aceasta achizitie este emisa de catre o firma din Slovacia cu cota de TVA de 19%. Este considerata aceasta o achizitie intracomunitara si ar trebui declarata in D390? Multumesc!
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Factura achizitie non-UE cu TVA
Intrebare:
Am o factura din Statele Unite cu cod tva oss (EU OSS VAT EU372045196), emisa pentru o societate din Romania, platitoare de TVA, care are la randul ei cod oss. Factura este emisa cu TVA 19%. In mod normal ar trebui sa o tratez ca livrare intracomunitara cu taxare inversa, dar am o problema cu tva existent pe factura. Nu ar fi trebuit sa fie 0?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Reactivare cod de tva anulat. Emitere facturi de corectie
Intrebare:
SC X a avut in perioada 2019-2024 codul de tva anulat.
In luna iunie 2024 a redobandit codul de tva, unul dintre clientii colaboratori doreste stornarea facturilor din acea perioada pentru a deduce tva-ul inscris si platit de societatea X, prin declaratia 311.
Intrebare: existand un nr. de 15 facturi emise catre acest client putem sa facem factura cu plus si factura cu minus gen-factura emisa ulterior inreg tva pentru perioada 2019-2021, conform art 11...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<