Atentie contabili!


Modificari importante privind TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Achizitie autocamion din UE. Regim TVA. Plata in numerar

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 08 Nov. 2012 Exclusiv
Tags: achizitii intracomunitare, tva, og 15/1996, autoturism, plata numerar

Analizam mai jos cazul unei societati care doreste sa achizitioneze un autoturism de la o societate platitoare de TVA din Germania, in valoare de peste 300.000 lei. Administratorul doreste sa achite numerar. Vom stabili in ce masura aceasta operatiune se poate desfasura astfel si ce obligatii are societatea achizitoare in ce priveste declararea in Intrastat si inregistrarile contabile.

Solutia consultantului:

Potrivit art. 5 din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru intarirea disciplinei financiare si evitarea evaziunii fiscale, operatiunile de incasari si plati intre persoanele juridice se vor efectua numai prin instrumente de plata fara numerar.

Prin exceptie, persoanele juridice pot efectua plati in numerar in urmatoarele cazuri:
a) plata salariilor si a altor drepturi de personal;
b) alte operatiuni de plati ale persoanelor juridice cu persoane fizice;
c) plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, platile catre o singura persoana juridica fiind admise in limita unui plafon zilnic in suma de 5.000  lei. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Se admit plati catre o singura persoana juridica in limita unui plafon zilnic in numerar in suma de 10.000 lei, in cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare. Sunt interzise platile fragmentate in numerar catre astfel de magazine, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 10.000  lei.

De la aceste prevederi sunt exceptate urmatoarele operatiuni:
- depunerile in conturile persoanelor juridice, deschise la societatile comerciale bancare, care pot fi facute si de alte persoane juridice, neplafonat;
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Cum justificam legal scutirea de TVA

Cum justificam legal scutirea de TVA

Vezi detalii

Cartea Verde a TVA

Cartea Verde a TVA

Vezi detalii


- cheltuielile de deplasare in interes de serviciu, in limita sumelor cuvenite pentru plata transportului, a diurnei, a indemnizatiei si a cazarii pe timpul deplasarii, precum si a cheltuielilor neprevazute, efectuate in acest sens;
- cheltuielile de protocol ocazionate de organizarea de conferinte, de simpozioane si de alte asemenea actiuni, in conditiile baremurilor stabilite de normele legale in vigoare.

La acordarea avansurilor spre decontare, in scopul efectuarii de plati catre persoane juridice, se vor respecta cerintele prevazute la lit. c).
Subunitatile economice ale persoanelor juridice care au cont intr-o societate comerciala bancara si casierie pot aplica in mod corespunzator prevederile acestui articol.

Astfel cum prevede pct. 13 din Norma metodologica pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din Ordonanta Guvernului nr. 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, operatiunile de incasari si plati in valuta nu intra sub incidenta prevederilor ordonantei.

Asadar, societatea poate efectua plati catre persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei,  insa se va avea in vedere ca platile efectuate catre o singura persoana juridica sa nu depaseasca plafonul zilnic de 5.000  lei. In cazul platilor catre retelele de magazine de tipul Cash&Carry, care sunt organizate si functioneaza in baza legislatiei in vigoare, plafonul zilnic in numerar este in suma de 10.000 lei.
Operatiunile de incasari si plati in valuta nu sunt plafonate.

In ceea ce priveste regimul TVA aplicabil, in functie de incadrarea autocamionului drept mijloc de transport nou sau second hand si de regimul TVA aplicat de furnizor, se pot distinge urmatoarele situatii:

1.    Societatea efectueaza achizitia unui mijloc de transport nou.

Pentru a fi considerat mijloc de transport nou, autocamionul trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii:
-    sa nu fi fost livrat cu mai mult de 6 luni de la data intrarii in functiune sau
-    sa nu fi efectuat deplasari care depasesc 6.000 km;

In acest caz, achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. b) din Codul fiscal .

Pentru achizitia efectuata societatii din Romania ii revin urmatoarele obligatii:

- sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158 indice 2 din Codul fiscal .
- sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inscrie taxa pe valoare adaugata atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
- sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).

Inregistrari contabile:

        2133                            =        404
     "Mijloace de transport"        "Furnizori de imobilizari"
        
                  4426         =         4427
  "TVA deductibila"                "TVA colectata"

2.    Societatea efectueaza achizitia unui mijloc de transport second hand:

In acest caz, pentru livrarea autoturismului societatea din Germania poate aplica fie regimul normal de taxare fie regimul special pentru bunuri second hand conform echivalentului art. 152 indice 2 din Codul fiscal din legislatia acestui stat.

In situatia in care societatea din Germania aplica regimul normal de taxare achizitia efectuata reprezinta o achizitie intracomunitara impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal .

Pentru achizitia efectuata societatii din Romania ii revin urmatoarele obligatii:

- sa se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari conform art. 158 indice 2 din Codul fiscal .
- sa depuna decontul de TVA (formularul 300) in care sa inscrie taxa pe valoare adaugata atat ca taxa colectata cat si ca taxa deductibila;
- sa depuna declaratia recapitulativa (formularul 390).

Inregistrari contabile:

                             2133        =        404
     "Mijloace de transport"        "Furnizori de imobilizari"
        
                    4426         =         4427
       "TVA deductibila"                "TVA colectata"


In situatia in care societatea din Germania va aplica regimul special pentru bunurile second hand achizitia efectuata nu este impozabila in Romania in conformitate cu prevederile art. 126 alin. (8) lit. c) din Codul fiscal . Furnizorul trebuie sa mentioneze pe factura emisa aplicarea acestui regim.

In acest caz societatea nu efectueaza o achizitie intracomunitara impozabila in Romania si, ca atare, nu are obligatia de a se inscrie in Registrul operatorilor intracomunitari si nu declara achizitia in declaratia recapitulativa (formular 390).

Societatea va inregistra achizitia prin formula contabila:

                           2133        =        404
     "Mijloace de transport"        "Furnizori de imobilizari"
        
Cu privire la Declaratia statistica Intrastat, conform normei de completare aprobata prin OINS 21/2011obligatia furnizarii de date statistice Intrastat revine tuturor operatorilor economici care indeplinesc simultan urmatoarele conditii:

1. sunt inregistrati in scopuri de taxa pe valoarea adaugata - adica au cod de identificare fiscala;
2. realizeaza schimburi de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene;
3. valoarea totala anuala a schimburilor de bunuri cu alte state membre ale Uniunii Europene, pentru fiecare dintre cele doua fluxuri, introduceri si, respectiv, expedieri, depaseste pragul valoric Intrastat stabilit pentru fiecare an.

Institutul National de Statistica a stabilit un nivel al pragurilor valorice Intrastat de 900.000 lei pentru expedieri intracomunitare de bunuri si de 300.000 lei pentru introduceri intracomunitare de bunuri. Mijloacele transport care circula in cursul functionarii lor sunt excluse din statisticile de comert cu bunuri intre statele membre ale Uniunii Europene.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Achizitie autocamion din UE. Regim TVA. Plata in numerar":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 10 voturi
Comentarii 2 comentarii

Tighiceanu Dragos 2016-05-16 16:22:52

Buna ziua!!! Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu ceva. Mi-am deschis o firma de transport si vreau sa achizitionez un camion din Olanda. As putea sa iau acel camion fara sa platesc TVA,desi nu sunt inregistrat platitor TVA in Romania? Eu o sa lucrez doar intracomunitar cu o firma din Spania. Ce variante as avea sa iau fara TVA Camionul?

Claudia Angheli 2012-11-09 10:02:02

Un articol de nota 10. Complet si complex, a atins toate fatetele problemei, cu toate posibilitatile, atat din punct de vedere contabil cat si fiscal.

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate

Atentie contabili!

Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate Modificari importante privind TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"MODIFICARI Majore privind TVA. 5 studii de caz + explicatii detaliate"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016