Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Servicii facturate catre o asociatie. Cand e posibila incasarea fragmentata in numerar?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 16 Oct. 2013 Exclusiv
Tags: taxe si impozite, og 15/1996, plati fragmentate, servicii facturate, incasarea fragmentata, numerar

Procedurile de facturare aduc de multe ori nenumarate probleme operatorilor economici si salariatilor responsabili cu gestiunea. Multe dintre aceste probleme sunt datorate nu unor nereguli voite, ci unor erori care au nu de putine ori la baza interpretarea incorecta a unei legislatii care se modifica in mod frecvent.



Pentru a face lumina intr-un nou caz concret, ne oprim atentia asupra unei firme care factureaza servicii in valoare de 21.000 lei catre un client (asociatie, nu SRL). Vom vedea in ce masura este permisa incasarea acestei facturi integral cash, in 5 zile consecutive (cate 5.000 lei zi, respectiv 1.000 lei in ultima zi).

Precizam astfel ca prin art. 5 alin. 2 lit. c din OG 15/1996 privind intarirea disciplinei financiar-valutare, cu modificarile ulterioare este interzisa persoanelor juridice efectuarea de plati catre alte persoane juridice in limita unui plafon zilnic maxim de 10.000 lei, din care platile catre o singura persoana juridica in limita plafonului zilnic de 5.000 lei.

De asemenea, sunt interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii, pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei.

La pct. 6 din Normele metodologice pentru aplicarea prevederilor art. 5 si 6 din aceasta ordonanta, aprobate prin HG 2185/2004 se precizeaza ca incasarile zilnice in numerar ale unui agent economic sunt neplafonate, dar nu pot depasi plafonul de 5.000 lei de la o singura persoana juridica.

Rezulta ca firma care a facturat serviciile poate incasa zilnic maxim 5.000 lei de la client, dar clientul nu poate plati fragmentat cate 5.000 lei/zi, respectiv 1.000 lei/ultima zi factura emisa de firma prestatoare.

Aceasta deoarece si clientul - asociatia - este tot o persoana juridica, chiar daca nu are scop lucrativ.

Sursa: PortalContabilitate.ro


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Servicii facturate catre o asociatie. Cand e posibila incasarea fragmentata in numerar?":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016