Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 27 Aug. 2013 Exclusiv
Tags: tva, depasire cifra de afaceri, vector fiscal, impozit pe profit

Vom analiza mai jos cazul unui SRL infiintat in iunie 2013. la 19 august a.c., societatea depaseste cifra de afaceri de 65.000 euro. Dat fiind faptul ca societatea a optat pentru depunerea trimestriala a declaratiilor (TVA si impozitul pe profit), vom vedea cum va proceda societatea in aceasta situatie si daca va trebui sa declare depasirea plafonului in luna septembrie. De asemenea, vom stabili daca in trimestrul 3 impozitul pe profit se va calcula prin aplicarea procentului de 3% sau 16%.



Solutia consultantului:

Modificarea vectorului fiscal privind trecerea de la impozitul pe venitul microintreprinderii de 3% la impozit pe profit de 16%, se face prin depunerea Declaratiei de mentiuni 010 la organul fiscal in termen de 30 de zile de la data depasirii plafonului de 65000 euro, in cazul Dvs. in luna septembrie, conform art 112^6 din Codul fiscal:

"ART. 112^6 Impunerea microintreprinderilor care realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro

Prin exceptie de la prevederile art. 112^2 alin. (5) si (7), daca in cursul unui an fiscal o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, aceasta va plati impozit pe profit luand in calcul veniturile si cheltuielile realizate de la inceputul anului fiscal. Calculul si plata impozitului pe profit se efectueaza incepand cu trimestrul in care s-a depasit limita prevazuta in prezentul articol. Impozitul pe profit datorat reprezinta diferenta dintre impozitul pe profit calculat de la inceputul anului fiscal pana la sfarsitul perioadei de raportare si impozitul pe veniturile microintreprinderilor datorat in cursul anului respectiv. In cazul contribuabililor prevazuti la art. 112^2 alin. (3), limita de 65.000 euro si impozitul pe profit datorat se calculeaza in mod corespunzator de la 1 februarie 2013”

Normele metodologice prevad:

"ART. 112^6

11. In situatia in care, in cursul anului fiscal, o microintreprindere realizeaza venituri mai mari de 65.000 euro, contribuabilul va comunica, in termen de 30 de zile de la data de la care nu mai este indeplinita conditia respectiva, organului fiscal iesirea din sistemul de impunere pe veniturile microintreprinderilor prin depunerea unei declaratii de mentiuni, cu respectarea termenului legal, potrivit Codului de procedura fiscala.”

In trimestrul 3 se va calcula impozit pe profit conform articolului invocat mai sus.

In ceea ce priveste TVA, societatea va trece la plata TVA lunar daca pana la data de 31 decembrie 2013 va depasi cifra de afaecri de 100.000 euro, la curs BNR din 31 dec. 2013, si in acest caz va depune Declaratia de mentiuni 010 pana la data de 31 ianuarie 2014, societatea devenind platitoare de TVA lunar incepand cu anul fiscal 2014.


Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Modificare vector fiscal si depasirea cifrei de afaceri. Ce procent de impozitare se aplica?":
Rating:

Nota: 4.33 din 5 din 6 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016