keyboard_double_arrow_right

Atentie, contabili!

Va oferim CADOU un Raport Special Gratuit
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"!

Adauga adresa de email si DESCARCA GRATUIT raportul realizat de specialisti

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
keyboard_double_arrow_left

Consecintele desfasurarii exclusive a operatiunilor scutite fara drept de deducere a TVA

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 10 Apr. 2009
Tags: tva, inregistrarea in scop de tva, cod fiscal, deducerea tva

Inregistrarea in scopuri de TVA se face numai de catre persoanele impozabile care intentioneaza sa realizeze la infiintare sau realizeaza efectiv dupa infiintare operatiuni impozabile. In totalitatea ...

Inregistrarea in scopuri de TVA se face numai de catre persoanele impozabile care intentioneaza sa realizeze la infiintare sau realizeaza efectiv dupa infiintare operatiuni impozabile.

In totalitatea lor, operatiunile impozabile sunt formate din:

 operatiuni taxabile cu cota standard de 19% sau cu cota redusa de 9% sau 5%
 operatiuni scutite de taxa cu drept de deducere
 operatiuni scutite de taxa fara drept de deducere
 importuri si achizitii intracomunitare, scutite de taxa.

Inregistrarea in scopuri de TVA se poate face chiar daca o persoana impozabila nu a depasit plafonul de 35.000 euro, dar nu se poate efectua daca persoana respectiva realizeaza exclusiv operatiunile scutite fara drept de deducere a TVA, cu exceptia celor enumerate la art. 141 alin. (3) care se refera la urmatoarele tipuri de peratiuni:

– arendarea, concesionarea, inchirierea si leasingul de bunuri imobile;
– livrarea unei constructii vechi, a unei parti a acesteia si a terenului pe care este construita;
– livrarea de terenuri extravilane.

In situatia in care o firma, inregistrata in scopuri de TVA, ulterior inregistrarii, realizeaza doar operatiuni scutite fara drept de deducere a TVA, aceasta este obligata sa solicite anularea inregistrarii in scopuri de TVA. Aceasta posibilitate este reglementata prin Codul fiscal, art. 153 alin. (8) si prin Normele de aplicare a Codului fiscal la pct. 66 alin. (7).

Anularea trebuie solicitata in termen de 10 zile de la incheierea lunii in care desfasoara exclusiv operatiuni fara drept de deducere pe baza de cerere depusa la organul fiscal de administrare. Anularea este operata incepand cu prima zi a lunii urmatoare celei in care a fost solicitata.

Concomitent cu cererea de anulare a inregistrarii in scopuri de TVA, la organul fiscal competent se depune si formularul „Declaratie de inregistrare fiscala/Declaratie de mentiuni pentru persoane juridice, asocieri si alte entitati fara personalitate juridica (cod 010)“, codM.F.P. 14.13.01.10.11/1 denumit vector fiscal, bifat la randul 1.3 Realizare in exclusivitate de operatiuni care nu dau drept de deducere a TVA“.

O alta situatie posibila este atunci cand o firma intentioneaza sa realizeze, dupa infiintare, exclusiv una sau mai multe dintre operatiunile scutite fara drept de deducere a TVA enumerate la art. 141 alin. (1) si (2), dar, prin intocmirea formalitatilor de infiintare declara ca urmeaza sa realizeze in primul an o cifra de afaceri care depaseste suma de 35.000 euro. O astfel de situatie poate fi rezolvata prin notificarea acestui fapt organului fiscal de administrare.

De exemplu, daca o firma nou-infiintata, avand ca obiect de activitate una din operatiunile de interes general scutite de taxa fara drept de deducere in baza prevederilor art. 141 alin. (1), declara la infiintare ca va realiza in cursul anului curent o cifra de afaceri de 120.000 lei va fi inregistrata in scopuri de TVA.

Pe baza de cerere depusa din partea firmei, insotita de documente justificative, organul fiscal poate dispune anularea din evidentele platitorilor de TVAin baza prevederilor art. 153 alin. (8).

Articol preluat din Revista Romana de TVA nr. 3/ martie 2009.

Drepturile de proprietate intelectuala asupra continutului acestui articol apartin Editurii Rentrop & Straton. Articolul poate fi preluat in limita a 500 de caractere, cu conditia sa fie insotit de textul: "Sursa: Portalul infotva.ro" si link catre www.infotva.ro . In caz contrar, vom actiona conform legilor privind protectia drepturilor de proprietate intelectuala.

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton

Club Contabilitate

La fiecare 10 minute, o întrebare își găsește răspunsul AICI.


Ultimele stiri

Cele mai citite stiri

din categoria "InfoTVA"
[x]

Informatii vitale despre TVA: deducerea si rambursarea TVA, baza de impozitare, scutiri si operatiuni scutite de TVA.

Atentie, contabili
PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal
Modificari importante privind planul de conturi!
Descarca GRATUIT
Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform cu Regulamentului UE 679/2016