Atentie contabili!


Modificari importante privind planul de conturi!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Impozit achizitie licente din UE de la o firma neinregistrata in scop de TVA in statul sau

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 13 Ian. 2016 Exclusiv
Tags: licenta soft, impozit pe nerezidenti, taxare inversa, declaratie 390

In analiza urmatoare, discutam despre o societate din Romania, platitoare de TVA si inregistrata in ROI, care achizitioneaza licente de la o societate din Cipru (neplatitoare de TVA). Care sunt obligatiile societatii din Romania? Persoana obligata la plata TVA este societatea din Romania pentru care va face taxare inversa caz in care contul 4426 va fi TVA deductibila dedusa?


De asemenea, va inregistra factura in declaratia 390 unde nu va completa codul furnizorului? Tranzactia reprezinta o achizitie de servicii pe cale electronica si pe baza Certificatului de rezidenta fiscala nu va retine impozit pe nerezidenti?

Achizitia de licente soft se incadreaza, din punctul de vedere al TVA-ului, in categoria achizitiilor de servicii.

Locul prestarii serviciilor achizitionate de catre o societate din Romania de la persoana juridica impozabila (care desfasoasa activitati economice) nestabilita in Romania (din UE) se stabileste in conformitate cu art. 278 alin. (2) din noul cod fiscal (art. 133 alin. (2) din precedentul cod fiscal):

"Locul de prestare a serviciilor catre o persoana impozabila care actioneaza ca atare este locul unde respectiva persoana care primeste serviciile isi are stabilit sediul activitatii sale economice."
 
Asadar, in conditiile in care o societate stabilita in Romania primeste servicii de la extern in general, din UE in special, locul prestarii serviciilor este in Romania (cum ar fi serviciile privind achizitionarea unor licente).
 
In conditiile in care locul prestarii este in Romania, persoana obligata la plata taxei la bugetul de stat roman este societatea din Romania, careia ii sunt prestate serviciile, conform art. 307 alin. (2) din actualul cod fiscal (art. 150 alin. (2) din vechiul cod).
 


In aceste conditii, plata taxei la buget de catre societatea din Romania se face prin taxare inversa, conform art. 326 alin. (2) din actualul cod fiscal (art. 157 alin. (2) din precedent).
 
Societatea din Cipru, neinregistrata in scop de TVA, trebuia sa respecte prevederile din tara sa referitoare la inregistrarea in scop de TVA inainte de efectuarea unor operatiuni intracomunitare.
 
Societatea din Romania, chiar daca nu a orimit un cod valid de TVA de la furnizorul din Cipru, va respecta prevederile legislatiei contabile si fiscale din Romania, respectiv:

-    va inregistra factura primita la cursul BNR valabil la data facturii;
-    va inregistra taxarea inversa, prin formula:
-    4426 = 4427 prin aplicarea cotei de TVA (24% daca factura este din 2015 sau 20" daca factura este din 2016) la valoarea de mai sus;
-    va declara valoarea facturii in decontul de TVA pe randurile 7-7.1 si 20-20.1
-    va declara factura in declaratia 390. Formularul se valideaza in cazul achizitiilor intracomunitare, chiar daca nu exista un cod valid de TVA de la furnizor.

TVA inregistrata in debitul contului 4426 din formula taxarii inverse este deductibil, daca achizitia licentelor este destinata activitatii economice.
 
In ceea ce priveste impozitul pe nerezidenti, pentru licentele respective se datoreaza impozit pe nerezidenti.

Daca platitorul de venit (firma din Romania) se afla in posesia certificatului de rezidenta fiscala de la furnizorul din Cipru, atunci, in functie de natura achizitiei, va proceda astfel:

-    fie nu va impozita venitul platit companiei din Cipru, in baza art. 7 din Conventia cu Cipru, daca achizitia licentei este considerata un serviciu;
-    fie va retine prin stopaj la sursa impozit in procesnt de 5% din suma bruta a licentelor, platind diferenta furnizorului, in baza art. 12 din Conventie, daca achizitia este de natura redeventelor.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Otilia-Mihaela Roman - Expert contabil si consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Impozit achizitie licente din UE de la o firma neinregistrata in scop de TVA in statul sau":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal Modificari importante privind planul de conturi!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016