Atentie contabili!

Modificari importante privind scutirea de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 

Prestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidenti

de InfoTva.ro

de InfoTva.ro la 25 Nov. 2011 Exclusiv
Tags: impozit venit, nerezidenti, prestari servicii

Intrebare: In ceea ce priveste impozitul pe venitul obtinut din Romania de nerezidenti, se ia ca exemplu o societate comerciala X, rezident roman, care primeste in luna noiembrie o factura de prestari servicii (inscriptionari) de la o societate comerciala Y, rezident italian, pentru servicii prestate pe teritoriul Italiei pentru societatea romana X. Care va fi regimul aplicat in acest caz nerezidentilor?


Raspuns:

Din punct de vedere al impozitului pe veniturile nerezidentilor, prestatiile efectuate de nerezidenti care nu loc pe teritoriul Romaniei nu intra in sfera impunerii si prin urmare nu trebuie retinut impozit.

In situatia in care prestarile de servicii au loc pe teritoriul Romaniei, atunci, in baza ar.t. 115 alin 1 lit. k, acestea sunt impozabile in Romania, retinandu-se la sursa impozit pe veniturile obtinute de nerezidenti din Romania, in procent de 16% numai daca beneficiarii de venit nu va transmit un Certificat de rezidenta fiscala emis de autoritatile fiscale din statul lor de rezidenta (art. 118 din Codul fiscal).
 
In situatia in care nerezidentii din UE va transmit un Certificat de rezidenta fiscala valabil la momentul efectuarii platilor catre nerezidenti, atunci nu se mai aplica prevederile Codului fiscal, ci ale conventiilor de evitare a dublei impuneri incheiate de Romania cu Italia  - art. 7 - profiturile/beneficiile intreprinderii din Conventiile de evitare a dublei impuneri. Conform acestui articol, in conditiile existentei Certificatului de rezidenta fiscala, profiturile obtinute de nerezident din prestarea serviciilor vor fi impozitate numai in statul sau de rezidenta.
 
Impozitul se retine prin stopaj la sursa din factura la data platii facturii, se plateste la bugetul de stat pana in data de 25 a lunii urmatoare. Cursul de schimb este cursul BNR de la data platii facturii.
 
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor
Proceduri obligatorii. Spalarea banilor

Vezi detalii

Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica
Contabilitatea operatiunilor de transport si logistica

Vezi detalii

Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate
Declaratia 394. Tranzactii cu persoane afiliate

Vezi detalii


Daca din ratiuni comerciale aveti obligatia platii integrale a facturii, plata impozitului se datoreaza, se determina prin metoda sutei majorate, astfel incat factura sa fie o valoare neta, se inregistreaza in costurile societatii pe seama cheltuielilor nedeductibile.
 
Pana in data de 28 februarie a anului urmator aveti obligatia depunerii declaratiei prevazute de art. 119 din Codul fiscal, privind impozitul retinut de la nerezidenti.


Autor: InfoTva.ro

Ti-a placut acest articol?
Da Like, Printeaza sau trimite prin WhatsApp si Email!

Votati articolul "Prestari servicii efectuate in strainatate pentru o societate din Romania. Impozit pe nerezidenti":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi

NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA
Atentie contabili!
Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special
"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]
Atentie contabili!
NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA Modificari importante privind scutirea de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti.!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTva.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!

"NOUTATI din Contabilitate in 2020 - Noua procedura pentru Scutirea de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016