Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Studiu de caz: Facturare cheltuieli suplimentare pentru contractele de prestari servicii audit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 07 Oct. 2015 Exclusiv
Tags: facturare, servicii audit, factura, deductibilitate, tva

Intrebarea de azi se refera la contractele de prestari de servicii si la procedura de facturare a cheltuielilor suplimentare.



In concret, iata intrebarea adresata:

"In contractele cu prestatorii de servicii (audit, supraveghere tehnica, instruire atestare personal si altele) se prevede ca in afara tarifelor pentru prestatia respectiva furnizorul va factura suplimentar alte cheltuieli incluzand cazare, masa, deplasare.

Facturile emise de prestatori pentru aceste cheltuieli suplimentare (cazare, masa, deplasare) trebuie emise pe numele furnizorului de servicii (audit, instruire) si refacturate de acesta in contul beneficiarului prestatiilor de audit, instruire sau pot fi emise direct pe numele beneficiarului, platite de acesta, considerate cheltuieli deductibile inclusiv TVA?"

Raspunsul oferit:

In primul rand intrebarea este usor neclara. Nu se intelege cine sunt furnizorii, cine sunt prestatorii si cine sunt beneficiarii.

In baza informatiilor furnizate intelegem ca un beneficiar incheie un contract cu un prestator de servicii (audit, supraveghere, etc.). Intelegem ca potrivit acestui contract, beneficiarul are obligatia de a asigura prestatorului servicii de cazare, masa si transport pe perioada in care prestatorul se deplaseaza la sediul beneficiarului.

Intelegem ca intrebarea dvs. se refera la modul in care ar trebui emise facturile de cazare, masa si transport, respectiv daca facturile ar trebui sa se emita pe numele prestatorului, urmand ca acesta sa refactureze sumele beneficiarului, sau daca facturile ar trebui sa se emita direct pe numele beneficiarului.

In opinia noastra, in masura in care prin contractele cu prestatorii beneficiarul isi asuma sa suporte costurile de cazare, masa si transport pentru salariatii beneficiarului, atunci aceste costuri constituie cheltuieli accesorii serviciului prestat. In acest sens, consideram ca cel mai prudent din punct de vedere fiscal ar fi ca aceste costuri sa se factureze prestatorului si acesta sa includa mai departe suma acestora in pretul serviciului facturat catre beneficiar.

In caz contrar, exista riscul ca aceste costuri sa fie considerate nedeductibile sau deductibile limitat la beneficiar, intrucat se pot interpreta ca fiind cheltuieli aferente unor persoane ce nu sunt angajati ai beneficiarului.

In plus, reglementarile TVA prevad chiar un exemplu relevant in acest sens la pct 19 alin.4 din normele metodologice pentru aplicarea ART 137 alin.3  din Codul fiscal:

"Exemplul nr. 5: Societatea A incheie un contract de proiectare a unui bun imobil cu societatea B. In contract se stipuleaza ca B va suporta cheltuielile de cazare, transport, masa, diurna etc. ale salariatilor lui A care realizeaza acest proiect. Pe factura emisa A mentioneaza separat costul proiectarii si costul asa-numitelor cheltuieli suportate de B. In aceasta situatie nu este vorba despre o refacturare de cheltuieli in sensul prevederilor pct. 19 alin. (4). Toate cheltuielile de cazare, transport, masa, diurna etc., facturate de A lui B, sunt cheltuieli accesorii serviciilor de proiectare si trebuie sa urmeze aceleasi reguli referitoare la locul prestarii, cotele sau regimul aplicabil ca si serviciul de proiectare de care sunt legate, conform prevederilor pct. 18 alin. (8)."

In concluzie, recomandam ca aceste costuri sa fie facturate prestatorului intrucat privesc personalul prestatorului, urmand ca prestatorul sa includa suma acestor costuri in pretul serviciilor prestate si sa emita factura de servicii catre beneficiar la un pret care sa includ si costul acestor servicii.


Raspuns oferit pentru www.portalcontabilitate.ro de Bogdan Costea, consultant fiscal

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Studiu de caz: Facturare cheltuieli suplimentare pentru contractele de prestari servicii audit":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016