Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Saptamana aceasta, Comisia Europeana a facut public un raport prin care se fac mai multe propuneri legate de TVA. Fragmentarea taxei pe valoarea adaugata de la o tara la alta este considerata in acest ordin ca un impediment major pentru buna desfasurare a operatiunilor intracomunitare. De asemenea, se considera ca lipsa unui TVA uniform ii impiedica pe cetatenii UE sa se bucure de beneficiile unei piete comune.
In momentul in care regulile de impozitare influenteaza deciziile legate de pietele de achizitie si de desfacere, neutralitatea TVA nu mai poate fi garantata, iar functionarea pietei ca una singura este grav afectata.
Multi dintre cei care au participat la crearea acestui raport au indicat faptul ca a devenit mai usor si mai profitabil sa dezvolte afaceri cu parteneri non UE decat cu statele membre ale Uniunii Europene.
Comunicatul face referire la necesitatea unei reforme semnificative in ceea ce priveste TVA. O astfel de reforma va juca un rol esential in indeplinirea obiectivelor programului Europa 2020. Se propune astfel renuntarea la principiul taxarii in tara de origine si se considera ca taxarea la destinatie este un principiu care trebuie adoptat in viitor.
Un TVA mai simplu, mai eficient si mai viguros constituie astfel un nou obiectiv al Comisiei Europene. Simplificarea TVA s-ar putea face prin acordarea unui cod european de TVA in baza unui set de reguli cat mai simple. Persoana impozabila ar trebui sa aiba obligatii fiscale doar catre un singur stat membru.
Comisia Europeana recomanda si neutralitatea TVA, prin introducerea principiului taxarii la nivel standard si prin aplicarea unor reguli identice de deducere si restrictii cu privire la deductibilitatea TVA.
In plus, Comisia propune imbunatatirea schimbului de informatii intre administratiile fiscale nationale pentru identificarea rapida si combaterea fraudelor din acest domeniu. Studiul economic realizat cu ocazia acestui raport arata ca anularea obligatiilor fiscale nationale care depasesc cerintele UE sau o reducere de 10% a taxelor aferente tranzactiilor intracomunitare ar imbunatati dezvoltarea afacerilor din statele membre.
Examenul de ACCES la STAGIUL CECCAR 2024
Totul despre documentele de contabilitate primara Solutii de organizare a gestiunilor
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Marea Carte Verde a Monografiilor Contabile 2024
Comisia urmeaza sa faca publice in 2012 deciziile luate de Comisia legislativa a Uniunii Europene cu privire la stabilirea unor noi reguli de aplicare a TVA-ului.
Raportul emis de Comisia Europeana poate fi consultat integral aici.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Cotele TVA pentru 2024, aplicabile in RomaniaModificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017, au fost anuntate de ANAFCheltuieli cu masa si cazarea suportate de client. Regim fiscal TVAANAF: Care sunt modificarile Codului fiscal, aplicabile de la 1 ianuarie 2017?Colectarea TVA se mentine. Campaniile impotriva evaziunii fiscale nu par sa ajuteUltimele articole
Cotele TVA pentru 2023, aplicabile in RomaniaSupraincalzirea economiei. Consiliul fiscal despre substanta economica a pachetului de relaxare fiscalaCand logica politica bate logica economica - capcana prociclicitatii. Ionut Dumitru, Presedinte Consiliul Fiscal si economist sef Raiffeisen BankPresedintele Consiliului Fiscal atrage atentia asupra capcanelor spre care ne indreptam odata cu noul Cod fiscalArticole similare
Masuri UE in domeniul afacerilor. Noile idei pentru relansarea cresterii economiceInterdictia impusa de Rusia exporturilor de alimente din UE. Au producatorii romani de ce sa isi faca griji?Care sunt prioritatile Comisiei Europene pentru 2015?Societatile de leasing continua razboiul pornit de la TVACe va insemna un TVA de 19% pentru Romania?Ultimele articole
Pensiile romanilor se majoreaza din 2025! Cu cat va creste Valoarea Punctului de ReferintaPragul de impozitare micro ar putea scadea gradual la 88.500 mii euro pana in 2027Precizari ANAF referitoare la Registrul RO e-Factura optionalFinantele introduc obligatoriu, de la 1 ianuarie 2025, facturarea electronica pentru relatia B2CIMM Plus a fost aprobat de Guvern: Bugetul de 12,5 miliarde lei va sprijini 11.500 companiiArticole similare
Propunere de masuri fiscale: CAS progresiv in functie de varsta, REDUCERE TAXE si TVA pentru IMM-uri si reforma ANAFIMM Invest Romania - noul program de sustinere a IMM-urilor: Normele de aplicare, finalizateAngajatii AFP, in protest. Teorodorovici: Sa-si respecte obligatiile de serviciu. Vom face reforma!Ministrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domeniiArticole similare
Principiul neutralitatii fiscale in materie de TVAAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"