Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Ministrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domenii

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Alina Georgiana Costache la 04 Iun. 2019
Tags: impozit pe venit, ministrul finantelor, itm, reducere taxe

Ministrul Finantelor Publice, Eugen Teodorovici, este de parere ca scutirea IT-istilor de impozitul pe venit reprezinta o masura buna si nu este de acord cu abordarea liderului PNL - Ludovic Orban - care sustine ca ar fi normal ca toate sectoarele sa plateasca aceleasi taxe.

Seful de la Finante a anuntat, luni – 3 iunie 2019 – ca industria IT are o pondere prea importanta in PIB-ul Romaniei ca sa nu fie stimulata in continuare prin scutirea de anumite taxe.

"Ati vazut ca eu nu am avut o reactie pe acest subiect, pentru ca eu cred ca este un subiect incercat a fi discutat de oameni care nu inteleg acest fenomen economic., o data. Doi la mana, a fost o masura foarte buna si cred ca cifrele sunt mai mult decat convingatoare in acest sens. Ani de zile, cu un astfel de stimul, industria de IT din Romania are o pondere importanta in tot ceea ce inseamna PIB. Chiar dorinta noastra la Finante, va spun sincer, este - si am avut discutii de acest tip cu alte industrii - sa extindem aceasta abordare si catre alte industrii. Va dau cateva exemple. Am avut chiar personal discutii cu patronate din industria textila, prelucratoare si alte asemenea domenii pentru care Romania trebuie sa aplice astfel de masuri pentru a stimula cresterea acestora. Romania are un istoric cum stim foarte bine in aceste ramuri. Am vazut clar ca o astfel de masura a dus la rezultate foarte bune si atunci cred ca este o abordate corecta", a precizat  ministrul Eugen Teodorovici

Declaratia vine in contextul in care, sambata, la Medias, liderul PNL Ludovic Orban declara ca orice venit trebuie impozitat si, in consecinta, nu este normal ca cei din IT sa fie scutiti de impozitul pe venit.
 
„Mie nu mi se pare normal ca IT-istii sa fie scutiti de plata impozitului pe venit. IT-istii castiga cel mai bine in Romania. A fost o perioada in care sa stimulezi, ca oamenii sa se duca spre zona de IT, acuma nu mi se pare normal, va spun sincer. De ce? Pai un angajat dintr-o forja sau un sofer de TIR care muncesc in conditii extrem de grele trebuie sa plateasca impozit pe venit si altul care incaseaza venituri semnificative si altul care incaseaza venituri dintr-o munca mai mult intelectuala, mentala fara discutie, de ce sa nu plateasca impozit? Neutralitatea fiscala e un principiu fundamental. Orice venit trebuie impozitat”, a spus liderul PNL Ludovic Orban.
 
In replica, reprezentantii Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii (ANIS) au declarat ca nu sunt de acord cu declaratiile facute de Ludovic Orban si ca aceste facilitati fiscale au facut si mentin industria IT din Romania competitiva.
 
"Reiteram faptul ca facilitatile fiscale au facut si mentin industria IT romaneasca competitiva, intr-o cursa cu alte tari care ofera programatorilor impozit pe venit zero, precum Ucraina, Polonia sau Belarus. Deficitul de forta de munca din IT la nivelul UE este atat de mare, incat o astfel de masura ar putea avea ca rezultat o reducere masiva a specialistilor din tara, deci un impact economic major. Facem apel la oamenii politici sa analizeze cu atentie dinamica acestui sector, inainte de a transmite semnale de instabilitate intr-un sector deja puternic afectat de modificari fiscale, introduse fara studii de impact si il invitam pe domnul presedinte Orban la un dialog cu reprezentantii industriei de software", scria ANIS, pe pagina de Facebook.
Alina Georgiana Costache de Alina Georgiana Costache
Redactor Fiscalitatea.ro si InfoTVA.manager.ro

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Ministrul Finantelor: Scutirea IT-istilor de impozitul pe venit este abordarea corecta. Intentionam sa extindem si asupra altor domenii":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016