Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Venituri din penalitati si cheltuieli de judecata. Obligatii fiscale TVA si impozit pe venit

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 22 Mai. 2020 Exclusiv
Tags: venituri din penalitati, cheltuieli de judecata, obligatii fiscale tva, impozit pe venit

In urma unui proces cu un client, acesta a fost obligat printr-o sentinta civila sa achite debitul restant penalitati de intarziere cheltuieli de judecata.

Trebuie sa emitem factura pentru penalitati si cheltuieli de judecata? Trebuie colectata TVA? Sunt impozitate aceste venituri? Societatea este platitoare de impozit pe microintreprindere.

Conform expertului contabil Amelia Dumitras, pentru sumele care urmeaza a se recupera conform dispozitiei din hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila, nu trebuie emisa o factura deoarece nu are loc o prestare de servicii, dar nici o refacturare de costuri efectuate in legatura cu recuperarea in instanta a creantei in suma de 1.000 lei (suma este pentru exemplificare, din care 200 lei penalitati si 800 lei cheltuieli de judecata). Practic, in acest context, societatea care a avut castig de cauza in instanta nu trebuie tratata drept un cumparator – revanzator al serviciilor platite avocatului astfel incat sa fie obligata sa emita o factura pentru recuperarea costurilor inregistrate. Conform prevederilor art. 319 "Facturarea" din Codul fiscal, emiterea facturii este obligatorie doar pentru livrarea unui bun sau pentru prestarea unui serviciu pentru care locul livrarii, respectiv locul prestarii se considera a fi in Romania, conform prevederilor art. 275 si 278.
 
Pentru suma TVA dedusa din factura de prestari servicii emisa de catre avocat si executor judecatoresc se efectueaza, conform prevederilor art. 304 alin. (1) din Codul fiscal, ajustarea negativa a sumei TVA deductibile deduse deoarece achizitia respectiva nu a fost destinata realizarii de operatiuni taxabile. Suma TVA astfel ajustata,negativ, inregistrata contabil prin formula 6588 = 4426 se raporteaza doar prin decontul de TVA cod 300 aferent perioadei in care se primeste hotararea judecatoreasca si se raporteaza la randul 34 “Regularizari taxa dedusa”. In mod sigur, cheltuielile de judecata in suma de 650 lei si cheltuielile de executare in suma de 150 lei includ si suma TVA deductibila dedusa initial de catre furnizor, dar ajustata, negativ. Ajustarea negativa nu se efectueaza in anul 2020 in situatia in care la primirea facturilor aferente serviciilor prestate de catre avocat si/sau executor nu s-a exercitat dreptul de deducere. 
 
Astfel, suma de recuperate inscrisa in hotararea judecatoreasca trebuie tratata drept un prejudiciu de recuperat de la client/persoana vinovata, suma respectiva fiind tratata drept "daune interese" si penalizari pentru plata cu intarziere/neplata facturilor. Evaluarea judiciara a daunelor interese se efectueaza prin hotarare judecatoreasca cu respectarea principiului repararii integrale a prejudiciului. Practic, sumele de bani pe care debitorul/clientul este obligat sa le plateasca creditorului/furnizorului, cu titlu de despagubire, trebuie sa corespunda intinderii prejudiciului cauzat. Prin urmare, din punctul de vedere al TVA, valoarea daunelor-interese si a oricaror alte sume nu intra in baza de impozitare a TVA. In acest sens, am in vedere prevederile art. 286 "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (4) lit. b) "Baza de impozitare pentru livrari de bunuri si prestari de servicii efectuate in interiorul tarii" alin. (4) lit. b) "Baza de impozitare nu cuprinde urmatoarele: …..
b) sumele reprezentand daune-interese, stabilite prin hotarare judecatoreasca definitiva/definitiva si irevocabila, dupa caz, penalizarile si orice alte sume solicitate pentru neindeplinirea totala sau partiala a obligatiilor contractuale, daca sunt percepute peste preturile si/sau tarifele negociate;"
 
Totusi, emiterea facturii nu este interzisa, cu atat mai mult cu cat debitorul solicita un astfel de document. Astfel, daca factura se emite, se inscrie doar denumirea fiecarei sume (penalizari cheltuieli de judecata), iar in coloana TVA se inscrie mentiunea "nu intra in baza de impozitare TVA", insotita de inscrierea bazei legale "L. 227/2015 art. 286 alin. (4) lit. b) "
 
In alta ordine de idei, de retinut este faptul ca aceasta factura emisa in baza hotararii judecatoresti nu se raporteaza, nici de catre emitent, nici de catre primitor, nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia informativa cod 394 deoarece suma facturata nu intra in baza de impozitare TVA.
 
Aceasta factura poate fi utila creditorului/vanzatorului deoarece este un titlul de creanta prin care se face dovada solicitarii sumelor din hotararea judecatoreasca.
 
Factura este un document justificativ si pentru inregistrarea contabila a veniturilor in creditul contului 7581"Venituri din despagubiri, amenzi si penalitati"/analitic distinct (462 = 7581), fiind aferente cheltuielilor efectuate anterior. 
 
Suma veniturilor astfel inregistrate se supune impozitului pe venit microintreprindere deoarece aceasta categorie de venituri nu se incadreaza in categoria veniturilor care se exclud din baza de impozitare, asa cum sunt enumerate la art. 53 alin. (1) de la lit. a) la lit. m).



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.

 
 
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Venituri din penalitati si cheltuieli de judecata. Obligatii fiscale TVA si impozit pe venit":
Rating:

Nota: 4.31 din 5 din 8 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016