Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
O firma cu cod CAEN 6201, care este in regim special de scutire TVA, doreste sa efectueze servicii de dezvoltare software pentru un intreprinzator individual din Ungaria care este si el neplatitor de TVA, valoarea depaseste 10.000 euro. Ce obligatii are din punct de vedere TVA?
Potrivit art 266 pct 28 din Codul fiscal:
,,serviciile furnizate pe cale electronica includ, in special, serviciile prevazute in anexa II la Directiva 112 si la art. 7 alin. (1) din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011 al Consiliului din 15 martie 2011 de stabilire a masurilor de punere in aplicare a Directivei 2006/112/CE privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata, cu modificarile si completarile ulterioare. In cazul in care prestatorul unui serviciu si clientul sau comunica prin intermediul postei electronice, acest lucru nu inseamna, in sine, ca serviciul furnizat este un serviciu furnizat pe cale electronica’’.
Conform art 7 din Regulamentul de punere in aplicare (UE) nr. 282/2011
(1) „Serviciile prestate pe cale electronica” prevazute in Directiva 2006/112/CE includ serviciile furnizate pe internet sau printr-o retea electronica a caror natura determina prestarea lor automata, care implica interventie umana minima, si imposibil de realizat in absenta tehnologiei informatiei.
(2) Dispozitiile de la alineatul (1) se aplica, in special, in urmatoarele cazuri:
(a) furnizarea de produse digitale in general, inclusiv software si modificari sau actualizari de software;
......’’
Asadar, serviciile de dezvoltare softwaew sunt considerate servicii furnizate pe cale electronica.
Potrivit art 278 alin (3) din Codul fiscal:
,,Locul de prestare a serviciilor catre o persoana neimpozabila este locul unde prestatorul isi are stabilit sediul activitatii sale economice. Daca serviciile sunt prestate de la un sediu fix al prestatorului, aflat in alt loc decat locul in care persoana impozabila si-a stabilit sediul activitatii economice, locul de prestare a serviciilor este locul unde se afla respectivul sediu fix. In absenta unui astfel de loc sau sediu fix, locul de prestare a serviciilor este locul unde prestatorul isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita’’.
Conform art 278 alin 5 lit h pct 3 din Codul fiscal
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), locul urmatoarelor servicii este considerat a fi:
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manualul Contabilului Incepator - stick USB
Impozitarea veniturilor din chirii 2024
h) locul unde beneficiarul este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita, in cazul urmatoarelor servicii prestate catre o persoana neimpozabila:
3. serviciile furnizate pe cale electronica.
Avand in vedere prevederile legale de mai sus, rezulta ca locul prestarii serviciilor este locul unde beneficiarul este stabilit (Ungaria), drept urmare operatiunea este neimpozabila in Romania.
Conform art 2781 alin 1 din Codul fiscal- Pragul pentru persoanele impozabile care efectueaza operatiunile prevazute la art. 275 alin. (2) si art. 278 alin. (5) lit. h)
,,Prevederile art. alin. (5) lit. h) nu se aplica daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:
a) furnizorul sau prestatorul este stabilit sau, daca nu este stabilit, isi are domiciliul stabil sau resedinta obisnuita intr-un singur stat membru;
b) sunt prestate servicii catre persoane neimpozabile care sunt stabilite, isi au domiciliul stabil sau resedinta obisnuita in orice stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a), sau sunt expediate ori transportate bunuri catre un stat membru, altul decat statul membru prevazut la lit. a); si
c) valoarea totala, fara TVA, a operatiunilor prevazute la lit. b) nu depaseste, in anul calendaristic curent, 10.000 euro sau echivalentul acestei sume in moneda nationala si nici nu a depasit aceasta suma in cursul anului calendaristic precedent.
Asadar, daca valoarea serviciilor nu ar fi depasit plafonul de 10.000 euro, se aplicau prevederile art 278 alin 3 din Codul fiscal privind locul prestarii serviciilor, operatiunea fiind impozabila in Romania.
Intrucat societatea beneficiaza de regimul de scutire pentru intreprinderi mici (neplatitoare de TVA) factura s-ar fi intocmit fara TVA.
Dupa depasirea plafonului de 10.000 euro se aplica prevederile de la art 278 alin 5 lit h din Codul fiscal, TVA datorandu-se de societatea dumneavoastra in Ungaria.
In acest caz societatea poate aplica regimul special pentru servicii electronice prevazut la art. 315 din Codul fiscal (OSS) care ii permite sa declare in Romania TVA datorat in mai multe state sau se poate inregistra in scopuri de TVA in Ungaria.
Pentru aplicarea regimului special OSS trebuie sa fie inregistrata in scopuri de TVA conform art. 316 sau 317 din Codul fiscal.
Se va intocmi Declaratia speciala de TVA (formular 399) aplicand cota de TVA din statul membru de consum (Ungaria).
Raspuns oferit in luna noiembrie 2022 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Rating:
Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Articole similare
ANAF propune schimbarea unor competente de administrare teritorialaRegimul special pentru persoanele impozabile nestabilite care presteaza SERVICII ELECTRONICE persoanelor neimpozabileRaportare prin decontul special de TVA si achizitii electronice. Cum vom proceda corect?Cum pot accesa persoanele fizice si juridice serviciul de programari online la ANAFANAF lanseaza sistemul de inregistrare in schema speciala Mini One Stop Shop - M1SSUltimele articole
Operatiuni taxabile din Romania. Cine are obligatia de a plati taxa si care sunt exceptiilePlafon TVA. Care sunt limitele in 2024 si obligatii la depasirea lorImpozitul auto: cum se calculeaza si unde il platestiANAF ofera contribuabililor 4 tipuri de SERVICII ELECTRONICEUtilizarea SPV este OBLIGATORIE incepand cu 1 martie 2022 pentru persoanele fizice si juridiceArticole similare
Servicii IT catre clienti externi. Societate neplatitoare de TVA. OBLIGATII TVACe OBLIGATII TVA in ce priveste o achizitie intracomunitara de bunuri second-handImportul de bunuri. OBLIGATII TVAVerifica daca te incadrezi la plata TVASocietate neinregistrata in scopuri de TVA. Achizitii si livrari intracomunitare. OBLIGATII TVAUltimele articole
MFP modifica Codului Fiscal, incepand cu 1 iulie 2021. Sunt vizate anumite OBLIGATII TVA pentru prestarile de servicii si vanzarile de bunuri la distantaPrestatare servicii IT pentru client non-UE. OBLIGATII TVA si impozit pe venitPrestare servicii electronice: Ce OBLIGATII TVA au persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVAImport marfa in Olanda. Livrarea ulterioara catre clienti din Polonia. Ce OBLIGATII TVA apar?Care sunt obligatiile TVA ale persoanelor impozabile nestabilite in UE care presteza servicii electronice?Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"