Tags: importul de bunuri, tratament tva in cazul importului de bunuri, obligatii tva
O companie din Romania cumpara bijuterii de la un furnizor din Turcia, care a trimis bijuteriile printr-o societate din Franta, iar societatea din Franta a intocmit declaratia pe numele societatii din Romania.
Specialistii nostri vor explica in materialul acesta ce se intampla in acest caz, in care
factura este intre societatea din Turcia si cea din Romania, fara existenta unei declaratii vamale de import. Este sau nu o achizitie intracomunitara? Care sunt obligatiile din punct de vedere al TVA?
Raspunsul specialistului
Pornind de la faptul bijuteriile au fost cumparate de la o firma din Turcia si declaratia vamala de import a fost emisa pe numele societatii din Romania, rezulta ca a fost facut un import:
ART. 277 - Locul importului de bunuri (1) Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.
Probabil transportul si vamuirea bijuteriilor s-a facut prin intermediul unei firme din Franta in baza incheierii unui contract intre firma din Franta si firma din Turcia in acest sens.
Aceasta s-a datorat probabil faptului ca in contractul dintre compania din Romania si firma exportatoare din Turcia a fost stabilita conditia de livrare DDP = Delivered duty paid - livrat la sediul firmei din Romania cu taxele platite, conditie prin care bijuteriile au fost livrate la sediul din Romania cu toate taxele achitate. Conditia de livrare DDP indica costurile cu transportul, asigurarea si plata tuturor taxelor care se suporta de exportator, inclusiv TVA, pana la punerea marfii la dispozitia cumparatorului la sediul sau, costuri care sunt incluse in pretul de vanzare, pe langa cel al marfurilor. Deci vanzatorul (exportatorul din Turcia) are obligatia sa achite in vama si TVA datorata in Romania.
Aceasta operatiune nu poate fi tratata ca achizitie intracomunitara deoarece marfa a intrat in Romania din afara UE si vamuirea s-a facut in Romania. In opinia mea, operatiunea pentru care s-a achitat TVA in vama de catre vanzatorul din Turcia este o operatiune de import. De aceea trebuie solicitat sa fie inmanat un exemplar al declaratiei vamale de import, document care atesta ca a fost calculat si achitat TVA in vama si prin care se poate justifica deducerea TVA aferenta acestui import conform art. 299 alin. 1 lit. c din CF si pct. 69 alin. 4-5 din NM de aplicare conform carora deducerea se realizeaza in baza declaratiei vamale de import, in original sau duplicat certificat de organele vamale, din care sa reiasa ca firma din Romania are calitatea de importator al bijuteriilor din punct de vedere al TVA.
Obligatiile companiei al carei caz este analizat astazi, din punct de vedere al TVA, constau in inregistrarea in contabilitate a TVA deductibila din DVI (declaratia vamala de import) si in declararea importului in Decont 300 TVA. Importul nu se declara in Declaratia informativa 394 tinand cont de prevederilor punctului 10 din anexa 2 a OMFP 3769/2015 (actualizat la zi) privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA
Anexa nr. 2 INSTRUCTIUNI
F. Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene.
Acest cartus contine:
10. se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin (2), (3), (5) din Codul fiscal. Nu vor fi declarate operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA) si nici operatiunile care se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (formular 390).
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Intrebare:
O societate comerciala, care are ca domeniu principal de activitate comertul cu amanuntul, a fost supusa unui control efectuat de ANAF. Stocul faptic cu cel scriptic nu au coincis. Din acest motiv, Anaf a stabilit prin decizia de impunere tva suplimentar in valoare de 36.000 lei, fiind o diferenta de 200.000 lei pe stoc in plus. In decizie nu a fost specificat nimic legat de impozitul pe profit aferent stocului in plus. In acest caz care sunt notele contabile care se inregistreaza?...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Biroul individual notarial, persoana juridica romana inregistrat in scop de tva, presteaza servicii (in speta onorariu autentificare contract cesiune parti sociale cu titlu oneros) pe care le factureaza cedentului persoana juridica impozabila inregistrata in scop de tva in Spania (firma din Spania a fost verificata in vies si are cod valid de tva). Intrebarea este: cum emite notariatul factura de servicii catre firma din Spania, cu tva sau fara? Serviciul este impozabil din...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Societatea noastra a incheiat un contract de inchiriere intre persoana juridica si persoana fizica (chirie apartament manager general).
Care este cota (procent) de impozit pe venit care trebuie sa-l retin si sa-l declar in D100?
In D 100, care este codul de creanta fiscala care se selecteaza? Unde se incadreaza?
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Scutire impozit profit reinvestit
O societate platitoare de impozit pe profit trimestrial prezinta urmatoarea situatie:
Profit contabil brut trimestrul 1 2024 - 150.000 lei
Cheltuieli nedeductibile - 350.000 lei
Profit impozabil trimestrul 1 2024 - 500.000 lei
Achizitie utilaje noi trimestrul 1 2024 (conform art.22 alin. (1) din Legea 227/2015) - 200.000 lei
Profit contabil brut trimestrul 2 2024 -...
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Persoana juridica romana platitor TVA (in Romania) organizeaza un eveniment (ce presupune inchiriere sala eveniment, sonorizare, fotograf, restaurant) in Bulgaria pentru o societate rezident fiscal si platitor de TVA in Cehia. Cum va intocmi firma din Romania factura? Cu sau fara TVA?
vezi AICI raspunsul specialistilor << Intrebare:
Va rog sa ma ajutati cu un mod de calcul si o monografie contabila pentru urmatoarea situatie: Un salariat care are un venit brut lunar in valoare de 4.800 lei beneficiaza in aceeasi luna de un telefon oferit cu titlu gratuit. Salariatul are un singur copil in intretinere si nu beneficieaza de vreo scutire a impozitului pe venit. Pe factura telefonului avem urmatoarele date: 1500 lei baza, TVA 285lei, total factura 1.785lei. Care este netul pe care il va incasa salariatul?
vezi AICI raspunsul specialistilor <<