Tags: importul de bunuri, tratament tva in cazul importului de bunuri, obligatii tva
O companie din Romania cumpara bijuterii de la un furnizor din Turcia, care a trimis bijuteriile printr-o societate din Franta, iar societatea din Franta a intocmit declaratia pe numele societatii din Romania.
Specialistii nostri vor explica in materialul acesta ce se intampla in acest caz, in care
factura este intre societatea din Turcia si cea din Romania, fara existenta unei declaratii vamale de import. Este sau nu o achizitie intracomunitara? Care sunt obligatiile din punct de vedere al TVA?
Raspunsul specialistului
Pornind de la faptul bijuteriile au fost cumparate de la o firma din Turcia si declaratia vamala de import a fost emisa pe numele societatii din Romania, rezulta ca a fost facut un import:
ART. 277 - Locul importului de bunuri (1) Locul importului de bunuri se considera pe teritoriul statului membru in care se afla bunurile cand intra pe teritoriul european.
Probabil transportul si vamuirea bijuteriilor s-a facut prin intermediul unei firme din Franta in baza incheierii unui contract intre firma din Franta si firma din Turcia in acest sens.
Aceasta s-a datorat probabil faptului ca in contractul dintre compania din Romania si firma exportatoare din Turcia a fost stabilita conditia de livrare DDP = Delivered duty paid - livrat la sediul firmei din Romania cu taxele platite, conditie prin care bijuteriile au fost livrate la sediul din Romania cu toate taxele achitate. Conditia de livrare DDP indica costurile cu transportul, asigurarea si plata tuturor taxelor care se suporta de exportator, inclusiv TVA, pana la punerea marfii la dispozitia cumparatorului la sediul sau, costuri care sunt incluse in pretul de vanzare, pe langa cel al marfurilor. Deci vanzatorul (exportatorul din Turcia) are obligatia sa achite in vama si TVA datorata in Romania.
Aceasta operatiune nu poate fi tratata ca achizitie intracomunitara deoarece marfa a intrat in Romania din afara UE si vamuirea s-a facut in Romania. In opinia mea, operatiunea pentru care s-a achitat TVA in vama de catre vanzatorul din Turcia este o operatiune de import. De aceea trebuie solicitat sa fie inmanat un exemplar al declaratiei vamale de import, document care atesta ca a fost calculat si achitat TVA in vama si prin care se poate justifica deducerea TVA aferenta acestui import conform art. 299 alin. 1 lit. c din CF si pct. 69 alin. 4-5 din NM de aplicare conform carora deducerea se realizeaza in baza declaratiei vamale de import, in original sau duplicat certificat de organele vamale, din care sa reiasa ca firma din Romania are calitatea de importator al bijuteriilor din punct de vedere al TVA.
Obligatiile companiei al carei caz este analizat astazi, din punct de vedere al TVA, constau in inregistrarea in contabilitate a TVA deductibila din DVI (declaratia vamala de import) si in declararea importului in Decont 300 TVA. Importul nu se declara in Declaratia informativa 394 tinand cont de prevederilor punctului 10 din anexa 2 a OMFP 3769/2015 (actualizat la zi) privind declararea livrarilor/prestarilor si achizitiilor efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA si pentru aprobarea modelului si continutului declaratiei informative privind livrarile/prestarile si achizitiile efectuate pe teritoriul national de persoanele inregistrate in scopuri de TVA
Anexa nr. 2 INSTRUCTIUNI
F. Rezumatul declaratiei privind operatiunile desfasurate cu persoane impozabile neinregistrate si care nu sunt obligate sa se inregistreze in scopuri de TVA in Romania, nestabilite pe teritoriul Uniunii Europene.
Acest cartus contine:
10. se vor declara numai operatiunile taxabile pentru care locul livrarii/prestarii este in Romania conform art 275, respectiv art. 278 din Codul fiscal si, in cazul achizitiilor de bunuri/servicii, beneficiarul este obligat la plata TVA conform art. 307 alin (2), (3), (5) din Codul fiscal. Nu vor fi declarate operatiunile de export si import de bunuri (inclusiv in cazul persoanei impozabile pentru care s-a acordat certificat de amanare de la plata in vama a TVA) si nici operatiunile care se inscriu in declaratia recapitulativa privind livrarile/achizitiile intracomunitare (formular 390).
Raspuns oferit de specialistii Portal Contabilitate, un proiect de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Facturare la norma de venit 2021-2023
Intrebare:
O PFA este inregistrata cu obiect de activitatea 6202 - Activitati de consultanta in tehnologia informatiei. Din decembrie 2021 pana in ianuarie 2023 factureaza catre un client din SUA un nr de 12 facturi, fiecare avand ca obiect Consultanta IT. Devizul general pentru toata colaborarea este de 850 ore, din care 60% activitati de consultanta IT si 40% activitati de programare. Nu s-a facut deviz pentru fiecare factura in parte. Persoana fizica a depus DU cu norma de venit aferenta...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Incasare client radiat prin executor judecatoresc
Intrebare:
Client radiat, nu mai pot primi/incasa sume pe clientul respectiv.
Primesc sume in numele clientului de la un Executor Judecatoresc (o rata lunara achitata de fostul administrator).
Cum sting datoriile clientului, fiind radiat nu mai pot incasa sume pe clientul respectiv (nu-mi permite programul de contabilitate)?
Mentionez ca situatia clientului fiind neclara, nu s-au constituit provizione pe clientul in cauza. Se mai poate constitui...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Import si livrare locala in Italia. Regim TVA
Intrebare:
Societatea noastra achizitioneaza in Italia in port o cantitate de 1000 to marfa de la furnizor italian cu factura, dar marfa este din USA (statele unite), se doreste vamuirea sa se faca de societatea noastra din Romania si achitarea tva cu vamuirea de catre societatea Romana in Italia, urmand ca noi din Romania sa o vindem in Italia ulterior la alt client.
Intrebare 1: se poate face acesta tranzactie daca nu avem cod de tva de Italia?
Intrebare 2: daca...
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Nerezident cu cod de tva in Romania. Depunere bilant
Intrebare:
O societate din Ungaria are un imobil in Romania. Acest imobil este inchiriat catre o societate din Romania. Societatea din Ungaria a obtinut un cod de inregistrare fiscala de la ANAF si este inregistrat ca platitor de TVA si impozit pe profit. Depunem D300, D394 si D100 respectiv D101.
Intrebarea este daca trebuie sa depunem bilant.
Multumesc.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<Exploatare jocuri. Asociere participatiune
Intrebare:
O societate comerciala X, platitoare de impozit pe profit si de tva, detine un contract de colaborare cu o alta societate comerciala Y care detine automate de jocuri electronice si distractive. Contractul are ca obiect colaborarea celor 2 societati in exploatarea de jocuri distractive, iar incasarile din activitatea jocurilor electronice si distractive vor fi impartite in proportie de 50% catre societatea X si 50% catre societatea Y, in baza unui proces verbal de predare.
vezi AICI raspunsul specialistilor <<