Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Am primit in SPV mai multe facturi de transport de la firme cu care colaboram din Romania (persoane juridice romane). Factura este emisa in euro, dar suma este convertita in lei insa in SPV suma se vede doar in euro.
Pot inregistra factura corect in lei (pe baza facturii primita de la funizor) si sa-mi deduc tot TVA-ul si toata cheltuiala?
Daca nu, care este procedura corecta de deducere a TVA-ului si a cheltielilor de pe aceste facturi (si sa apara corect si in E-TVA)?
Inregistrare facturi in euro E-Factura – raspunsul specialistului:
In cazul facturilor de transport emise in euro si convertite in lei, puteti inregistra factura in contabilitatea firmei in lei, conform Art. 319 alin. (23) si Art. 290 din Codul fiscal, care prevad ca valoarea TVA trebuie exprimata in lei, folosind cursul de schimb valutar oficial de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau Banca Centrala Europeana (BCE) valabil la data exigibilitatii taxei.
Procedura corecta pentru deducerea TVA si inregistrarea cheltuielilor de pe aceste facturi, presupune sa convertiti suma totala si suma TVA din euro in lei folosind cursul de schimb valutar al BNR sau BCE la data la care intervine exigibilitatea taxei, sa inregistrati factura in contabilitatea firmei in lei, conform sumelor calculate, sa deduceti TVA, asigurandu-va ca inregistrati corect in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA.
Conditia este ca exemplarul original al facturii electronice, sa fie fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor, conform art. 4 alin. 6 din OUG 120/2021.
Atentie: In RO e-factura se completeaza valoarea totala TVA atat in moneda facturii, cat si in RON (campul BT-111 din specificatia ANAF): Valoarea TVA totala a facturii in moneda de contabilizare (BT-111)
Ghidul Practic al Monografiilor Contabile 2024
Examen Consultant Fiscal 2024
Abonament PortalContabilitate ro - abonament 12 luni
Manual de politici contabile - Stick USB
Temei legal
Legea 227/2015 privind Codul fiscal
Art. 319. - Facturarea
(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(1 indice 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania.
(23) Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290.
Art. 290. - Cursul de schimb valutar
(1) Daca elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor europene care reglementeaza calculul valorii in vama.
(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana.
Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania
Art. 4. -
(1) Structura facturii electronice respecta:
a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;
b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;
c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.
(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.
Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
Studiu de caz: Poate solicita rambursarea TVA o societatea comerciala cu raspundere limitataANAF atentioneaza! Contribuabilii sa NU deschida mesajele false trimise in numele institutieiE-FACTURA in 2024. Prevederi privind voucherele de vacantaPFA in 2023: Aspecte pe care trebuie sa urmareasca PFA-urile care vand produse ONLINEE-FACTURA: Ce amenzi se aplica de la 1 iulie 2024Ultimele articole
Ce OBLIGATII au persoanele care utilizeaza sistemul E-TVA, implementat din 1 august 2024E-Transport 2024: Guvernul a aprobat modificarea OUG 41/2022 privind sanctiunile aplicate in sistemNoi masuri fiscale, adoptate de Guvern! D212 inteligenta, norme impozit micro si pe profit, sprijinirea IMM-urilorFacturi care NU au fost trimise in SPV in termen de 5 zile. Se aplica sanctiuni?Sistemul e-TVA: Principalele 5 provocari pentru contabiliAtentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"