Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euro

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Aug. 2024
RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euro
Tags: e-factura, inregistrare facturi in e-factura, facturi in euro e-factura

Am primit in SPV mai multe facturi de transport de la firme cu care colaboram din Romania (persoane juridice romane). Factura este emisa in euro, dar suma este convertita in lei insa in SPV suma se vede doar in euro.

Pot inregistra factura corect in lei (pe baza facturii primita de la funizor) si sa-mi deduc tot TVA-ul si toata cheltuiala? 

Daca nu, care este procedura corecta de deducere a TVA-ului si a cheltielilor de pe aceste facturi (si sa apara corect si in E-TVA)?

 

Inregistrare facturi in euro E-Factura – raspunsul specialistului:

 

In cazul facturilor de transport emise in euro si convertite in lei, puteti inregistra factura in contabilitatea firmei in lei, conform Art. 319 alin. (23) si Art. 290 din Codul fiscal, care prevad ca valoarea TVA trebuie exprimata in lei, folosind cursul de schimb valutar oficial de la Banca Nationala a Romaniei (BNR) sau Banca Centrala Europeana (BCE) valabil la data exigibilitatii taxei.

 

Procedura corecta pentru deducerea TVA si inregistrarea cheltuielilor de pe aceste facturi, presupune sa convertiti suma totala si suma TVA din euro in lei folosind cursul de schimb valutar al BNR sau BCE la data la care intervine exigibilitatea taxei, sa inregistrati factura in contabilitatea firmei in lei, conform sumelor calculate, sa deduceti TVA, asigurandu-va ca inregistrati corect in jurnalul de cumparari si in decontul de TVA.

Conditia este ca exemplarul original al facturii electronice, sa fie fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor, conform art. 4 alin. 6 din OUG 120/2021.

Atentie: In RO e-factura se completeaza valoarea totala TVA atat in moneda facturii, cat si in RON (campul BT-111 din specificatia ANAF): Valoarea TVA totala a facturii in moneda de contabilizare (BT-111)


Temei legal 

Legea 227/2015 privind Codul fiscal

Art. 319. - Facturarea

(1) In intelesul prezentului titlu sunt considerate facturi documentele sau mesajele pe suport hartie ori in format electronic, daca acestea indeplinesc conditiile stabilite in prezentul articol.
(1 indice 1) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), pentru operatiunile realizate intre persoane impozabile stabilite in Romania conform art. 266 alin. (2), sunt considerate facturi numai facturile care indeplinesc conditiile prevazute de Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania.
(23) Sumele indicate pe factura se pot exprima in orice moneda cu conditia ca valoarea TVA colectata sau de regularizat sa fie exprimata in lei. In situatia in care valoarea taxei colectate este exprimata intr-o alta moneda, aceasta va fi convertita in lei utilizand cursul de schimb prevazut la art. 290.

Art. 290. - Cursul de schimb valutar 

(1) Daca elementele folosite la stabilirea bazei de impozitare a unui import de bunuri se exprima in valuta, cursul de schimb valutar se stabileste conform prevederilor europene care reglementeaza calculul valorii in vama. 
(2) Daca elementele folosite pentru stabilirea bazei de impozitare a unei operatiuni, alta decat importul de bunuri, se exprima in valuta, cursul de schimb care se aplica este ultimul curs de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau ultimul curs de schimb publicat de Banca Centrala Europeana ori cursul de schimb utilizat de banca prin care se efectueaza decontarile, valabil la data la care intervine exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza, iar, in cazul operatiunilor supuse sistemului TVA la incasare prevazut la art. 282 alin. (3) - (8), la data la care ar fi intervenit exigibilitatea taxei pentru operatiunea in cauza daca nu ar fi fost supusa sistemului TVA la incasare. In situatia in care se utilizeaza cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana, conversia intre monede, altele decat moneda euro, se realizeaza prin intermediul cursului de schimb al monedei euro pentru fiecare dintre monede. In contractele incheiate intre parti trebuie mentionat daca pentru decontari va fi utilizat cursul de schimb al unei banci comerciale, in caz contrar aplicandu-se cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei sau cursul de schimb publicat de Banca Centrala Europeana. 

Ordonanta de urgenta nr. 120/2021 privind administrarea, functionarea si implementarea sistemului national privind factura electronica RO e-Factura si factura electronica in Romania

Art. 4. -

(1) Structura facturii electronice respecta:
a) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice asa cum sunt prevazute in standardul european SR EN 16931-1, care sunt aplicabile la nivel national;
b) specificatiile tehnice si de utilizare a elementelor de baza ale facturii electronice - RO_CIUS - si regulile operationale specifice aplicabile la nivel national;
c) continutul semantic asa cum este descris in standardul SR EN 16931-1, sintaxele identificate in CEN/TS 16931-2, in conformitate cu art. 2 alin. (1) lit. j), si corelarea adecvata definita in subpartea aplicabila a CEN/TS 16931-3.
(6) Exemplarul original al facturii electronice se considera fisierul de tip XML insotit de sigiliul electronic al Ministerului Finantelor.


Raspuns oferit in luna august 2024 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.

 

Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "RO e-Factura. Cum se inregistreaza facturile cu TVA in euro":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016