Atentie contabili!


Modificari importante privind plafoanele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Achizitii intracomunitare de bunuri. Cum intocmim inregistrarile de import?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 21 Sep. 2012 Exclusiv
Tags: declaratia 390 vies, import, inregistrari contabile, factura, bunuri

Dezbatem mai jos cazul unei societati platitoare de TVA din Romania care primeste o factura din afara UE, insa marfa nu ajunge pe teritoriul Romaniei, ci la o societate din UE. Vom stabili astfel care sunt inregistrarile importului avand in vedere ca societatea din Romania nu plateste taxe vamale, nici TVA in vama.

Raspuns:
Un import de bunuri este scutit de plata taxelor vamale, dar si de plata TVA in vama numai in situatia in care bunurile importate pe teritoriul acelui stat membru, de exemplu Germania, sunt expediate pe teritoriul altui stat membru, de exemplu Ungaria. Astfel, prin expedierea bunurilor se considera ca importatorul efectueaza o livrare intracomunitara de bunuri pe teritoriul statului membru pe care sosesc bunurile, respectiv pe teritoriul Germaniei si considera operatiunea de livrare scutita cu drept de deducere a TVA. Pentru aceasta operatiune firma din Romania trebuie sa emita o factura fara TVA. In acest caz, cumparatorul din Ungaria considera ca efectueaza o achizitie intracomunitara din Germania.

In acest caz, se considera ca plata TVA aferenta importului de bunuri pe teritoriul Germaniei urmeaza a fi efectuata de catre firma din Ungaria prin aplicarea regimului de taxare inversa la momentul efectuarii achizitiei intracomunitare.

Pentru a intelege mai bine acest mecanism de taxare, trebuie sa aveti in vedere faptul ca in legislatia fiscala din Romania, efectuarea unei astfel de operatiuni de import pe teritoriul Romaniei este scutita conform prevederilor art. 142 "Scutiri pentru importuri de bunuri si pentru achizitii intracomunitare" alin. (1) lit. l) " (1) Sunt scutite de taxa: …… importul in Romania de bunuri care au fost transportate dintr-un teritoriu tert sau o tara terta, atunci cand livrarea acestor bunuri de catre importator constituie o livrare scutita conform art. 143 alin. (2);" daca bunurile se expediaza catre un cumparator stabilit pe teritoriul altui stat membru.

Prevederi similare se regasesc in legislatia fiscala a fiecarui stat membru deoarece sunt armonizate cu prevederile Directivei CEE 112/CE din 28 noiembrie 2006 privind sistemul comun al taxei pe valoarea adaugata la cap. 5 "Scutiri la import" art. 143 lit. d) conform caruia statele membre scutesc importul de bunuri expediate sau transportate dintr-un teritoriu tert sau dintr-o tara terta intr-un alt stat membru decat cel in care se incheie expedierea sau transportul bunurilor, atunci cand "livrarea bunurilor respective de catre importatorul desemnat sau recunoscut in temeiul articolului 201 ca persoana obligata la plata TVA este scutita in temeiul articolului 138;"

Prin art. 138 alin. (1) din Directiva CEE 112/2006, statele membre scutesc livrarea de bunuri expediate sau transportate catre o destinatie aflata in afara teritoriului lor respectiv, dar in cadrul Comunitatii, de catre vanzator sau persoana care achizitioneaza bunurile sau in numele acestora, pentru o alta persoana impozabila care actioneaza ca atare intr-un alt stat membru decat cel in care incepe expedierea sau transportul bunurilor.
 In acest caz, importul de bunuri efectuat pe teritoriul Germaniei se inregistreaza d.p.d.v. contabil prin formula 371 = 401 pe baza facturii primite de la furnizorul extern si vanzarea prin formula 411 = 707 in baza facturii emise.

Daca bunurile importate in Germania sunt expediate unui cumparator din Germania, firma din Romania trebuie sa:
- se inregistreze in scopuri de TVA in Germania pentru efectuarea unei operatiuni de livrare pe teritoriul national al Germaniei;
- sa se adreseze biroului vamal din Germania pentru ca clarifica motivele pentru care bunurile respective au fost considerate scutite de obligatiile vamale uzuale.

Deoarece locul achizitiei de bunuri, dar nici locul livrarii de bunuri nu este in Romania, valoarea operatiunilor astfel realizate nu sunt impozabile in Romania, motiv pentru care valoarea acestora nu se raporteaza nici prin decontul de TVA cod 300, dar nici prin declaratia cod 390 VIES.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Achizitii intracomunitare de bunuri. Cum intocmim inregistrarile de import?":
Rating:

Nota: 4.25 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz Modificari importante privind plafoanele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Plafoane TVA valabile 2024. Noile limite + Studii de caz"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016