Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
Inspectoratul teritorial de munca Salaj a publicat recent un comunicat de presa prin care aduce la cunostinta firmelor cateva date importante legate de indemnizatia de detasare transnationala si de mobilitate. Printre altele, sunt precizate si indemizatiile de deplasare care nu sunt impozabile, conform Legii 72/2022.
Astfel, in situatia in care salariatul este detasat transfrontalier pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul mai multor state, firma trebuie sa ii asigure acestuia nivelul salarial minim stabilit in statul sau statele respective.
Insitutita precizeaza ca potrivit modificarilor din 2020, in Legea nr. 16/2017 a aparut sintagma ”remuneratia aplicabila pe teritoriul altui stat membru UE” care reprezinta: „suma de bani stabilita de dreptul intern si/sau practicile nationale ale statului membru pe teritoriul caruia este detasat lucratorul, reprezentand toate elementele constitutive ale remuneratiei care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege si actelor administrative sau conventiilor colective sau sentintelor arbitrale, care au fost declarate cu aplicabilitate generala”.
In plus, dispare conceptul de salariu minim aplicabil fiind inlocuit cu cel de remuneratie aplicabila care, pe langa salariul minim contine si alte elemente, inclusiv indemnizatia de detasare transnationala. In conditiile in care aceasta indemnizatie se acorda numai in vederea compensarii incovenientelor legate de detasare, si nu include costurile de cazare si transport, este considerata parte a remuneratiei aplicabile, chiar daca are un regim fiscal diferit de cel al salariului.
Potrivit Legii nr. 72/2022, nu sunt impozabile, ca salariile:
indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita unui plafon stabilit conform Legii nr.227/2015 Codul fiscal.
Ce NU vrea ANAF sa stii Piruete LEGALE in aspecte fiscale
Operare SAGA Exemple practice si recomandari
Consilier Taxe si Impozite pentru Contabili 12 actualizari
Ghidul practic al contabilitatii in 2024 Legislatie explicata - Exemple detaliate - Monografii contabile complete
Important de retinut este faptul ca si prestatiile suplimentare la care au dreptul salariatii, in baza clauzei de mobilitate, au acelasi tratament fiscal.
Potrivit Codului muncii, clauza de mobilitate este una dintre clauzele specifice care pot fi incluse in contractul individual de munca in cazul in care salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca stabil. in aceasta situatie salariatul are dreptul la beneficii suplimentare in bani sau in natura, iar ”cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca” mai precizeaza acelasi act normativ.
Sursa: ITM Salaj
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.
Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri
Articole similare
A fost aprobata procedura de anulare a obligatiilor fiscale ce fac obiectul prevederilor art. I din legea nr. 72/2022Mod de calcul pentru diurnele deductibile acordate salariatilor detasati pentru perioade succesive de 60 zile, conform Legii 72/2022Diurna externa oferita in conditiile Legii 72/2022. MONOGRAFIE contabila utila contribuabililorDiurna soferi, conform Legii 72/2022. Cum pot fi acordate sumele fara a fi impozitate?Codul fiscal INAINTE si DUPA aplicarea Legii 72/2022Atentie contabili!
Modificari importante privind cotele de TVA!Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"PLANUL DE CONTURI- modificari aduse de Noul Cod Fiscal"