Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Indemnizatii de deplasare care NU sunt impozabile, conform Legii 72/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Ion Mihai la 06 Mai. 2022
Indemnizatii de deplasare care NU sunt impozabile, conform Legii 72/2022
Tags: legea 72/2022, indemnizatii de deplasare, indemnizatii neimpozabile

Inspectoratul teritorial de munca Salaj a publicat recent un comunicat de presa prin care aduce la cunostinta firmelor cateva date importante legate de indemnizatia de detasare transnationala si de mobilitate. Printre altele, sunt precizate si indemizatiile de deplasare care nu sunt impozabile, conform Legii 72/2022.

In contextul noilor modificari legislative privind transportatorii rutieri transfrontalieri precum si al  legii care modifica regimul fiscal aplicabil inclusiv indemnizatiilor de deplasare, problema remuneratiilor minime ce trebuie platite angajatilor care sunt detasati transfrontalier a devenit foarte importanta

Astfel, in situatia in care salariatul este detasat transfrontalier pe teritoriul unui alt stat membru al Uniunii Europene sau pe teritoriul mai multor state, firma trebuie sa ii asigure acestuia nivelul salarial minim stabilit in statul sau statele respective.

Insitutita precizeaza ca potrivit modificarilor din 2020, in Legea nr. 16/2017 a aparut sintagma ”remuneratia aplicabila pe teritoriul altui stat membru UE” care reprezinta: „suma de bani stabilita de dreptul intern si/sau practicile nationale ale statului membru pe teritoriul caruia este detasat lucratorul, reprezentand toate elementele constitutive ale remuneratiei care sunt obligatorii conform dreptului intern, actelor cu putere de lege si actelor administrative sau conventiilor colective sau sentintelor arbitrale, care au fost declarate cu aplicabilitate generala”.

In plus, dispare conceptul de salariu minim aplicabil fiind inlocuit cu cel de remuneratie aplicabila care, pe langa salariul minim contine si alte elemente, inclusiv indemnizatia de detasare transnationala. In conditiile in care aceasta indemnizatie se acorda numai in vederea compensarii incovenientelor legate de detasare, si nu include costurile de cazare si  transport, este considerata parte a remuneratiei aplicabile, chiar daca are un regim fiscal diferit de cel al salariului.

Potrivit Legii nr. 72/2022, nu sunt impozabile, ca salariile: 

indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de salariati in baza clauzei de mobilitate, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, in limita unui plafon  stabilit conform Legii nr.227/2015 Codul fiscal.

Important de retinut este  faptul ca si prestatiile suplimentare la care au dreptul salariatii, in baza clauzei de mobilitate, au acelasi tratament fiscal.

Potrivit Codului muncii,  clauza de mobilitate este una dintre clauzele specifice care pot fi incluse in contractul individual de munca in cazul in care salariatul nu isi desfasoara activitatea intr-un loc de munca stabil. in aceasta situatie salariatul are dreptul la beneficii suplimentare in bani sau in natura, iar ”cuantumul prestatiilor suplimentare in bani sau modalitatile prestatiilor suplimentare in natura sunt specificate in contractul individual de munca” mai precizeaza acelasi act normativ.


Sursa: ITM Salaj
                                           
Ion Mihai de Ion Mihai
Ion Mihai este profesionist in domeniul fiscal. Si-a inceput activitatea in presa in anul 2010 si a acoperit de-a lungul anilor subiecte precum contabilitate, legislatia muncii si sport. In prezent, scrie despre tot ceea ce inseamna pregatirea si depunerea declaratiilor fiscale, obligatiile fiscale care le revin angajatorilor si salariatilor, plata impozitelor si alte noutati legislative.

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Indemnizatii de deplasare care NU sunt impozabile, conform Legii 72/2022":
Rating:

Nota: 4.5 din 5 din 2 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016