Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Mod de calcul pentru diurnele deductibile acordate salariatilor detasati pentru perioade succesive de 60 zile, conform Legii 72/2022

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 19 Apr. 2022
Mod de calcul pentru diurnele deductibile acordate salariatilor detasati pentru perioade succesive de 60 zile, conform Legii 72/2022
Tags: diurne deductibile, legea 72/2022, mod calcul diurne

Va rugam sa ne comunicati modul de calcul conform Legii 72/2022, pentru diurna deductibila din punct de vedere fiscal pentru salariatii soferi care sunt detasati sa lucreze in comunitate pentru perioade succesive de 60 zile, urmat de concediu de odihna 14 zile. Mentionam ca soferii au formulare A1.

Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 

Detasarea transnationala se stabileste pe zile calendaristice. Prin urmare, indemnizatia de detasare transnationala se stabileste pe zile calendaristice. Ceea ce se stabileste pe zile lucratoare este plafonul suplimentar introdus prin Legea 72/2022.

Mai jos exemplu pentru calculul diurnei neimpozabile pentru deplasare intr- o luna cu 22 de zile lucratoare. Exemplul este pentru un salariu de baza brut de 3000 lei. Atentie la faptul ca se ia in considerare salariul de baza brut mentionat in contractul individual de munca.

87,5 x 5 = 437,5 lei
3.000 x 3 = 9000 lei
9000 lei : 22 = 409,09 lei

Astfel, avem doua rezultate 437,5 si 409,09 din care diurna maxima neimpozabila este suma mai mica adica 409,09 lei.

Diurna (indemnizatia de detasare transnationala) de care poate beneficia salariatul fara taxe salariale este in cuantum de 409, 09 lei/zi calendaristica. Astfel, inmultiti suma de 409, 09 lei cu numarul de zile calendaristice in care salariatul este detasat.
 
 
 
Intodeauna la stabilirea diurnei maxime neimpozabile efectuati cele doua calcule:

2,5 x diurna stabilita pentru institutii publice;
salariul de baza brut prevazut in contractul individual de munca x 3 : numarul de zile lucratoare.
Comparati apoi cele doua rezultate si acordati neimpozabil cuantumul mai mic pentru fiecare zi calendaristica de detasare transnationala.



Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Mod de calcul pentru diurnele deductibile acordate salariatilor detasati pentru perioade succesive de 60 zile, conform Legii 72/2022":
Rating:

Nota: 5 din 5 din 1 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016