Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna soferi, conform Legii 72/2022. Cum pot fi acordate sumele fara a fi impozitate?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 24 Mai. 2022
Diurna soferi, conform Legii 72/2022. Cum pot fi acordate sumele fara a fi impozitate?
Tags: diurna, legea 72/2022, diurne neimpozabile

Va rog sa ma indrumati cum pot acorda diurna unui sofer de tir intr-un an de zile fara a fi impozitata. Ce documente justificative trebuie depuse la decont. CMR-ul este suficient?

Exemplu de calcul. Serviciul se desfasoara doar pe teritoriul Romaniei sau Bulgaria.

Raspunsul consilierului juridic Rodica Mantescu: 

Soferul se poate afla in situatia de detasare transnationala cand se deplaseaza in alte state membre UE.

Dar nu orice deplasare in alte state membre UE reprezinta detasare transnationala.

Conform art. 5 3 din Legea 16/2017 privind detasarea transnationala introdus prin OG 12/2022 pentru modificarea si completarea unor acte normative din domeniul transporturilor rutiere:
(1) In intelesul prezentei legi, conducatorii auto angajati de intreprinderile mentionate la art. 3, care aplica masurile cu caracter transnational de la art. 5 alin. (1) lit. a) sau alin. (2) lit. a), nu sunt considerati salariati detasati pe teritoriul Romaniei, respectiv de pe teritoriul Romaniei, atunci cand:
a) efectueaza operatiuni de transport rutier bilateral de marfuri;
b) efectueaza, pe langa efectuarea unei operatiuni de transport rutier bilateral, o activitate de incarcare si/sau descarcare in statele membre sau in tarile terte pe care le tranziteaza, cu conditia ca acesta sa nu incarce marfuri si sa le descarce in acelasi stat membru;
c) efectueaza maximum doua activitati suplimentare de incarcare si/sau descarcare in statele membre sau in tarile terte pe care le tranziteaza, cu conditia de a nu incarca sau descarca marfuri in acelasi stat membru, atunci cand operatiunea de transport rutier bilateral inceputa in statul membru de stabilire, in cursul careia nu a fost efectuata nicio activitate suplimentara, este urmata de o operatiune de transport rutier bilateral catre statul membru de stabilire;
d) efectueaza operatiuni de transport rutier bilateral de persoane;
e) in cadrul transportului rutier bilateral de persoane efectueaza o imbarcare de persoane si/sau o debarcare de persoane in statele membre sau in tarile terte pe care le traverseaza, cu conditia ca acesta sa nu ofere servicii de transport de persoane intre doua puncte din statul membru traversat. Aceleasi dispozitii se aplica si calatoriei de intoarcere;
f) tranziteaza teritoriul unui stat membru, fara a incarca sau a descarca marfuri ori fara a imbarca sau a debarca persoane;
g) efectueaza segmentul rutier initial sau final al unei operatiuni de transport combinat, astfel cum este definita la art. 2 alin. (1) din
Ordonanta Guvernului nr. 88/1999 privind stabilirea unor reguli pentru transportul combinat de marfuri, aprobata cu modificari prin Legea nr. 401/2002, in cazul in care segmentul rutier, luat separat, reprezinta o operatiune de transport bilateral de marfuri. 

Atentie, Legea nr. 72/2022 a adus schimbari majore privind diurna! Aflati care este noul regim al diurnei din lucrarea “Diurna legala in Romania si in strainatate”! Click AICI pentru detalii si comenzi. 

In cazul deplasarilor care nu se incadreaza la detasare transnationala, soferul are dreptul la prestatii pentru mobilitate intrucat este un salariat mobil.

Legea nr. 72/2022 pentru anularea unor obligatii fiscale si pentru modificarea unor acte normativ a modificat Codul fiscal incepand cu veniturile aferente lunii mai a anului 2022 stabilind ca prestatiile suplimentare acordate salariatului mobil sunt neimpozabile si netaxabile cu contributii sociale daca se incadreaza in plafonul de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatia de delegare/detasare, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice dar nu mai mult de 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate.

Prestatiile pentru mobilitate in tara se acorda salariatului sofer pentru deplasarile in alta localitate. La baza acordarii acestor prestatii trebuie sa stea un document intocmit de sofer, saptamanal, lunar sau zilnic din care sa rezulte unde s-a deplasat si cat a durat deplasarea cu data si ora plecarii si data si ora intoarcerii.

Un sofer cu un salariu de baza in cuantum de 3000 lei se deplaseaza din Bucuresti la Cluj intr-o luna cu 20 zile lucratoare pentru o perioada de 2 zile.

Diurna stabilita pentru personalul institutiilor publice in tara este de 20 lei/zi. Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 50 lei/zi.

Se compara aceasta suma cu limita a 3 salarii de baza de care beneficiaza salariatul raportat la numarul de zile lucratoare din luna si se acorda suma mai mica.

3000 x 3/20 = 450 lei unde 20 reprezinta zilele lucratoare din luna.

Prestatiile suplimentare netaxabile sunt in suma de 50 lei/zi calendaristica.

Prestatiile suplimentare pentru mobilitate de care poate beneficia salariatul mobil fara taxe salariale sunt in cuantum de 50 lei/zi.

Soferul pleaca din localitatea unde se afla sediul angajatorului in data de 01 iunie la ora 7,00 a.m si revine in data de 3 iunie la ora 12,00.

Salariatul poate beneficia pentru cele 2 zile de deplasare de prestatii suplimentare pentru mobilitate fara taxe salariale in suma de 100 lei ( 50 x 2).

Daca deplasarea are loc in Bulgaria, diurna stabilita pentru deplasarea personalului institutiilor publice in Bulgaria este de 35 Euro/zi.

Plafonul de 2,5 ori nivelul pentru institutii publice este 87,5 Euro/zi. Se compara aceasta suma cu limita a 3 salarii de baza de care beneficiaza salariatul.

3000 x 3/20 = 450 lei unde 20 reprezinta zilele lucratoare din luna.
87,5 Euro x 5 Euro= 437,5 lei

Prestatiile suplimentare pentru mobilitate/diurna de care poate beneficia salariatul mobil fara taxe salariale sunt in cuantum de 437,5 lei/zi.


Raspuns oferit de specialistii Portal Codul Fiscal. Afla AICI cum poti beneficia si tu de consultanta specializata marca Rentrop&Straton.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna soferi, conform Legii 72/2022. Cum pot fi acordate sumele fara a fi impozitate?":
Rating:

Nota: 4.09 din 5 din 48 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016