Atentie contabili!


Modificari importante privind cotele de TVA!
Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!
 
 
 
 

Diurna soferi: Cum se calculeaza indemnizatia de detasare transnationala neimpozabila?

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X
de Redactia Infotva la 12 Apr. 2023
Diurna soferi: Cum se calculeaza indemnizatia de detasare transnationala neimpozabila?
Tags: indemnizatie soferi, diurna soferi, indemnizatie de detasare transnationala

Efectuam transport de marfa numai extern, acordam salariu la sofer si diurna. Preluam marfa din Ungaria catre Austria etc., nu din Romania. Diurna este impozabila pe statul de plata peste limita legala? Ce documente trebuie intocmite? Avem soferi din Romania si straini platiti si se intorc in tara o data pe luna. Erau discutii pe aceasta tema impozitarea sau nu a diurnei. Legislatia s-a modificat in ultimii ani. Va multumesc.

 

Diurna soferi detasati transnational- raspunsul specialistului: 

 

Soferii sunt detasati transnational daca efectueaza transporturi din Ungaria catre alte state membre UE. Intrucat sunt detasati transnational au dreptul la indemnizatie de detasare transnationala.
Conform art.76 alin. (2) lit. k) si art. 139 alin. (1) lit. j) din Codul fiscal intra in baza de calcul al impozitului pe venit si al contributiilor sociale indemnizatia de delegare, indemnizatia de detasare, inclusiv indemnizatia specifica detasarii transnationale, prestatiile suplimentare primite de lucratorii mobili prevazuti in Hotararea Guvernului nr. 38/2008 privind organizarea timpului de munca al persoanelor care efectueaza activitati mobile de transport rutier, cu modificarile ulterioare, precum si orice alte sume de aceeasi natura, altele decat cele acordate pentru acoperirea cheltuielilor de transport si cazare, primite de salariati potrivit legislatiei in materie, pe perioada desfasurarii activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate, in interesul serviciului, pentru partea care depaseste plafonul neimpozabil stabilit astfel:
(i)in tara, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru indemnizatie, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul autoritatilor si institutiilor publice, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat;
(ii)in strainatate, 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru diurna, prin hotarare a Guvernului, pentru personalul roman trimis in strainatate pentru indeplinirea unor misiuni cu caracter temporar, in limita a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat.

Plafonul aferent valorii a 3 salarii de baza corespunzatoare locului de munca ocupat se calculeaza prin raportarea celor 3 salarii la numarul de zile lucratoare din luna respectiva, iar rezultatul se multiplica cu numarul de zile din perioada de delegare/detasare/desfasurare a activitatii in alta localitate, in tara sau in strainatate;
Astfel, pentru determinarea indemnizatiei de detasare transnationala neimpozabila se efectueaza doua calcule. Dupa ce se efectueaza cele doua calcule se compara cele doua rezultate iar rezultatul mai mic reprezinta indemnizatia zilnica neimpozabila.

 

Calculare indemnizatie de detasare transnationala neimpozabila


Cele doua calcule sunt:


1) 2,5 ori nivelul stabilit pentru institutii publice;
2) salariul de baza brut x 3/nr de zile lucratoare din luna deplasarii.
Rezultatul mai mic reprezinta indemnizatia de detasare transnationala neimpozabila
 
Ceea ce depaseste rezultatul mai mic reprezinta venit impozabil si taxabil cu contributii sociale.
Documentele necesare sunt cele specifice activitatii de transport incluiv inregistrarea in platforma IMI. Decontarea diurnei se realizeaza in baza ordinului de deplasare.



Raspuns oferit in luna aprilie 2023 de catre specialistii site-ului PortalCodulFiscal.ro. Dati click AICI pentru a vedea toate noutatile din Codul Fiscal consultanta si raspunsuri detaliate de la experti.
Redactia Infotva de Redactia Infotva
Redactia InfoTVA are un colectiv de 3 autori specializati din domeniul fiscal. Zilnic aducem in atentia dvs. tot ce este nou legat de aplicarea regimului TVA, intocmirea corecta a facturilor, depunerea declaratiilor si obligatiile fiscale care le revin angajatorilor. Explicam in mod detaliat modificarile aparute si oferim solutii practice pentru orice dilema generata de noutatile cotidiene!

Sfaturi de la Experti - Intrebari si Raspunsuri




Votati articolul "Diurna soferi: Cum se calculeaza indemnizatia de detasare transnationala neimpozabila?":
Rating:

Nota: 4.7 din 5 din 5 voturi
Urmareste-ne pe Google News

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA

Atentie contabili!

Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarcati GRATUIT Raportul Special realizat de specialisti!

Abonati-va la Newsletter-ul InfoTVA.ro si descarcati GRATUIT Raportul Special!
"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA" 
Rentrop ∧ Straton
Club Contabilitate

VIDEO

[x]

Atentie contabili!

Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA Modificari importante privind cotele de TVA!

Descarca GRATUIT Raportul Special!

"Cote de TVA aplicabile de la 1 ianuarie 2024. Noutati fiscale si Scutiri de TVA"
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016